Καυδιανά Δίκρανα
Από πού προέρχεται η φράση «καυδιανά δίκρανα»;

Η φράση «καυδιανά δίκρανα» προέρχεται από ένα ιστορικό και ταπεινωτικό γεγονός που διαδραματίστηκε το 321 π.Χ. κατά τον Δεύτερο Σαμνιτικό Πόλεμο.

Η ήττα του ρωμαϊκού στρατού από τους Σαμνίτες και η ταπείνωση που υπέστησαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να περάσουν κάτω από έναν ζυγό σχηματισμένο από δόρατα, αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία μιας φράσης που αποτυπώνει την έννοια της ταπείνωσης και της ήττας. Από τότε, η έκφραση «διήλθε τα Καυδιανά δίκρανα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις πολιτικής ή προσωπικής ταπείνωσης, κάνοντας αναφορά σε αυτή την ιστορική στιγμή γεμάτη ατιμωτική υποχώρηση.

Καυδιανά δίκρανα: Αναγκάζομαι να υποστώ ταπεινώσεις.

Η φράση προέρχεται από την ταπεινωτική ήττα του ρωμαϊκού στρατού στο Καύδιο, στην Αππία οδό, όπου ο ρωμαϊκός στρατός το 321 π.Χ.  υποχρεώθηκε να περάσει κάτω από ένα ζυγό σε σχήμα «Π» κατασκευασμένο από δόρατα (καυδιανά δίκρανα).

Αναλυτικά

Τα Καυδιανά δίκρανα είναι μια στενωπός στη Σαμνίτιδα, στην Ιταλία, ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές δυο ορέων της οροσειράς των σαμνιτικών Απεννίνων, κοντά στην πόλη Καύδιον. Πρόκειται για το όρος Βέτσιο (Veccio) ύψους 870 μέτρων προς νότο και για το όρος Σαουκόλι (Sauccoli) ύψους 708 μέτρων προς βορρά εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωριό Αρπάγια (Arpaja). Από κει περνούσε η Αππία Οδός. Εκεί το 321 π.Χ. κατά τον Δεύτερο Σαμνιτικό Πόλεμο ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σαμνίτες, των οποίων ο στρατηγός Πόντιος Ερέννιος ανάγκασε τους νικημένους Ρωμαίους να περάσουν κάτω από έναν ταπεινωτικό ζυγό. Τον ζυγό αυτό σχημάτισαν τρία δόρατα σε σχήμα δικράνου, τα δύο μπηγμένα κάθετα στο έδαφος και το τρίτο πάνω τους σε σχήμα Π.

‘Έτσι, λοιπόν, όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην πολιτική (ή και γενικότερα) ταπείνωση κάποιου χρησιμοποιούμε την έκφραση : «διήλθε τα Καυδιανά δίκρανα».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
Κ. Αρβανίτης: «Το Erasmus+ δεν μπορεί να υπηρετεί μόνο την αγορά εργασίας»
Έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση, τα εργασιακά δικαιώματα και τη στήριξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Κ. Αρβανίτης: «Το Erasmus+ δεν μπορεί να υπηρετεί μόνο την αγορά εργασίας»
exetaseis.jpg
Εγγραφές στα ΕΠΑΛ: «Χιλιάδες μαθητές αντιμέτωποι με αποκλεισμό»
Καταγγελία για ασφυκτικές προθεσμίες και πρόωρο «κλείδωμα» τμημάτων που περιορίζουν την πρόσβαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
Εγγραφές στα ΕΠΑΛ: «Χιλιάδες μαθητές αντιμέτωποι με αποκλεισμό»
διπαε
ΔΙΠΑΕ: Με μεγάλη επιτυχία και με πλούσιο διάλογο πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Βρυξέλες
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον μια εξωγενή τεχνολογική προσθήκη, αλλά τον κεντρικό πυλώνα μιας δομικής μεταρρύθμισης, που επαναπροσδιορίζει...
ΔΙΠΑΕ: Με μεγάλη επιτυχία και με πλούσιο διάλογο πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Βρυξέλες