σοβ
Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν βλέπει την εκπαίδευση ως κοινωνική ανάγκη, αλλά ως «κόστος» που πρέπει να περιοριστεί

Οι σχολικές εγκαταστάσεις στη Σπάρτη βρίσκονται σε κατάσταση έκρηξης και η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα.

Η πρόσφατη πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ της πόλης, που οδήγησε σε τραυματισμό ενός εκπαιδευτικού, είναι μόνο η πιο πρόσφατη από μια σειρά επικίνδυνων περιστατικών που αποδεικνύουν την επικίνδυνη αδιαφορία που επικρατεί για τη συντήρηση των σχολείων.

Η τραγική κατάσταση των σχολικών κτιρίων δεν μπορεί πια να αγνοηθεί και πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους.

Ούτε τα παιδιά ούτε οι δάσκαλοι δεν είναι ασφαλείς στους χώρους που υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι οι πιο ασφαλείς για τη μόρφωση και την υγεία τους. Το ΕΠΑΛ, όπως και άλλες σχολικές μονάδες στην περιοχή, υποφέρουν από χρόνια αμέλεια και έλλειψη προγραμματισμένων συντηρήσεων. Οι κίνδυνοι, που προλαμβάνονται με τον κατάλληλο προγραμματισμό και επαρκή χρηματοδότηση, δεν θεωρούνται επείγον θέμα για τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση. Αντί να διατίθενται πόροι για τη συντήρηση των σχολείων, η πολιτική προτεραιότητα φαίνεται να είναι αλλού: σε αναπλάσεις που ενισχύουν τον τουριστικό τομέα, σε έργα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων.

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν βλέπει την εκπαίδευση ως κοινωνική ανάγκη, αλλά ως «κόστος» που πρέπει να περιοριστεί. Η δημοτική αρχή, για άλλη μία φορά, δεν καταγγέλλει αυτή την πολιτική. Αντίθετα, τη στηρίζει και τη εφαρμόζει χωρίς να φέρνει ουσιαστικές λύσεις. Δεν είναι μόνο η έλλειψη χρημάτων που φταίει. Είναι η προτεραιότητα που δίνεται σε έργα που δεν αφορούν την κοινωνία και την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτό που συμβαίνει στη Σπάρτη δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση είναι έτοιμες να θυσιάσουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των σχολείων και των παιδιών μας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Αν η κοινωνία δεν αντιδράσει, τα σχολεία θα μετατραπούν σε πεδία κινδύνου για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η απαίτηση για ασφαλή και καλά συντηρημένα σχολεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι θεμελιώδης ανάγκη για το μέλλον των παιδιών μας. Και αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να παραβλέπεται άλλο. Η κοινωνία οφείλει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στα σχολεία, πριν να είναι αργά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Μέχρι και το ταλέντο της στη... μίμηση επιστράτευσε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για να επιτεθεί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (vid)
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Σκόνη στην Αθήνα από την κακοκαιρία
Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κύμα σκόνης, λασποβροχές και ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας
«Πρόσω ολοταχώς» για καλοκαίρι και μετά απότομη επιστροφή στον χειμώνα - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» οι λασποβροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι
Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κύμα σκόνης, λασποβροχές και ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας
Έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα
Βιολάντα: Σοκαριστικά αποτελέσματα στις αναλύσεις για την έκρηξη - Επιβεβαιώνεται η διαρροή υγραερίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους
Πόρισμα-σοκ για τη Βιολάντα - Τα 24 δείγματα που «καίνε» την υπόθεση της φονικής έκρηξης στα Τρίκαλα
Βιολάντα: Σοκαριστικά αποτελέσματα στις αναλύσεις για την έκρηξη - Επιβεβαιώνεται η διαρροή υγραερίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους