Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία του Συλλόγου ΠΕ "η Αθηνά"

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Οι σημαντικές μάχες που δώσαμε ενωμένοι ενάντια στην υλοποίηση της αθλιότητας όλου του πλέγματος της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, η καταδίκη και συντριβή της κυβέρνησης των Μνημονίων στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και οι ανακοινώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθόρισαν τους όρους, ώστε δυναμικά και αποφασιστικά ως κίνημα να απαιτήσουμε τώρα και να διασφαλίσουμε την οριστική αποχώρηση του εφιάλτη της αξιολόγησης-λαιμητόμου από το Δημόσιο σχολείο.

Είναι σαφές πως εξελίξεις, που θα ’χουν τέτοια τελική προοπτική, αποτελούν  σημαντική νίκη των συναδέλφων του Συλλόγου μας, της μαχόμενης εκπαίδευσης και όλου του Κλάδου. Όλων αυτών που σε απίστευτες συνθήκες αυταρχισμού, πιέσεων και τρομοκρατίας ανέτρεψαν την προπαγάνδα της « παιδαγωγικής του Μνημονίου », όλων αυτών που, συσπειρωμένοι και στηριγμένοι  στις συλλογικές αποφάσεις, είπαν παντοιοτρόπως ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση» που αποδομεί το δημόσιο σχολείο και αφανίζει τους εκπαιδευτικούς, όλων αυτών που απονομιμοποίησαν ηθικά και πολιτικά τα αντιεκπαιδευτικά ιδεολογήματα. Χαιρετίζουμε και με την ευκαιρία αυτή, όλους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων που συμμετείχαν στον αγώνα, στα μικρά και μεγάλα καλέσματα αντίστασης και ανυπακοής απέναντι στην υλοποίηση της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης στα σχολεία, που στήριξαν μαζικά τη συλλογική δράση και συνέβαλαν με όποιο τρόπο μπόρεσε ο καθείς και η καθεμιά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη νίκη.

Δεν θα ξεχάσουμε όμως πως ενώ το 95% των συναδέλφων συντάχθηκε και συνυπέγραψε τις θέσεις του κλάδου, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών εκπαίδευσης (Περιφερειάρχες, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι) έγιναν το μακρύ χέρι μιας αυταρχικής και αντιδημοκρατικής εξουσίας, που μετήλθε κάθε μέσου, άσκησε αφόρητες πιέσεις και πίεσε με ωμότητα τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές στα σχολεία να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωτικής έμπνευσης σύστημα αξιολόγησης των προαποφασισμένων ποσοστώσεων, του ακραίου ανταγωνισμού και των απολύσεων. Δεν ήταν ασφαλώς αυτοί συνάδελφοί μας-ούτε και θα γίνουν ξανά στο μέλλον!

Την ώρα που ο κλάδος αγωνιζόταν και μάτωνε για το ιστορικό διακύβευμα ενός δημοκρατικού σχολείου και να μην αναβιώσει ο επιθεωρητισμός, αυτή η λέσχη των προθύμων αξιολογητών, με επικεφαλής τις αργυρώνητες επιστημονικές επιτροπές, μοιράζονταν τεράστια κονδύλια για το κακόφημο «έργο» τους με τέτοιον αμοραλισμό, που ανάγκασε το Λοβέρδο να τα υπογράφει μέχρι και στις 26  Γενάρη, δηλαδή μετά τις εκλογές και λίγες ώρες πριν παραδώσει το Υπουργείο! Απαιτούμε να δοθούν πίσω τώρα όλα αυτά τα άνομα αργύρια και να κατευθυνθούν στα σχολεία, για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες τους.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μέσα από το Σύλλογό μας δώσαμε διαχρονικά τη μάχη με ξεκάθαρες θέσεις: Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό μηχανισμό για την αποδόμηση και την εγκατάλειψη της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, την κατασυκοφάντησή τους, την υποταγή, τη διασπορά του φόβου με την προοπτική των μαζικών απολύσεων. Δεν είχαμε διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές εφαρμογής της αξιολόγησης. Είπαμε και λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια τη μάχη για να μην περάσει, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Ως εκ τούτου, δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα, ώστε να διασφαλίσουμε τη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος απαιτώντας να καταργηθούν τώρα (και όχι να «παγώσουν» ή να «ανασταλούν») όλοι οι νόμοι της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα προβάλλουμε το αίτημα για άμεση υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο καθεστώς της ακώλυτης μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης, γιατί αυτό αποτελεί αυτονόητο παρακολούθημα της κατάργησης της αξιολόγησης και βάζει τέρμα στην ομηρία και τη μισθολογική στασιμότητα.

Συνεχίζουμε ενωμένοι και με αισιοδοξία τον αγώνα για ένα σχολείο της δημοκρατίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας, ένα σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών και των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, ένα σχολείο της ολόπλευρης γνώσης, με κυρίαρχο ρόλο στο σύλλογο διδασκόντων αλλά και στους μάχιμους εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία του.

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία του Συλλόγου ΠΕ "η Αθηνά"

Δελτίο 10 της συνδικαλιστικής χρονιάς    2014-2015    4 Φλεβάρη 2015

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου