Εκπαίδευση 0

Αποκλεισμός όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών του 2024 από τις αποσπάσεις στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Εκπαιδευτικός γυναίκα γράφει σε ψηφιακό πίνακα και φαίνεται μόνο το περίγραμμα της σκιάς της
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Ως αποτέλεσμα, όλοι οι νεοδιόριστοι του 2024 στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν απόσπαση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2026-2027»

Με την υπ' αριθ. 88422/Κ1 υπουργική απόφαση καθορίστηκε η διαδικασία επιλογής για την απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).

Ωστόσο, το άρθρο 4, περίπτωση α', προβλέπει ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης οι εκπαιδευτικοί που διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία και δεν έχει εκδοθεί πράξη μονιμοποίησής τους.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν τον Αύγουστο του 2024.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμπληρώνουν τη διετή δοκιμαστική υπηρεσία τους εντός του Αυγούστου 2026 και έχουν αξιολογηθεί. Ωστόσο, οι πράξεις μονιμοποίησης εκδίδονται συνήθως μετά το τέλος Αυγούστου. Έτσι, κατά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων για απόσπαση στα ΣΔΕ, αποκλείονται από τη διαδικασία αποκλειστικά επειδή δεν έχει ακόμη εκδοθεί η διοικητική πράξη μονιμοποίησης.

Ο αποκλεισμός αυτός δεν οφείλεται σε έλλειψη προσόντων ή προϋποθέσεων ούτε σε μη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, αλλά αποκλειστικά στη χρονική υστέρηση ολοκλήρωσης μιας διοικητικής διαδικασίας για την οποία οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία ευθύνη.

Ως αποτέλεσμα, όλοι οι νεοδιόριστοι του 2024 στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν απόσπαση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2026-2027, ακόμη και αν διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν να υπηρετήσουν σε αυτές τις δομές.

Πρόκειται για ένα ζήτημα ίσης μεταχείρισης που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Μια απλή νομοθετική ή διοικητική διευκρίνιση, που θα επιτρέπει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώσουν τη δοκιμαστική υπηρεσία τους πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, θα ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει την αδικία.

Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν άμεσα το ζήτημα, ώστε να μην αποκλειστεί μια ολόκληρη γενιά νεοδιόριστων εκπαιδευτικών από τη διαδικασία επιλογής για λόγους που δεν οφείλονται στους ίδιους.

*Νεοδιόριστος Εκπαιδευτικός 2024

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση