Thumbnail
Γ, Δ, Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Γ΄,  Δ΄,  Ε΄ ΕΛΜΕ  - Θ

Αναλλοίωτη η εικόνα της μαζικής σφαγής των μαθητών,

μετά την επουσιώδη τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση αντί να υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών φορέων, όπως αυτά εκφράστηκαν από την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ και από τους συλλόγους των γονέων και τα οποία αποκαθιστούν τη σκληρή πραγματικότητα της σφαγής χιλιάδων μαθητών της Α Λυκείου, προχώρησαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς να αλλάξει το αρνητικό αποτέλεσμα σε βάρος των παιδιών.

Η νέα τροποποίηση την οποία ανακοίνωσαν και έδωσαν εντολή να εφαρμοστεί στα Λύκεια αφορά τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας σε κλάδους μαθημάτων της Α΄ Λυκείου, είναι επουσιώδης. Αφήνει σχεδόν αναλλοίωτη την εκπαιδευτική εικόνα με τους χιλιάδες μαθητές να παραπέμπονται σε άλλη μία σκληρή δοκιμασία το Σεπτέμβρη. Αυτή αποτελεί εμπαιγμό, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, καθώς μετά την εφαρμογή της, το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκε σε όλα τα γενικά Λύκεια που ανήκουν στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης μειώθηκε ελάχιστα και από το 25,3% έγινε 21%. Η σφαγή των μαθητών συνεχίζει να είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Στις σημερινές συνθήκες η τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας σε κλάδους μαθημάτων της Α΄ Λυκείου δεν καταδεικνύει μόνο την υποκρισία του Υπουργείου Παιδείας. Αποτελεί επιπλέον και πρόκληση απέναντι στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και απέναντι στο άγχος των νέων μαθητών του Λυκείου, που αντιλαμβανόμενοι τον εαυτό τους ως υποψήφια θύματα του νέου εξεταστικού συστήματος, πήραν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και οι γονείς αμφισβητούν την ουσία των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στα Λύκεια, δηλαδή τη μετατροπή του Λυκείου σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Η ασφυκτική υποταγή του Λυκείου στις διαδικασίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοεί την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, ενός συστήματος όχι απλά απαιτητικού, αλλά εξαιρετικά εξοντωτικού, με μια αποτίμηση των μαθητών όχι αντικειμενική, αλλά ψυχρή, απρόσωπη και παιδαγωγικά αναξιόπιστη σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της γνώσης. Πρόκειται για ένα εξεταστικό σύστημα που σήμερα οδηγεί στη βίαιη έξωση των μαθητών από το σχολείο και αύριο στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να εναρμονίσει απόλυτα την παιδεία με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί, των γενικευμένων καταργήσεων, συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρουν δημόσια αγαθά, καθώς  και των μαζικών απολύσεων των εργαζομένων.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, για να μην ακολουθήσει άλλη μια χρονιά αναστάτωσης, άγχους και εξουθένωσης των μαθητών και των οικογενειών  τους, καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αποδεχθεί τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών.

Απαιτούμε:

-  Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων.

-  Για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου να ισχύσει το παλιό σύστημα προαγωγής με το οποίο βγήκαν τα αποτελέσματα της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου.

- Οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου να διεξαχθούν αποκλειστικά με ενδοσχολικά οριζόμενα θέματα, χωρίς διαμεσολάβηση της «τράπεζας θεμάτων».

- Οι βαθμοί της Α΄ Λυκείου να μην προσμετρηθούν για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 4186/13 που μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και θεσμοθετεί τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση και τη μαθητεία.

 -  Όχι στις απολύσεις  –  μόνιμες και σταθερές θέσεις για όλους.

 - Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων.

 -  Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη τη γνώση.

 - 20 μαθητές στο τμήμα. Μαζικούς διορισμούς. Ενισχυτική διδασκαλία με διορισμό καθηγητών. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολείων.

 - Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σχολείων “my school”.
      

Τα  Δ.Σ. των ΕΛΜΕ                                                                         

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού, που πέθανε από την πτώση κολώνας
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
στε-ste
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρ. 53 ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα -...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
koritsaki
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό
Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο δικαστήριο τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν, συνοδεύοντας τα δύο ανήλικα παιδιά της, είδε την βαριά...
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό