Νέα τροπολογία για την εγγραφή των πτυχιούχων Κολλεγίων στα Μητρώα Επαγγελματικών Συλλόγων Υγείας
Βασικές διατάξεις της τροπολογίας

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, πτυχιούχοι ξένων πανεπιστημίων μέσω κολεγίων στην Ελλάδα μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα επαγγελματικών συλλόγων Υγείας, εφόσον οι τίτλοι τους έχουν αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισότιμοι από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας.

Βασικές Διατάξεις της Τροπολογίας:

  • Αν ένας επαγγελματικός φορέας (π.χ. Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών) δεν προχωρήσει στην εγγραφή μέσα σε 30 ημέρες, η εγγραφή τεκμαίρεται αυτοδικαίως.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν σχετική βεβαίωση εγγραφής.
  • Οι αρμόδιες Περιφέρειες υποχρεούνται να εκδίδουν βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Με την έκδοση της βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκεί νόμιμα το επάγγελμά του.

Η ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το αν αποδυναμώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων.

Τροπολογία: Με πτυχία κολεγίων, η εγγραφή σε ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο

Θυμίζουμε ότι με άλλη τροπολογία που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση με πτυχία κολεγίων θα πραγματοποιείται η εγγραφή σε Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Οικονομικό Επιμελητήριο.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

– Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δύναται να εγγράφει αποφοίτους Κολεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα.

– Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος δύναται να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού

Τονίζεται ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγέλματος θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ το  υπουργείο Παιδείας, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα πτυχία των κολεγίων.

Η τροπολογία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και επιπλέον καθορίζει ότι οι αρμοδιότητες της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων επανέρχονται στο υπουργείο.

Ακόμα, καθορίζονται ειδικές προθεσμίες για εγγραφή των κατόχων αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας στους επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό την εξάλειψη των καθυστερήσεων στις διαδικασίες.

Ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματικών συλλόγων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των φυσικοθεραπευτών κ.λπ.

Εκτιμάται ότι μεγαλύτερες ανατροπές στα επαγγελματικά δικαιώματα αναμένονται για τους κλάδους, των οικονομολόγων, των μηχανολόγων και των φυσικοθεραπευτών.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χρήματα
Κρατική κλήρωση 1.000€: Ποιοι συμμετέχουν αυτόματα – Πότε θα πληρωθούν οι τυχεροί
Ειδική κλήρωση μοιράζει 1.000 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους προπληρωμένων καρτών – Πότε γίνονται η κλήρωση και οι πληρωμές
Κρατική κλήρωση 1.000€: Ποιοι συμμετέχουν αυτόματα – Πότε θα πληρωθούν οι τυχεροί
ΥΠΑΙΘΑ
«Καμπανάκι» κατάρρευσης από ΕΝΕΡΥΠ: 30 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με λιγότερους από 10 υπαλλήλους
ΕΝΕΡΥΠ: Σε καθεστώς οριακής λειτουργίας δεκάδες υπηρεσίες εκπαίδευσης
«Καμπανάκι» κατάρρευσης από ΕΝΕΡΥΠ: 30 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με λιγότερους από 10 υπαλλήλους
Flyover November
Εντυπωσιακά νέα πλάνα από το Flyover Θεσσαλονίκης – Πότε παραδίδεται η μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας
Η κατασκευή του Flyover προχωρά με ταχείς ρυθμούς – Στο 30% η υλοποίηση, εντυπωσιάζουν τα νέα πλάνα από drone.
Εντυπωσιακά νέα πλάνα από το Flyover Θεσσαλονίκης – Πότε παραδίδεται η μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας
ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
Μανώλης Κουτούζης (Πρύτανης ΕΑΠ) στο alfavita.gr: Ένα Πανεπιστήμιο, σημείο αναφοράς στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Προσφορά, Εξέλιξη και Νέες Προκλήσεις - Τα πρώτα βήματα
Μανώλης Κουτούζης (Πρύτανης ΕΑΠ) στο alfavita.gr: Ένα Πανεπιστήμιο, σημείο αναφοράς στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση