οιελε
Στη συζήτηση θα παρουσιαστούν οι αρχές του δημοκρατικού σχολείου και οι προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την Εκπαίδευση, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τα διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης αλλά και οι παραβιάσεις που εντοπίζει ο Συνήγορος στο πεδίο

Η ΟΙΕΛΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη οργανώνουν το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με αντικείμενο την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στο σύγχρονο σχολείο. Η έξαρση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, το στοίχημα της συμπερίληψης στη σχολική κοινότητα, τα εμπόδια στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου είναι ζητήματα που προβληματίζουν όλο και περισσότερους εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ειδικότερα στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι εντεινόμενες πιέσεις διοικήσεων και μερίδας γονέων σε συνδυασμό με τον αποδυναμωμένο νομοθετικά ρόλο του εκπαιδευτικού γεννούν περισσότερες προκλήσεις. Εισηγήτρια στην εκδήλωση είναι η Θεώνη Κουφονικολάκου που από το 2018 έχει οριστεί Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο Συνήγορος μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων σε όλα ζητήματα της εκπαίδευσης (δημοκρατικό σχολείοειδική αγωγήνομική προστασία των επαγγελματιών που αναφέρουν κακοποίησηεπαφή των παιδιών με ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς χωρίς τη γονική συναίνεσηδικαιώματα παιδιών χωρισμένων γονέωνμεταφορέςφοίτηση παιδιών προσφυγικού/μεταναστευτικού προφίλ κ.α.) και έχει ασχοληθεί εκτεταμένα και με την ιδιωτική εκπαίδευση (παρέμβαση για τη φοίτηση παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ιδιωτικά σχολεία, εισήγηση για τη θεσμοθέτηση πλαισίου για τα κέντρα μελέτης/summer camps κ.α.). Πέραν αυτών η Αρχή, στο πλαίσιο του προαγωγικού της ρόλου, πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα επισκέψεις σε σχολεία, ώστε να συνομιλήσει με τους μαθητές/μαθήτριες και τους  εκπαιδευτικούς και υλοποιεί επιμορφώσεις επαγγελματιών σε τακτική βάση.

Με βάση την εμπειρία αυτή, στη συζήτηση θα παρουσιαστούν οι αρχές του δημοκρατικού σχολείου και οι προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την Εκπαίδευση, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τα διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης αλλά και οι παραβιάσεις που εντοπίζει ο Συνήγορος στο πεδίο. Παράλληλα, η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τις σύγχρονες προκλήσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η συμμετοχή στην διαδικτυακή εκδήλωση είναι ανοιχτή σε εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, σε γονείς, μαθητές και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα.

Link: https://us02web.zoom.us/j/3223127742?pwd=eG9VcmFnNFVNcGxRcXBLNTZEbTRqdz09&omn=81361668198

 

οιελε

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία