Βιβλίο
Τι σημαίνει η λέξη «αριβισμός»;

Ο όρος «αριβισμός» εισήχθη στη δημόσια συζήτηση από Γάλλους κοινωνιολόγους με την ονομασία arrivisme και περιγράφει ένα φαινόμενο που διαχρονικά προβληματίζει: την επιδίωξη ταχείας κοινωνικής ή επαγγελματικής ανόδου με κάθε κόστος — συχνά εις βάρος της ηθικής και της αξιοκρατίας.

Πρόκειται για μια στάση ζωής όπου η επιτυχία δεν κατακτάται με βάση την ικανότητα ή την εντιμότητα, αλλά μέσω τεχνασμάτων, παρασκηνίου ή ακόμα και ξεκάθαρα αθέμιτων πρακτικών. Ο αριβιστής δεν διστάζει να παρακάμψει κανόνες και αρχές, αρκεί να εξυπηρετήσει τον στόχο του: την προσωπική ανέλιξη.

Πέρα από ατομική συμπεριφορά, ο αριβισμός έχει κατά καιρούς αποδοθεί και σε ολόκληρες κοινωνίες ή πολιτικά συστήματα, όπου οι ευκαιρίες καταλήγουν συχνά στους πιο επιτήδειους, όχι στους πιο άξιους. Έτσι, υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στις θεσμικές διαδικασίες και ενισχύεται η αίσθηση αδικίας, με τις συνέπειες να επηρεάζουν όχι μόνο το επίπεδο διοίκησης, αλλά και τον κοινωνικό ιστό.

«Αριβάρω»

"Αριβάρω", σημαίνει φθάνω, καταφθάνω. Είναι ρήμα μεταβατικό και προερχόμενο από το λατινογενές "arrivare". Το παράγωγο, όμως, ουσιαστικό αριβίστας ή αριβιστής, δεν έχει απλά την έννοια του ανθρώπου που φθάνει κάπου. Είναι αρνητικά επιφορτισμένο και δηλώνει αυτόν που με κάθε μέσο, κυρίως αθέμιτο και συχνά ανήθικο, επιδιώκει να αναδειχθεί σύντομα ή να πλουτίσει. Συνώνυμό του είναι ο τυχοδιώκτης, ο αναρριχησίας, ο καιροσκόπος.

Ετυμολογία : αριβισμός < (άμεσο δάνειο) γαλλική arrivisme < arriver + -isme < λατινική ripa < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ρίζα *rei-

Συγγενικά
αριβίστας
αριβιστής
αριβίστρια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γαλλια
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
Μια σχέση που άντεξε στον χρόνο, πέρασε από χωρισμό και κατέληξε σε γάμο – Η προσωπική εξομολόγηση του πρώην πρωθυπουργού
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
εξαφανιση
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες
Εντοπίστηκε νεκρός με καραμπίνα ο άνδρας που είχε προσαχθεί και αφεθεί ελεύθερος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Ελευθερίας Γιακουμάκη
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες
χαιδαρι
Διευθύντρια σχολείου Χαϊδαρίου: «Έπεσε με το κεφάλι» – Σε κατάσταση σοκ οι μαθητές, στο σχολείο ψυχολόγοι
Σε εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό – Καθησυχαστική η διεύθυνση για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων
Διευθύντρια σχολείου Χαϊδαρίου: «Έπεσε με το κεφάλι» – Σε κατάσταση σοκ οι μαθητές, στο σχολείο ψυχολόγοι