Απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών υποτροφιών έδωσε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), Βάσω Κιντή, διευκρινίζοντας ότι το Ίδρυμα χορηγεί 350 υποτροφίες –και όχι 500– στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.
Η κ. Κιντή τόνισε ότι οι προσωρινοί πίνακες έχουν αναρτηθεί από τις 10 Αυγούστου 2026, ενώ η περίοδος των ενστάσεων ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου 2026, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν ακέραια τα χρήματά τους για τη μέγιστη διάρκεια των 18 μηνών.
Παράλληλα, απαντώντας στις αιχμές περί έλλειψης επικοινωνίας, η Πρόεδρος του ΙΚΥ επισήμανε ότι η εφημερίδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση για τηλεφωνική επικοινωνία το επόμενο πρωί, με αποτέλεσμα το δημοσίευμα να γίνει χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στο Ίδρυμα να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Αναλυτικά η απάντηση της Βάσως Κιντή στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:
Σε απάντηση δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών», με ημερομηνία 02/09/2026, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), κ. Βάσω Κιντή, δηλώνει τα ακόλουθα:
- Το ΙΚΥ χορηγεί 350 μεταπτυχιακές υποτροφίες (και όχι 500 που αναφέρει το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών) στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».
- Από τις 10/8/2026 έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες αποτελεσμάτων επιλεγέντων και επιλαχόντων υποψηφίων και βρισκόμαστε στην περίοδο των εντάσεων οι οποίες υποβάλλονται από 11/08/2026 έως 04/09/2026.
- Τα χρήματα των υποτροφιών μέγιστης διάρκειας 18 μηνών θα καταβληθούν στους δικαιούχους που θα επιλεγούν καθ’ ολοκληρίαν. Δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ.
- Αναφορικά με τον ισχυρισμό του δημοσιεύματος ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με την Πρόεδρο του ΙΚΥ «παρά τις επίμονες προσπάθειες», διευκρινίζεται ότι μία απόπειρα επικοινωνίας, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά, κατά τις βραδινές ώρες της προηγούμενης ημέρας, απαντήθηκε αυθημερόν, με πρόταση να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία το επόμενο πρωί. Ωστόσο, η ΕφΣυν δεν επικοινώνησε και η δημοσίευση έγινε χωρίς να δοθεί στο ΙΚΥ η δυνατότητα να παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να αποκαταστήσει τα πραγματικά δεδομένα.
Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΥ
Βάσω Κιντή
Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ