Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
H Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.

Στο θέμα της δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή  καθιερωμένη  Κυριακάτικη εβδομαδιαία  ανασκόπηση του 

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

“Είχα δεσμευτεί προσωπικά στη συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των Ελλήνων καλλιτεχνών ότι θα ιδρυθεί και στην Ελλάδα -ομολογουμένως με ασύγγνωστη καθυστέρηση- Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το κάνουμε. Το σχετικό νομοσχέδιο που προέκυψε ύστερα από διάλογο εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και προωθείται σε δημόσια διαβούλευση. Να θυμίσω ότι είχε γίνει το 2007 μια απόπειρα αλλά δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων των ΑΕΙ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, που θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.

Η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ωστόσο οι υποψήφιοι υποχρεούνται να έχουν απολυτήριο λυκείου.

Θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Τα πτυχία τους θα αναβαθμιστούν -ένα σωστό αίτημα των καλλιτεχνών- για πρόσβαση στο Δημόσιο.

Είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που έχει και αξιακή διάσταση.

Δεν μπορεί το θέατρο, ο χορός και η μουσική να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα που τις γέννησε, σαν δευτερεύουσες τέχνες».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της σύγχρονης εκπαίδευσης
Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της σύγχρονης εκπαίδευσης
Μια αυστηρά χρησιμοθηρική και μονόπλευρη Παιδεία που υπαγορεύεται από τις επιταγές της τεχνητής νοημοσύνης και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας
Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της σύγχρονης εκπαίδευσης
Μαθητές ΕΠΑΛ σχολιάζουν το θέμα στα Νέα Ελληνικά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές: «Περιμέναμε Τεχνητή Νοημοσύνη» – Πώς σχολιάζουν τα θέματα οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ
Με τα Νέα Ελληνικά έκαναν πρεμιέρα οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές: «Περιμέναμε Τεχνητή Νοημοσύνη» – Πώς σχολιάζουν τα θέματα οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ
Διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς
Νέα Αριστερά: Διαλύεται την Τρίτη η ΚΟ – Αυτοί είναι οι βουλευτές που αποχωρούν
Επτά από τους 11 βουλευτές και πάνω από 170 στελέχη του κόμματος αποχωρούν την Τρίτη, ντόμινο εξελίξεων στη Νέα Αριστερά
Νέα Αριστερά: Διαλύεται την Τρίτη η ΚΟ – Αυτοί είναι οι βουλευτές που αποχωρούν