Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μαθηματικός Χρόνης Στράντζαλος
Η ένταση και το ίχνος της παρέμβασής του στα της ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθίσταται φανερή και από την υπερεικοσαετή λειτουργία των αυτοοργανωμένων σεμιναρίων της Ομάδας Μαθηματικών Δυτικής Αττικής

Ο Πολυχρόνης (Χρόνης) Στράντζαλος περάτωσε ήσυχα τον βίο του, το μεσημέρι της 20ης Δεκεμβρίου 2024, μετά από πολύ σύντομη ασθένεια.

Ξεκίνησε τον επιστημονικό του βίο ως αριστούχος φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος της Αθήνας, ακολούθως ως βοηθός του Κάππου και, με την υποστήριξη του τελευταίου, ως υπότροφος διδακτορικός φοιτητής στην Φραγκφούρτη, υπό την καθοδήγηση του W. Frantz.

Παρέμεινε για λίγο στην Φραγκφούρτη, και κατόπιν πήγε στο (νεόδμητο, τότε) πανεπιστήμιο του Bielefeld, συνεργαζόμενος με τον H. Abels - μια συνεργασία που διήρκεσε πολλά χρόνια.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, στην τότε Έδρα Γεωμετρίας, εκπόνησε Υφηγεσία και, από τότε, υπηρέτησε ως ακαδημαϊκός δάσκαλος του ΕΚΠΑ, αλλά και, από το 1977 ήδη, του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα πρώτα διδακτορικά που υποστήριξε αφορούσαν τα Δυναμικά Συστήματα, τις Ομάδες Μετασχηματισμών και την Διαφορική Γεωμετρία, ενώ κατόπιν εισηγήθηκε μια συνθετική δομή Ιστορικής Έρευνας από τα πρωτότυπα, σε συνδυασμό με αντίστοιχη Μοντέρνα Έρευνα και Πρόταση αντίστοιχου Προγράμματος Σπουδών για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι διπλωματικές εργασίες που υποστήριξε είχαν ακόμη μεγαλύτερο εύρος, με ειδικό βάρος προς εκπαίδευση-πολιτισμό-ιστορία ως όλον.

Η ένταση και το ίχνος της παρέμβασής του στα της ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθίσταται φανερή και από την υπερεικοσαετή λειτουργία των αυτοοργανωμένων σεμιναρίων της Ομάδας Μαθηματικών Δυτικής Αττικής, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής, αλλά και - όλως ιδιαιτέρως - από τις θερμότατες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και ομάδων εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα (ενδεικτικά: Κέρκυρα) μόλις έγινε γνωστή η απώλειά του. Πέτυχε η ακαδημαϊκή του καρριέρα να είναι σημαντική για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών της πράξης!

Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00΄, στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του.

Όσες/-οι επιθυμούν μεταφορά προς και από τη Ριτσώνα, ας γνωρίζουν ότι διατίθενται ακόμα θέσεις στο πούλμαν που θα αναχωρήσει ώρα 13:00΄ από τον χώρο στάθμευσης της στάσης του μετρό "Νομισματοκοπείο".

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων, όσες/-οι επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά στην

«Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.»: Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία / Ίαση / Στήριξη, www.emeis.com.gr

- με κατάθεση στον λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς (IBAN GR7801721780005178063506780 με υποχρεωτική αναγραφή: ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο καταθέτη και αιτιολογία «Δωρεά στη μνήμη Χρόνη Στράντζαλου»),

ή, εναλλακτικά

- στον κουμπαρά της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. που θα βρίσκεται στον χώρο συνάντησης στο αποτεφρωτήριο.

--
Αθανάσιος Στράντζαλος
Athanasios Strantzalos
PhD & MScDid Mathematics
Educational Worker

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σεισμός
Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου ταρακούνησε σήμερα το πρωί την Κρήτη
Το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γουδουρά Λασιθίου
Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου ταρακούνησε σήμερα το πρωί την Κρήτη