Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Ιωάννη Παπαδομαρκάκη, στο πλαίσιο κινητοποίησης για το πολλαπλό βιβλίο.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Γιώργου Τρούλη και του Γίαννη Ρούπα, μελών του Αυτόνομο Δικτύου Εκπαιδευτικών ΠΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, κατά τη συνάντηση δόθηκαν ανάμεσα σε άλλες, απαντήσεις από τη μεριά του υπουργείου Παιδείας που αφορούν τη στελέχωση των σχολείων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Γ.Γ του υπουργείου υπάρχει πρόθεση να πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με την υπουργό Παιδείας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.
5.467 μόνιμοι διορισμοί το 2026
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Γ.Γ Ι. Παπαομαρκάκη, οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το 2026 θα ανέλθουν σε 5.467 θέσεις.
Ο αριθμός αυτός συνδέεται με τον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση», καθώς οι διορισμοί αντιστοιχούν ουσιαστικά στον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχεδιασμός για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η πρώτη φάση προσλήψεων προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα καλύψει το 80% έως 85% των κενών που θα αποστείλουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες που θα προκύψουν μετά την έναρξη των μαθημάτων.
Αλλαγές στην αξιολόγηση
Στο πεδίο της αξιολόγησης φαίνεται πως το υπουργείο προετοιμάζει παρεμβάσεις που θα αφορούν κυρίως την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα στοχεύει στη μείωση των καθυστερήσεων και στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης.
Νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές
Αλλαγές φαίνεται πως σχεδιάζονται και για τις σχολικές εκδρομές.
Το υπουργείο εξετάζει νέο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2026-2027.
Το θέμα των εκδρομών έχει απασχολήσει έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά από περιστατικά παραβατικότητας μαθητών, καταγγελίες για ευθύνες συνοδών εκπαιδευτικών αλλά και τις αυξημένες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν τη διοργάνωσή τους.
Οι αλλαγές αναμένεται να αφορούν τόσο τις διαδικασίες οργάνωσης όσο και το πλαίσιο ευθυνών των εκπαιδευτικών.
Ένα καλοκαίρι με ανοιχτά μέτωπα
Το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εκπαίδευση, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί, να καταγραφούν τα πραγματικά κενά των σχολικών μονάδων και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις προσλήψεις αναπληρωτών.
Παράλληλα, οι συζητήσεις για την αξιολόγηση, τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και το νέο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των επαφών μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών φορέων μέσα στο καλοκαίρι.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται
Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google
Παναγιώτης Παραμυθιώτης