γιουρσκολα
Θέμα της συνόδου ήταν: «Μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών – Η υπερασπιστική γραμμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων»

Στη Σύνοδο Euroscola, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2025 στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα: « Μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών – Η υπερασπιστική γραμμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων» συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) του 6ου Γενικού Λυκείου Λάρισας σε σύμπραξη με το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν σχολεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μαθητές/τριες στην πρωινή συνεδρία παρακολούθησαν με τους/τις συναδέλφους τους ευρωβουλευτές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την ομιλία της Προέδρου του Ε.Κ  Ρομπέρτα Μετσόλα, συζήτησαν και έθεσαν ερωτήσεις στον Αντιπρόεδρο του Ε.Κ  Younous  Omarjee και στην Γραμματέα της Ειδικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας του Ε.Κ Julia Cini.

γιουροσκολα

 Στη μεσημεριανή συνεδρία οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε διαδραστικό θεματικό εργαστήριο όπου ψήφισαν σχετικές τροπολογίες για τα δικαιώματα των γυναικών και εξέφρασαν την αντίρρηση ή τη συναίνεσή τους. Αρκετοί από τους/τις μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της Ολομέλειας απευθύνοντας καίρια ερωτήματα και διατυπώνοντας την άποψή τους σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα.

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, αξιοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες, όπως τη χρήση προφορικού λόγου και ξένων γλωσσών αλλά και την εκφορά πολιτικού λόγου και προσωπικής άποψης. Άλλωστε, η επαφή και η ανταλλαγή απόψεων με εφήβους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης αποτελούν ένα μοναδικό μάθημα έμπρακτης δημοκρατίας και βοηθά τους μαθητές να αντιληφθούν την ουσία της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας και τον ρόλο της πολιτικής, ειδικά σε εποχές όπου τα ποσοστά αποχής των νέων από τις  Ευρωεκλογές είναι υψηλά.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν σε χώρους του Κοινοβουλίου και συμμετέχοντας σε πολυεθνικές ομάδες πήραν μέρος σε παιχνίδι γνώσεων, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο διακρίθηκε η κ. Κοθρά.

Το  6ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, πιστοποιημένο Σχολείο – Πρεσβευτής του Ε.Κ, εκπροσώπησαν οι Junior Ambassadors της Γ΄ Λυκείου Αλεξίου Μαργαρίτα, Κουμπουρά Νάσια, Πράντζου Φιλένια,  Τζήκας Δημήτρης,  και της Β΄ Λυκείου Ζαβράκας Χρήστος, Κοθρά Ιωάννα, Κορκόβελος Χρήστος, Νάκα Μαριλένα, Παπαγιαννοπούλου Άννα, Παπαδόντα -Τόλιου Ειρήνη, Πιτούλη Σωτηρία και Τσιτσιβάς Νεκτάριος.

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους Senior Ambassadors, εκπαιδευτικούς του προγράμματος EPAS, Γκατζιώνα Ζωή (αρχηγός της αποστολής), Κοθρά Κατερίνα, Αντωνούλη Άννα και Παπαγεωργίου Ιωάννης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτητές
Πανελλαδικές εξετάσεις: Η ανισότητα δεν γράφεται στον πίνακα – αλλά στα μητρώα εισαγωγής
Η κοινωνική ανισότητα βρίσκει πάντα τρόπο να μπαίνει στη σχολική αίθουσα.
Πανελλαδικές εξετάσεις: Η ανισότητα δεν γράφεται στον πίνακα – αλλά στα μητρώα εισαγωγής
Συμπεριφορά παιδιών
Περί συμπεριφορών
Θα ήταν προτιμότερο αυτή η συζήτηση να γινόταν σε ένα λιγότερο φορτισμένο συναισθηματικά πλαίσιο.
Περί συμπεριφορών
καθηγητής.jpg
Κατάταξη 150.000 υποψηφίων εκπαιδευτικών: Το Α΄ 10ήμερο του Απριλίου η έκδοση των δύο μεγάλων προκηρύξεων
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ στο alfavita.gr • Γιατί οι πίνακες του 2026 είναι καθοριστικοί - ΟΠΣΥΔ: Το κρίσιμο στάδιο που «κρίνει» την ένταξη
Κατάταξη 150.000 υποψηφίων εκπαιδευτικών: Το Α΄ 10ήμερο του Απριλίου η έκδοση των δύο μεγάλων προκηρύξεων