Εκπαίδευση 0

Κρήτη: Επιστρέφει η φοιτητική κάρτα αστικών μεταφορών από την 1η Νοεμβρίου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στο ζήτημα των φοιτητικών μετακινήσεων στα Χανιά, καθώς, μετά από συντονισμένες κινητοποιήσεις εβδομάδων, ικανοποιήθηκε το αίτημα για την επαναφορά της μηνιαίας κάρτας μεταφορών. Η νέα κάρτα, η οποία θα κοστίζει 19 ευρώ, συνοδεύεται από διευρυμένες παροχές, καλύπτοντας το σύνολο των διαδρομών, ενώ θα ισχύει και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι τόσο οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και εκείνοι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου:

«Έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων το αίτημα των φοιτητών για επαναφορά της μηνιαίας κάρτας μεταφορών στα 19€ με αυξημένες παροχές ικανοποιήθηκε. Μάλιστα η ισχύς της κάρτας αφορά όλα τα δρομολόγια και θα ισχύει και για τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ εκτός από αυτούς του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Τη Δευτέρα 19/10 καθώς και τη Τετάρτη 30/9 οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του συλλόγου μας τόσο στο Δημ. Συμβούλιο όσο και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταφέραμε τις αγωνίες των φοιτητών στο δημόσιο διάλογο και επί της ουσίας πιέσαμε τους αρμόδιους φορείς επιτέλους να επιληφθούν του ζητήματος.  Με την σειρά της η τοπική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος μετά από πιέσεις των φοιτητών δεσμεύτηκαν πώς η φοιτητική κάρτα θα επαναφερθεί στις 1/11.

Όπως είναι γνωστό σε μία πόλη όπως τα Χανιά όπου πλήττεται από τον υπερτουρισμό και την ακρίβεια είναι λογικό επακόλουθο το πρόβλημα αυτό να αντανακλάται πολλαπλασιαστικά στους φοιτητές. Τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη , η έλλειψη στέγασης των φοιτητών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, οι εστίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως και η εισαγωγή σε αυτές ενώ ταυτόχρονα το ζήτημα των μεταφορών για τους φοιτητές συνεχίζει και είναι υπαρκτό.

Συνολικά εφέτος κινητοποιηθήκαμε τόσο στην Πρυτανεία του Ιδρύματος στις 23/09 και στις 19/10, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/09 και στις 19/10 παραθέτοντας τα ανωτέρω ζητήματα με σκοπό να ακουστούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές καθημερινά. Μάλιστα από το 2023 οι φοιτητικοί μας σύλλογοι έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες κινητοποιήσεις βελτιώνοντας κάθε φορά τους όρους με τους οποίους η φοιτητική κάρτα διανέμεται.

Η Νέα Δημοκρατία, που βαραίνεται με την διασπάθιση εκατομμυρίων και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδιαφορεί πλήρως για το κόστος της φοιτητικής ζωής, με την ακρίβεια και την στεγαστική κρίση να οξύνονται, χωρίς να ανακοινώνει κανένα μέτρο ανακούφισης. Η κυβέρνηση , η νεολαία της μέσα στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ ΝΔΦΚ και το υπ. Μεταφορών, που ευθύνονται για την συγκάλυψη ενός εγκλήματος που στοίχισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει εγκαταστήσει συστήματα ελέγχου στους σιδηροδρόμους. Όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία με επικοινωνιακά κόλπα, δεν μπορούν να διασφαλίσουν την βελτίωση των μεταφορών ούτε στα Χανιά ούτε και πουθενά αλλού. Προσπαθούν ενόψει βουλευτικών εκλογών να εξωραΐσουν το πρόσωπο του Μητσοτάκη και να στήσουν τη προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. 

Η σύμβαση για την μειωμένη τιμή της φοιτητικής κάρτας δεν πρέπει να διακυβεύεται κάθε χρόνο και οι φοιτητές να βρίσκονται συνεχώς στο αέρα. Οι αρμόδιοι φορείς (Πρυτανεία, Αστικό ΚΤΕΛ, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων) πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους πώς η πόλη των Χανίων ζει και αναπνέει από τους φοιτητές όλη την χρονιά και η κατάσταση αυτή δυσφημίζει και το ίδρυμα μας αλλά και την πόλη στην οποία σπουδάζουμε! 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΝΑ ΜΗ ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αποταμίευσης: Πώς συμμετέχουν σχολεία και μαθητές ως 22/10

Παιδικός καρκίνος: Ο κανόνας «των τριών» που μπορεί να σώσει ζωές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση