DOYKAKIS IEP
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Καθορίστηκε ότι η απόδοση της διεθνούς κατά ΙUPAC ονοματολογίας είναι απαραίτητο να απεικονίζεται με τον ορθότερο επιστημονικά και γλωσσολογικά τρόπο στα νέα διδακτικά βιβλία της Χημείας που συγγράφονται αυτή την περίοδο.

Την Πέμπτη 18/07/2024, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προσκάλεσε σε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας τους/τις πρόεδρους και εκπροσώπους των τμημάτων Χημείας της χώρας, τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος της επικαιροποίησης της ονοματολογίας χημικών ενώσεων, σε εναρμόνιση με τους διεθνείς επιστημονικούς κανόνες και σε συμφωνία με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα των νέων προγραμμάτων σπουδών του μαθήματος της Χημείας στο Γενικό Λύκειο.

Η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη με τους προέδρους και εκπροσώπους των ακαδημαϊκών τμημάτων, της συμβούλου Χημείας του ΙΕΠ και του προέδρου της ΕΕΧ να μοιράζονται μια κοινή προοπτική. Προσδιορίστηκε η αναγκαιότητα επικαιροποίησης της ονοματολογίας χημικών ενώσεων στην ελληνική γλώσσα βάσει κανόνων που έχουν τεθεί από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC), όπως ορίζεται και στο νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της Χημείας για το Γενικό Λύκειο (ΦΕΚ B ́ 5382/19-11-2021 με επικαιροποίηση στο ΦΕΚ Β΄ 2929/03-05-2023).

Ταυτόχρονα, καθορίστηκε ότι η απόδοση της διεθνούς κατά ΙUPAC ονοματολογίας είναι απαραίτητο να απεικονίζεται με τον ορθότερο επιστημονικά και γλωσσολογικά τρόπο στα νέα διδακτικά βιβλία της Χημείας που συγγράφονται αυτή την περίοδο.

Για τον σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των τμημάτων Χημείας και τη στήριξη της ΕΕΧ για τη σύνταξη ενός κοινού πορίσματος, με αρωγή και της συμβούλου Χημείας του ΙΕΠ.

Η ομάδα εργασίας πρόκειται συντόμως να προσδιορίσει το ορθότερο επιστημονικό πλαίσιο ονοματολογίας χημικών ενώσεων στα διδακτικά βιβλία, ώστε να είναι εναρμονισμένη με τους διεθνείς κανόνες ονοματοδοσίας κατά IUPAC, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους ειδικούς γλωσσολογικούς/συντακτικούς κανόνες και ιδιαιτερότητες του ελληνικού γλωσσικού συστήματος.

Το ΙΕΠ, ως επιτελικός επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τους εποπτευόμενους φορείς του στα θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρόκειται να αξιοποιήσει το πόρισμα της ομάδας εργασίας και να συνδράμει στην υιοθέτησή του, ώστε να ενσωματωθεί ενιαία στα νέα διδακτικά βιβλία τόσο κατά το τρέχον διάστημα της συγγραφής τους, όσο και κατά το διάστημα της αξιολόγησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εναρμόνιση του τελικού περιεχομένου των βιβλίων.

Κοινός στόχος όλων αποτελεί η ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών και η επίτευξη των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων που προσδιορίζονται στα νέα προγράμματα σπουδών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητές: Αντιδημοκρατικά τα νέα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας
Ένταση σε σχολείο της Αθήνας για τον διαγωνισμό PISA – Καταγγελίες για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης
Η Ε’ ΕΛΜΕ κάνει λόγο για αυταρχική στάση της διοίκησης και υπερασπίζεται το δικαίωμα ενημέρωσης και παρέμβασης των εκπαιδευτικών σωματείων στα σχολεία
Ένταση σε σχολείο της Αθήνας για τον διαγωνισμό PISA – Καταγγελίες για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης
κτήριο ΑΣΕΠ
Έκτακτη ανακοίνωση προς αναπληρωτές: Άνοιξαν 150 θέσεις στις 22/5 για ECDL
ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ: Άνοιξαν εκτάκτως 150 θέσεις για να προλάβουν όσοι είναι "τυχεροί" να δώσουν για Πιστοποίηση Η/Υ και να πάρουν 4 μόρια για τους...
Έκτακτη ανακοίνωση προς αναπληρωτές: Άνοιξαν 150 θέσεις στις 22/5 για ECDL
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Παρεμβάσεις ΠΕ: Διακήρυξη ενόψει της 95ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ
«Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν»: Πρόταση-«φωτιά» των Παρεμβάσεων για απεργιακό ξεσηκωμό με το «καλημέρα» του νέου σχολικού έτους
Παρεμβάσεις ΠΕ: Διακήρυξη ενόψει της 95ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ