Εκπαίδευση

Άρειος Πάγος: Το μεταπτυχιακό δεν εξομοιώνει μισθολογικά τους πτυχιούχους ΤΕΙ με ΑΕΙ

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Απόφαση βόμβα από τον Άρειο Πάγο: Γιατί απορρίφθηκε η μισθολογική εξομοίωση ΤΕΙ και ΑΕΙ λόγω μεταπτυχιακού

Μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση που ξεκαθαρίζει το τοπίο των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 32/2026 απόφαση του Αρείου Πάγου, η κατοχή ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα για τη μισθολογική εξομοίωση των πτυχιούχων Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) με τους αποφοίτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Με τη συγκεκριμένη ετυμηγορία, οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει εργαζόμενη κατά προγενέστερης απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια δικαστική διεκδίκηση που μετρούσε δέκα χρόνια.

Η υπόθεση αφορούσε μια υπάλληλο μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία ξεκίνησε τον δικαστικό της αγώνα το 2016 καταθέτοντας σχετική αγωγή. Το αίτημά της εξετάστηκε αρχικά από το Πρωτοδικείο και στη συνέχεια από το Εφετείο Αθηνών, χωρίς ωστόσο η ίδια να δικαιωθεί.

Η εργαζόμενη προσέφυγε τελικά στον Άρειο Πάγο με αίτηση που υπεβλήθη στις 31 Οκτωβρίου 2024, ζητώντας την ακύρωση της εφετειακής απόφασης. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστικό όργανο έκρινε τις διεκδικήσεις της νομικά αβάσιμες, επικυρώνοντας τις αποφάσεις των προηγούμενων βαθμών.

Στο σώμα της δικαστικής απόφασης αναλύονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοχοι μεταπτυχιακών από Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν μπορούν να μεταπηδήσουν στις ίδιες μισθολογικές βαθμίδες με τους πανεπιστημιακούς αποφοίτους. Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά:

«Προϋπόθεση για την ένταξη του προσωπικού στον Κλάδο Εξειδικευμένου Προσωπικού αποτελεί η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου που απονέμεται από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) και όχι η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος που απονέμεται από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Τεχνολογικό Ίδρυμα».

Παράλληλα, το σκεπτικό των δικαστών εστιάζει και στη διαβάθμιση των ανώτατων ακαδημαϊκών τίτλων, σημειώνοντας ότι μόνο οι πτυχιούχοι τετραετούς ή πενταετούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο επιπέδου διδακτορικού διπλώματος (Doctorat). Αυτή ακριβώς η κατηγορία επιστημόνων ήταν εκείνη που, βάσει των κανονισμών της εναγόμενης εταιρείας, είχε το δικαίωμα να ενταχθεί στο εξειδικευμένο προσωπικό και στις ανάλογες, υψηλότερες μισθολογικές κλίμακες.

Η οριστική απόρριψη της αίτησης αναίρεσης επέφερε και την οικονομική επιβάρυνση της πλευράς που έχασε τη δίκη. Βάσει της δικαστικής ετυμηγορίας, η αναιρεσείουσα υπάλληλος καταδικάστηκε στην καταβολή των δικαστικών εξόδων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, με το σχετικό ποσό να ορίζεται εκ του νόμου στα 1.800 ευρώ.

Δείτε ολόκληρη την Απόφαση του Αρείου Πάγου ΕΔΩ

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση