ΥΠΑΙΘΑ
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συνάντηση ΔΟΕ – Υπουργείου Παιδείας: Αντιπαράθεση για την αξιολόγηση και τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας βρέθηκαν, την Πέμπτη 14 Μαΐου, οι πειθαρχικές διώξεις απεργών εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και οι εξελίξεις γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο σχολείο.

Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε., με ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν την αδιάλλακτη στάση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, –την οποία χαρακτήρισαν «ευγενικά αμετακίνητη» στη γραμμή των προκατόχων της– καθώς και την απόπειρα, όπως υποστηρίζουν, να εμφανιστεί ως διαλλακτική, ενώ στην ουσία συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική των τελευταίων ετών. Βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών υπήρξαν η άρση των πειθαρχικών διώξεων, η αναγνώριση του απεργιακού δικαιώματος και η απόσυρση του ισχύοντος πλαισίου αξιολόγησης, το οποίο θεωρούν εργαλείο πειθάρχησης και απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, η συνδικαλιστική παράταξη καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πολιτική πυγμής», προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ορίζοντα μια γενικευμένη απεργιακή απάντηση και μαζική συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια εντός Μαΐου.

Η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε.

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Ζαχαράκη!

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου –Συνέχιση της βαθιά αντιεκπαιδευτικής πολιτικής με μανδύα διαλόγου &συνεργασίας

Την Πέμπτη  14/5/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των δηλώσεων Μητσοτάκη και τις διαρροές για την αυστηροποίηση των ποινών-απολύσεις απεργών που αποτελούν και  αιτίες πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Καταγγείλαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού,  τη στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών  και των συνδικάτων τουςπου καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Καταδικάσαμε τις χιλιάδες παραπομπές σε πειθαρχικά απεργών, τις καθαιρέσεις στελεχών  και φυσικά την δυνητική αργία που υπέγραψε ο προκάτοχός της για τη Χρύσα Χοτζόγλου. Δηλώσαμε εξ αρχής την αντίθεσή μας στους νόμους της αξιολόγησης  4692/20 & 4823/21 και την ανυποχώρητη στάση μας να υπερασπιστούμε το απεργιακό μας δικαίωμα, τη δημόσια εκπαίδευση , τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Τέθηκε από πλευράς Ομοσπονδίας το σύνολο των ζητημάτων. Καταγγείλαμε  την οικονομική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών, τη μη απάντηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για  συλλογική σύμβαση, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων αναπληρωτών, τις αδικίες στις υπηρεσιακές μεταβολές ειδικών κατηγοριών, το ωράριο νηπιαγωγών και εκπ. σε ολιγοθέσια, τις τραγικές σχ.  υποδομές, τον όγκο  γραφειοκρατίας, τις συγχωνεύσεις, τις τοπικές προσκλήσεις με τα έωλα εργασιακά , το επίδομα ανεργίαςμε μορφή προπληρωμένης κάρτας, το πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών, την υπέρογκη αύξηση του παράβολου ΑΣΕΠ, την κατάργηση συνδικαλιστικών  άδειων για ΓΣ αλλά και των μελών του ΔΣ , την  παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης ( ΔΙΠΕ Κομοτηνής),  την εμμονική επιβολή ηλεκτρονικών εκλογώνστα συνδικάτα. Καταγγέλθηκε ο κατακερματισμός της γνώσης σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης των παιδιών, η εισαγωγή αντικειμένων και δεξιοτήτων που φέρουν άγος και γραφειοκρατία,  οι εθνικές διαγνωστικές εξετάσεις τύπου pisa, η ανυπαρξία στήριξης και  σταθερής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Ως Παρεμβάσεις είπαμε ότι προϋπόθεση για την όποια συζήτηση είναι το υπουργείο να

  • ανακαλέσει τώρα τη δυνητική αργία της Χοτζόγλου για να μη χρειαστεί να γίνει εκδίκαση ακύρωσης αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά  στις 20/5
  • να απαλλάξει από τις κατηγορίες και να  ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε   δυνητική αργία για  τις συναδέλφισσες της Αν. Αττικής Καψαλάκη και Τριανταφύλλου καθώς θα είναι αιτία πολέμου
  • να αναγνωρίσει το απεργιακό δικαίωμα και να θέσει  όλα τα πειθαρχικά που αφορούν την αξιολόγηση στο αρχείο . Αναφερθήκαμε στη συγκεκριμένη διαδικασία –για απαλλαγή από τη διαδικασίας όπως αναφέρεται  και σε γραπτή απάντηση  του προέδρου του πειθαρχικού της  Κεντρικής  Μακεδονίας
  • να πάρει  πίσω τις παράνομες καθαιρέσεις απεργών  δ/ντών, υποδιευθυντών  και προϊσταμένων

Θέσαμε ερώτημα  για τις αποφάσεις διοικητικών εφετείων που έχουν δικαιώσει τους συναδέλφους μας του 2020 αλλά δεν μονιμοποιούν οι Δ/νσεις ενώ υπάρχει άμεσα εκτελεστή απόφαση π.χ. στην Δυτική Αττική που υπάρχει και επιτροπή συμμόρφωσης για τις 21/5 προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Η υπουργός Ζαχαράκη (Η χαμηλών τόνων επιμονή στην ίδια πολιτική ως ευγενική αδιαλλαξία) 

Η τακτική της νέας ηγεσίας είναι να εμφανίσει πρόσωπο πιο διαλλακτικό, λιγότερο άκαμπτο και πιο κοντά στα εκπαιδευτικά ζητήματα και τους εκπαιδευτικούς επισημαίνοντας την εκπαιδευτική της ταυτότητα και δηλώνοντας ανοιχτή στις προτάσεις τω  εκπαιδευτικών του πεδίου.  Αυτό αποδεικνύεται και από τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για συναντήσεις και διάλογο.  Δοκίμασε να εμπλέξει και μάλιστα με επιμονή το συνδικάτο με όρους συναίνεσης όταν είπε: μα υπάρχει απόφαση ΓΣ ΔΟΕ που είναι υπέρ της αξιολόγησης!!. Υπήρξε παρέμβαση που αποσύνδεσε τα όποια ζητήματα θέτει το πλαίσιο ΔΟΕ με την κατάπτυστη ισχύουσα νομοθεσία.

Η υπουργός επεδίωξε να λάβει τα εύσημα από εμάς για τους διορισμούς των τελευταίων χρόνων για τους οποίους ανέφερε αριθμό αποκρύπτοντας  όμως τον αριθμό συνταξιοδοτήσεων και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

  • υπερασπίστηκε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και τις κεντρικές κατευθύνσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τόνισε με σαφήνεια και κατ’ επανάληψη ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί κανονικά.
  • επιβεβαίωσε πως η αξιολόγηση αποτελεί κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης, την έχει προτεραιοποιήσεικαι πως οι όποιες παρεμβάσεις θα σχετίζονται με βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον πλαίσιο. Μείωση  της γραφειοκρατικής διαδικασίας για πιο γρήγορη διεκπεραίωση  και αύξηση του αριθμού των συμβούλων.
  • Για το ζήτημα των απολύσεων (δηλώσεις Μητσοτάκη) δεν είπε κάτι συγκεκριμένο. Αναφέρθηκε σε νομοθετική ρύθμιση για το  πειθαρχικό πλαίσιο που θα αφορά όλο το δημόσιο χωρίς να δίνει οποιοδήποτε στοιχείο για το περιεχόμενο ή το χρονοδιάγραμμα. Δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει αν υπάρξει κάτι.  
  • Για τα πειθαρχικά συμβούλια είπε ότι είναι προσδιορισμένη από τον νόμο η διαδικασία τους. Μια δική της παρέμβαση στα πειθαρχικά θα είναι παρακινδυνευμένη. Μόνο ερωτήματα θέτει&  παίρνει μόνο ενημέρωση.
  • Για την κατάργηση των αιρετών από τα πειθαρχικά συμβούλια δεν είπε τίποτα .
  • Μας είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στα δικαστήρια. Δεν μας απάντησε  όμως στο ερώτημά μας πώς γίνεται να παρεμβαίνει το Υπουργείο στις Δ/νσεις και να μπλοκάρει την υλοποίηση  άμεσα εκτελεστών  αποφάσεων των διοικητικών Εφετείων για τις μονιμοποιήσεις συναδέλφων. 
  • Δεσμεύτηκε για 10.000 διορισμούς με το μεγαλύτερο ποσοστό στην  Α΄ Βάθμια χωρίς να έχει γίνει ακόμα επιμερισμός ανά κλάδο.
  • Θα κινηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης ειδικής αγωγής άμεσα! 
  • Μας είπε ότι αυξήσεις πήραμε στις αρχές Γενάρη!!!
  • Παραδέχτηκε ευθαρσώς ότι ήταν αποσπασμένη  στο Υπουργείο και με άλλες πολιτικές ηγεσίες.
  • Διέψευσε κατηγορηματικά και φανερά θιγμένη ότι δρομολογεί αλλαγές στην διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο. Τη διαψεύδει πανηγυρικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ στον  επίσημο ιστότοπο. 
  • Δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις  οδηγίες για απαγόρευση συνδικαλιστικής ενημέρωσης  σε σχολικές μονάδες του νομού Ροδόπης.

Δήλωσε μια άνεση  για επιμέρους ζητήματα όπως συνεργασία με υπουργείο κοινωνικής συνοχής για στέγαση εκπαιδευτικών, κατάθεση νόμου πλαίσιο για μείωση γραφειοκρατίας, μείωση του χρόνου μεταξύ Α & Β ΄φάσηςπροσλήψεων αναπληρωτών, ερευνά μοντέλο μόνιμου μηχανισμού επιμόρφωσης. Στην πραγματικότητα αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω σε πολύ κομβικά ζητήματα που της  θέσαμε τα οποία είναι όρος για την «ειλικρίνεια» των προθέσεων, όπως η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων που βρίσκονται σε ομηρία, η ποινικοποίηση των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος με τις συνεχείς διώξεις, το κλίμα απειλών, εκβιασμών, αυθαιρεσιών  που κυριαρχεί από τους κύκλους των αξιολογητών, Δ/ντων Εκπαίδευσης κλπ καθώς και την άρση των εμποδίων στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (άδειες για ΓΣ, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λπ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επιβεβαιώνεται περίτρανα για άλλη μια φορά πως ο αγώνας μας ενάντια στην αξιολόγηση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου τούς χαλάει τα σχέδια και καθυστερεί την αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της, την υπονόμευση και απαξίωσή της στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης, την απογείωση των ταξικών φραγμών, την πειθάρχηση, υποταγή, φίμωση και ανελευθερία των εκπαιδευτικών. Γίνεται σαφές επίσης πως αυτοί που μέχρι σήμερα απειλούσαν τους απεργούς ακόμη και με απολύσεις παραδέχονται πως χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση αφού το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει.

Μπροστά στη νέα γενικευμένη πολιτική πυγμής και αυταρχισμού της κυβέρνησης με το πογκρόμ διώξεων και πειθαρχικών κατά των εκπαιδευτικών, τις δηλώσεις Μητσοτάκη για απολύσεις και διαπιστευτήρια κοινωνικών φρονημάτων που ετοιμάζουν για τους εκπαιδευτικούς γιατί αγωνίζονται κατά της αξιολόγησης, την πολιτική άμεσης ιδιωτικοποίησης που προωθούν (Ωνάσεια, IBΜπακαλορεά, Ακαδημίες, campus), καθώς και την ακρίβεια που συνεχίζεται και την αισχροκέρδεια που εντείνεται, προτείνουμε αποφασιστικό αγώνα που θα καθορίζεται με βάση τις εξελίξεις από τις ΓΣ, και με άξονα όλα τα κεντρικά ζητήματα της εκπαίδευσης, αξιολόγηση, οικονομικά, διορισμοί, εργασιακά κι εκπαιδευτικά!

Απεργιακή κινητοποίηση (ενδεικτικά στις 20/5)  με πανελλαδικό συλλαλητήριο και κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις! Η κυβέρνηση να πάρει την απάντηση που της οφείλουμε απέναντι σε τέτοιου τύπου ολοκληρωτικές δηλώσεις και μεθοδεύσεις. Να σπάσουμε το τρομοκρατικό κλίμα που προσπαθεί να επιβάλει! Να αλλάξει μεριά ο φόβος και να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης!

Καλούμε τη ΔΟΕ να αποφασίσει άμεσα την απεργία, να πάρει πρωτοβουλία και από κοινού με την ΟΛΜΕ να απαντήσουν με αποφασιστικό και μαχητικό αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι!

Μέχρι την 94η Γενική Συνέλευσητου Ιουνίου και ξεκινώντας από τις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων πρέπει να οργανώσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας. Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ουδέτερος και δεν πρέπει να αφήσουμε την Κυβέρνηση να έχει την πρωτοβουλία.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα με τις αποφάσεις της 93ης ΓΣ!

Εκπονούμε πρόγραμμα δράσης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύμορφο αγώνα διαρκείας! Σε κάθε περίπτωση, αν και όποτε η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομοθετήσει προχωράμε σε κήρυξη απεργίας και αγωνιστικού προγράμματος δράσης.

Καμία μόνη/κανένας μόνος!

20/5  Όλες και όλοι στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Αττικής στο πειθαρχικό συμβούλιογια  τη Σοφία Καψαλάκη&& 23/5 για την Ευαγγελία Τριανταφύλλου που καλούνται σε ακρόαση με το ερώτημα της δυνητικής αργίας .

20/5  Στο πλευρό της Χρύσας Χοτζόγλου και στις 20/5 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά που εκδικάζεται η αίτηση αναστολής

22/5 Ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA με συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία και με στάση εργασίας στα σχολεία που ορίστηκαν

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο: Τα νέα μαθήματα του 2025-2026

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aade.jpg
Οι «κολοσσοί» των οφειλών: Αυτά είναι τα φυσικά πρόσωπα με χρέη δισεκατομμυρίων
Εντυπωσιακή η λίστα οφειλετών της ΑΑΔΕ: Χρέη άνω των 75 δις ευρώ σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα - Πάνω από 17.800 οφειλέτες με μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη...
Οι «κολοσσοί» των οφειλών: Αυτά είναι τα φυσικά πρόσωπα με χρέη δισεκατομμυρίων
ζαχαροπλαστείο «Παπαγιώργης» στην Κέρκυρα
Απίστευτο! Το ελληνικό παγωτό που «σάρωσε» παγκοσμίως στη λίστα με τα 100 καλύτερα!
Η Ελλάδα διεκδικεί τη δική της γλυκιά θέση ανάμεσα σε Ιταλία, Αργεντινή και Γαλλία με το παγωτό-έκπληξη που μαγεύει τους γευστικούς κάλυκες όλου του...
Απίστευτο! Το ελληνικό παγωτό που «σάρωσε» παγκοσμίως στη λίστα με τα 100 καλύτερα!
ΕΦΚΑ
Συντάξεις: Αυξήσεις έως 65€ τον μήνα, πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ και σχέδιο επιστροφών στους συνταξιούχους
Αυξήσεις για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο τραπέζι και πλεόνασμα μέσω είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών από ιδιωτικές...
Συντάξεις: Αυξήσεις έως 65€ τον μήνα, πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ και σχέδιο επιστροφών στους συνταξιούχους