Thumbnail
ΔΑΚΕ καθηγητών ΔΕ Χίου

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ

Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας

Χίος 16/1/2014

Συναδέλφισσες -οι,

 Ως ΔΑΚΕ Καθηγητών Νομού Χίου θεωρούμε ότι η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως θεσμός και ως εκπαιδευτική συλλογική διαδικασία έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του δημοσίου σχολείου, το οποίο θα στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Θα έχει να κάνει με μια αυτοαξιολόγηση, η οποία θα αναγνωρίζει στον εκπαιδευτικό κόσμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί ως βασικοί συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι εκείνοι που γνωρίζουν από μέσα και βιώνουν τα προβλήματα και τις δυνατότητες της παρεχόμενης στην Ελλάδα εκπαίδευσης. Είναι η ψυχή του σχολείου.

Για όλους, επομένως, τους παραπάνω λόγους δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή αυτοαξιολόγησης, παρά μόνο μ’ αυτήν που επιχειρεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας με τον συγκεκριμένο νόμο (νόμος Διαμαντοπούλου 2010-13). Κι αυτό, γιατί:

·                       Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας για να είναι εκπαιδευτικά επιτυχημένη προϋποθέτει την απόκτηση μέσω επιμόρφωσης ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων από πλευράς εκπαιδευτικών για την επιτυχή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, κάτι το οποίο δεν υφίσταται σήμερα. Όλα γίνονται στο πόδι και υπό πίεση. Σχολή Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών δεν υπάρχει.

·                       Διαφωνούμε ριζικά με την σύνδεση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που είναι και πρέπει να είναι μια συλλογική διαδικασία, με την ατομική αξιολόγηση, την βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και με ενδεχόμενη κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει πρωτίστως δημοσιονομικές στοχεύσεις, επιδιώκοντας την περιστολή του μισθολογικού κόστους και στο βάθος απολύσεις - διαθεσιμότητες.

·                       Υπάρχουν προκαθορισμένες ποσοστώσεις για τη μετάβαση από τον ένα βαθμό στον άλλο, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να απορριφθούν συνάδελφοι, παρά τη θετική τους παρουσία στο χώρο του σχολείου. Ειδικά, η μετάβαση από το βαθμό Γ στο βαθμό Β είναι Γολγοθάς, αφού το 30% δε θα προαχθεί, ανεξάρτητα από την επίδοση τους.

·                       Το Υπουργείο επιδεικτικά και συνειδητά αγνοεί τις προτάσεις – αποφάσεις του 8ου εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τις ισχυρές εκείνες βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί στηθεί ένα σύστημα σύγχρονης, αντικειμενικής και αδιάβλητης αξιολόγησης συνόλου του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, η οποία και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αισθητή βελτίωσή του.

Ως ΔΑΚΕ Καθηγητών δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε:

·                     Για την θεσμοθέτηση μιας αξιολόγησης με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια που θα αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών, του εκπαιδευτικού έργου και που βασικό στόχο θα έχει την βελτίωση της δημόσιας παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι η καταγραφή των ελλείψεων, η επισήμανση προβλημάτων και η χάραξη μιας διορθωτικής πολιτικής που θα βελτιώνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αξιολόγηση αντικειμενική που δεν θα στηρίζεται στη κρίση μονοπρόσωπων οργάνων και στην οποία ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων θα είναι ουσιαστικός. 

·                     Για την κατάργηση των νόμων που σχετίζονται με την μισθολογική - βαθμολογική εξέλιξη και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως επιχειρείται να εφαρμοσθεί σήμερα.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί με τις  κυβερνητικές εκείνες λογικές που πλήττουν τον κλάδο και συνεχίζει  χωρίς δισταγμούς να προτάσσει και να προασπίζεται τα συμφέροντά του.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα