ε σκουλ
Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου e-Schools

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας (ΣΥΠΥΥΠ) εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την υλοποίηση του έργου «e-Schools», υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την ουσιαστική συμμετοχή των έμπειρων διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης ήδη από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.

Ωστόσο, η συμμετοχή τους αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση, όταν το έργο βρισκόταν ήδη σε τελικό στάδιο, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, είναι προτιμότερη μια μικρή καθυστέρηση παρά η εφαρμογή ενός ελλιπούς συστήματος που θα επιβαρύνει τη διοικητική λειτουργία αντί να την απλοποιήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΣΥΠΥΥΠ: 

Ο ΣΥΠΥΥΠ είχε επισημάνει εγκαίρως στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ότι η ουσιαστική επιτυχία του έργου «e-Schools» προϋποθέτει τη συμμετοχή έμπειρων διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού του. Οι υπάλληλοι αυτοί, ως τελικοί χρήστες του συστήματος, είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν ότι το νέο πληροφοριακό σύστημα θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών μας.

Παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις μας (βλ. σχετικά υπ’ αριθμ. 96/05-07-2024 και 246/13-11-2024 έγγραφά μας), η αποδοχή της πρότασής μας από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τον Φεβρουάριο του 2025. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να κληθούν να συμμετάσχουν σε ένα έργο που βρισκόταν ήδη σε τελικό στάδιο, χωρίς ουσιαστικό περιθώριο για παρεμβάσεις και βελτιώσεις. Σημειωτέον δε, ότι το εύλογο του αιτήματός μας είχε αναγνωριστεί και από την ίδια, την ανάδοχο εταιρεία, η οποία είχε ζητήσει – ανεπιτυχώς – από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ την έγκαιρη συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνάδελφοί μας, που συμμετέχουν στις σχετικές ομάδες εργασίας, μας έχουν ενημερώσει ότι:

  • Παρά τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις τους, οι επισημάνσεις τους δεν λαμβάνονται υπόψη, καθώς τα περισσότερα υποσυστήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δεν επιδέχονται τροποποιήσεις.
  • Δέχονται πιέσεις για να εγκρίνουν την λειτουργικότητα υποσυστημάτων που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, χωρίς να υπάρχει διάθεση διόρθωσης των αστοχιών.
  • Η ίδια η Υπουργική Απόφαση που καθόρισε τη συμμετοχή τους προβλέπει ότι η συμβολή τους αποσκοπεί στη «βελτιστοποίηση καθενός εκ των υποσυστημάτων πριν αυτά τεθούν σε παραγωγική λειτουργία», κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Είναι, επομένως, προφανές ότι η σημερινή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του έργου. Η απουσία των καθ’ ύλην αρμόδιων, διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών, από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, είχε ως φυσικό επακόλουθο την εμφάνιση αστοχιών και λειτουργικών προβλημάτων, που εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του πληροφοριακού συστήματος.

Επιπλέον, η ανάγκη για βελτιώσεις στο πεδίο της διαλειτουργικότητας του «e-Schools» με άλλα πληροφοριακά συστήματα, όπως το ΟΠΣΥΔ, το ΜΑΔΕΔ-Απογραφή κ.λ.π., καθιστά απαραίτητη την παράταση της υλοποίησης του έργου.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε:

  1. Άμεση υιοθέτηση των προτάσεων των διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητά του έργου «e-Schools» και θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους σε όλα τα έργα ανασχεδιασμού και τυποποίησης διαδικασιών του ΥΠΑΙΘΑ που αφορούν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης, από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους.
  2. Παράταση της προθεσμίας υλοποίησης του έργου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Είναι σαφώς προτιμότερο να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας του «e-Schools» για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να παραδοθεί ένα σύστημα που θα απλοποιεί τις διαδικασίες, θα εξοικονομεί χρόνο και πόρους, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, παρά να παραδοθεί ένα ακόμα σύστημα αμφιβόλου χρησιμότητας που θα ενισχύει περαιτέρω την ψηφιακή γραφειοκρατία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία προς την κατεύθυνση της βέλτιστης υλοποίησης του έργου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο αστυνομικός που δολοφόνησε δύο γυναίκες στην Κηφισιά
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας ζητά καταδίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά, επισημαίνοντας την προμελετημένη εν ψυχρώ εκτέλεση της πρώην συζύγου και...
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
karistianou-sintagma
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών – Εμπλέκεται και απόστρατος αστυνομικός
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026