Thumbnail
H Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.

Στο θέμα της δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή  καθιερωμένη  Κυριακάτικη εβδομαδιαία  ανασκόπηση του 

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

“Είχα δεσμευτεί προσωπικά στη συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των Ελλήνων καλλιτεχνών ότι θα ιδρυθεί και στην Ελλάδα -ομολογουμένως με ασύγγνωστη καθυστέρηση- Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το κάνουμε. Το σχετικό νομοσχέδιο που προέκυψε ύστερα από διάλογο εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και προωθείται σε δημόσια διαβούλευση. Να θυμίσω ότι είχε γίνει το 2007 μια απόπειρα αλλά δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων των ΑΕΙ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, που θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.

Η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ωστόσο οι υποψήφιοι υποχρεούνται να έχουν απολυτήριο λυκείου.

Θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Τα πτυχία τους θα αναβαθμιστούν -ένα σωστό αίτημα των καλλιτεχνών- για πρόσβαση στο Δημόσιο.

Είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που έχει και αξιακή διάσταση.

Δεν μπορεί το θέατρο, ο χορός και η μουσική να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα που τις γέννησε, σαν δευτερεύουσες τέχνες».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos
«Ακαδημία Βιασμών»: Πώς χιλιάδες άνδρες ναρκώνουν και κακοποιούν τις συζύγους τους
Το παγκόσμιο δίκτυο (θύμα του οποίου και η η Ζιζέλ Πελικό) που διδάσκει τη χρήση υπνωτικών και τη «βιομηχανία» του βιασμού εν αγνοία των θυμάτων
«Ακαδημία Βιασμών»: Πώς χιλιάδες άνδρες ναρκώνουν και κακοποιούν τις συζύγους τους
dypa voucher 2000 euro
Ανατροπή στο Voucher ΔΥΠΑ 750€: Κλείνει ίσως αργά το βράδυ - Πώς προλαβαίνετε
Ίσως έως το βράδυ θα κλείσουν οι θέσεις για του 114384 ωφελούμενους του τελικού Μητρώου - Που έχει ανοικτές (δείτε παρακάτω) και πώς θα ξεκινήσετε...
Ανατροπή στο Voucher ΔΥΠΑ 750€: Κλείνει ίσως αργά το βράδυ - Πώς προλαβαίνετε
Φωτογραφίες από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: LIVE το 4ο Τακτικό Συνέδριο – Κορυφώνονται οι διεργασίες, κάλπες την Κυριακή
Κορυφώνεται στο Φάληρο το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή
ΠΑΣΟΚ: LIVE το 4ο Τακτικό Συνέδριο – Κορυφώνονται οι διεργασίες, κάλπες την Κυριακή