sinodos_pritaneon
Η Σύνοδος Πρυτάνεων εστιάζει στο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και τις προκλήσεις των ΑΕΙ, με τη συμμετοχή υπουργών και κορυφαίων ακαδημαϊκών

Η επικείμενη Σύνοδος Πρυτάνεων, έχει ως βασικό άξονα το υπό κατάρτιση νέο σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την εκδήλωση διοργανώνει και φιλοξενεί η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κυρία Χριστίνα Κουλούρη.

Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει με ομιλία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, καθηγητή Γεώργιου Δάσιου, ο οποίος θα αναλύσει την εξέλιξη του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: το χθες, το σήμερα και τις προοπτικές για το αύριο. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί διαλογική συζήτηση με τις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, θα συμμετάσχει στο τελευταίο διήμερο της Συνόδου, στις 10 και 11 Ιουλίου, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί συνάντηση Γυναικών Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων με τη συμμετοχή της υπουργού.

Κύρια θέματα της Συνόδου

  • Στρατηγικός σχεδιασμός των Ελληνικών Πανεπιστημίων: Προγραμματισμός δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ΑΕΙ.

  • Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την αναγνώριση τίτλων: Ανάλυση της Συνθήκης ως τεκμήριο αναγνώρισης ή ουσιώδης διαφορά.

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: Συζήτηση για το σχεδιασμό οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε επιτυχημένη και αποδοτική ψηφιακή μετάβαση.

  • Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο και Οδικός Χάρτης έως το 2029: Εισήγηση από τη Δρ. Τάνια Κολυμπάρη, Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

  • Λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ: Επίκεντρο η έλλειψη διοικητικού προσωπικού και οι επιπτώσεις στη λειτουργία των πανεπιστημίων.

  • Φοιτητική μέριμνα: Μέτρα και πολιτικές για την υποστήριξη των φοιτητών.

  • Συμμετοχή της Συνόδου Πρυτάνεων στην European University Association: Συνεργασίες και εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κρίσιμα πορίσματα της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων, που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική στις αρχές Μαΐου, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη 109η Σύνοδο, με οικοδεσπότη το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κατά την προηγούμενη Σύνοδο, οι Πρυτάνεις διατύπωσαν σαφή και ανησυχητικά μηνύματα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών:

  • δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

  • σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών

  • το επίμαχο θέμα των διαγραφών φοιτητών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρηματοδότηση, με την επισήμανση ότι ο τακτικός προϋπολογισμός υπολείπεται κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ δεν χορηγήθηκε καν η έκτακτη επιχορήγηση προηγούμενων ετών. Ταυτόχρονα, κρίσιμα ζητήματα όπως οι επισκευές υποδομών και η ασφάλεια στους χώρους των ΑΕΙ παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

gaza
Έκθεση–κόλαφος δείχνει τις εταιρείες που είναι συνένοχες με το Ισραήλ για τη γενοκτονία της Παλαιστίνης
Όλες οι εταιρείες που τροφοδοτούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τον εκτοπισμό και την γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού στη Γάζα
Έκθεση–κόλαφος δείχνει τις εταιρείες που είναι συνένοχες με το Ισραήλ για τη γενοκτονία της Παλαιστίνης
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στον Πειραιά
Χρύσα Χοτζόγλου: Μαζικό παρών στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ψήφισμα συμπαράστασης στη διωκόμενη για τη συνδικαλιστική της δράση εκπαιδευτικό Χρύσα Χοτζόγλου
Χρύσα Χοτζόγλου: Μαζικό παρών στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
european_parliament.jpg
«Βόμβα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκάνδαλο «γκρεμίζει» την έγκριση του προϋπολογισμού στην ΕΕ
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - «Το θέμα αυτό θα παίξει σίγουρα ρόλο στη συζήτηση για την απαλλαγή του προϋπολογισμού της...
«Βόμβα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκάνδαλο «γκρεμίζει» την έγκριση του προϋπολογισμού στην ΕΕ
pyrosvestiki
Φωτιά στη Λεωφόρο Κύμης

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς ξέσπασε φωτιά στη Λεωφόρο Κύμης στο Τατόι.

Φωτιά στη Λεωφόρο Κύμης