Εξετάσεις PISA
Ξεκινούν αύριο σε 245 σχολεία – Πώς διεξάγονται και τι αλλάζει φέτος

Από αύριο, Δευτέρα 18 Μαρτίου, ξεκινά στην Ελλάδα η διεξαγωγή των διεθνών εξετάσεων PISA 2025, που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου και θα λάβουν μέρος συνολικά 245 σχολεία – 230 δημόσια και 15 ιδιωτικά – με περισσότερους από 9.000 μαθητές και μαθήτριες 15 ετών να συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

Πώς επιλέγονται τα σχολεία και ποια είναι τα εξεταζόμενα πεδία

Τα σχολεία που συμμετέχουν επιλέχθηκαν μέσω διαδικασίας δειγματοληψίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων. Οι μαθητές θα εξεταστούν σε τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα: μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες. Φέτος, όπως και στις τελευταίες εξετάσεις, εντάσσονται και νέα πεδία αξιολόγησης, όπως τα αγγλικά και η μάθηση στον ψηφιακό κόσμο.

Η Ελλάδα και οι προηγούμενες επιδόσεις της

Η PISA έχει καθιερωθεί ως ένα εργαλείο διεθνούς σύγκρισης εκπαιδευτικών συστημάτων, με τις επιδόσεις των μαθητών να αξιοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σχολικής εκπαίδευσης σε κάθε χώρα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας (PISA 2022) δεν ήταν ενθαρρυντικά για την Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε μείωση της μέσης επίδοσης στα βασικά γνωστικά αντικείμενα, ειδικά στην κατανόηση κειμένου και στις φυσικές επιστήμες.

Η χώρα μας κατετάγη επίσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στον τομέα της δημιουργικής σκέψης, ενώ η συνολική της κατάταξη ήταν η χαμηλότερη που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα στις εξετάσεις PISA.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
ΠΟΜΕΕΑ: Φιέστες και επικοινωνιακές εξαγγελίες για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ
Οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή καταγγέλλουν υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού και επικίνδυνες συνθήκες – Κάλεσμα σε μαζική πορεία στο Σύνταγμα...
ΠΟΜΕΕΑ: Φιέστες και επικοινωνιακές εξαγγελίες για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ
κλειστά δημοτικά σχολεία
Σοκαριστικό περιστατικό σε σχολείο στο Αιγάλεω: Άνδρας περιφερόταν γυμνός έξω από δημοτικό
Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η παρουσία του άνδρα δημιούργησε φόβο και ανησυχία μεταξύ μαθητών και γονέων
Σοκαριστικό περιστατικό σε σχολείο στο Αιγάλεω: Άνδρας περιφερόταν γυμνός έξω από δημοτικό
poutin.jpg
Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν ειρηνική ατζέντα» και «επιμένουν σε όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη Ρωσία»
Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη
ανδρο
Το «καρφί» Ανδρουλάκη για Τσίπρα: «Εμείς δεν έχουμε σπόνσορες για να μας παίζουμε μέρα-νύχτα»
Ο Ανδρουλάκης φαίνεται να στοχεύει έμμεσα τον Αλέξη Τσίπρα, εν μέσω του θορύβου που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Το «καρφί» Ανδρουλάκη για Τσίπρα: «Εμείς δεν έχουμε σπόνσορες για να μας παίζουμε μέρα-νύχτα»