Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
H Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.

Στο θέμα της δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή  καθιερωμένη  Κυριακάτικη εβδομαδιαία  ανασκόπηση του 

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

“Είχα δεσμευτεί προσωπικά στη συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των Ελλήνων καλλιτεχνών ότι θα ιδρυθεί και στην Ελλάδα -ομολογουμένως με ασύγγνωστη καθυστέρηση- Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το κάνουμε. Το σχετικό νομοσχέδιο που προέκυψε ύστερα από διάλογο εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και προωθείται σε δημόσια διαβούλευση. Να θυμίσω ότι είχε γίνει το 2007 μια απόπειρα αλλά δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων των ΑΕΙ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, που θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.

Η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ωστόσο οι υποψήφιοι υποχρεούνται να έχουν απολυτήριο λυκείου.

Θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Τα πτυχία τους θα αναβαθμιστούν -ένα σωστό αίτημα των καλλιτεχνών- για πρόσβαση στο Δημόσιο.

Είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που έχει και αξιακή διάσταση.

Δεν μπορεί το θέατρο, ο χορός και η μουσική να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα που τις γέννησε, σαν δευτερεύουσες τέχνες».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

deinosayroi.jpg
Γιατί οι δεινόσαυροι είχαν τόσο μικρά χέρια; Η νέα θεωρία που αλλάζει όσα γνωρίζαμε
Επιστήμονες συνδέουν τα αδύναμα άνω άκρα με την εξέλιξη των πανίσχυρων κρανίων και της στρατηγικής κυνηγιού των σαρκοφάγων δεινοσαύρων
Γιατί οι δεινόσαυροι είχαν τόσο μικρά χέρια; Η νέα θεωρία που αλλάζει όσα γνωρίζαμε
ακίνητα
Έχει σχέση με επερχόμενο σεισμό το μυστήριο με την έντονη οσμή αερίου στα νότια προάστια; Τι απαντά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Έλεγχοι χωρίς ευρήματα από ΔΕΣΦΑ και Λιμενικό
Έχει σχέση με επερχόμενο σεισμό το μυστήριο με την έντονη οσμή αερίου στα νότια προάστια; Τι απαντά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Η εκπαιδευτικός Σοφία Στεφανίδου
Θεσσαλονίκη: Στο Πειθαρχικό εκπαιδευτικοί για το «μπλόκο» στις εξετάσεις PISA
Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 2μμ, στα γραφεία της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Στο Πειθαρχικό εκπαιδευτικοί για το «μπλόκο» στις εξετάσεις PISA
komotini dpth
ΔΠΘ: Δεν θίγονται τα δικαιώματα των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας
Διευκρινίσεις από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών μετά από δημοσιεύματα για την αξία των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων
ΔΠΘ: Δεν θίγονται τα δικαιώματα των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας