Thumbnail
Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελεί το μικρόκοσμο ενός ευρύτερου ζητήματος, καταδεικνύοντας τη συλλογική υστέρησή μας σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης.

Σε μια (όχι και τόσο) πρωτοφανή κίνηση, η Ελληνική Αστυνομία σε συνεννόηση με την ΕΠΟ και άλλες αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα σχολεία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας εν όψει του αποψινού τελικού του Conference League στην OPAP Arena.

«Πρόκειται για γιορτή του αθλητισμού, την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε για την άψογη διεξαγωγή της, μιας και εικόνες από την πρωτεύουσα θα μεταδοθούν παγκοσμίως. Για την ΕΛ.ΑΣ η διασφάλιση της διοργάνωσης και η ασφάλεια όλων των πολιτών, φιλάθλων και συμμετεχόντων σε αυτή αποτέλεσε εξ αρχής πρώτιστη προτεραιότητα», τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος, Ιωάννης Σκούρας.

Ενώ είναι αντιληπτό πως η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας, το κλείσιμο των σχολείων μάς αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία: το ποδοσφαιρικό θέαμα υπερισχύει της εκπαίδευσης. To μήνυμα στις μαθήτριες και τους μαθητές είναι σαφές: είναι όχι μόνο αποδεκτό αλλά και θεμιτό να γιορτάζουμε το ποδόσφαιρο έναντι της μάθησης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εξετάσει με κριτική ματιά το φαινόμενο του αθλητικού θεάματος. Για παράδειγμα, ο Noam Chomsky έχει μιλήσει συχνά για το φαινόμενο, υποστηρίζοντας ότι η προτεραιοποίηση των αθλητικών θεαμάτων αποσπά την προσοχή από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Ο Ken Robinson είχε με τη σειρά του τονίσει τη σημασία της καλλιέργειας μιας κουλτούρας που εκτιμά τη δημιουργικότητα και την εκπαίδευση έναντι της απλής ψυχαγωγίας, υποστηρίζοντας πως οι κοινωνίες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην καλλιέργεια των νεαρών μυαλών έναντι της εκτροπής της προσοχής τους σε μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις. Τέλος, η φιλόσοφος της εκπαίδευσης Nel Νoddings έχει αναφερθεί στην ηθική και δεοντολογική ευθύνη των κοινωνιών να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των νέων, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις που διακόπτουν την εκπαιδευτική διαδικασία αντανακλούν αρνητικά στις αξιακές βάσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς των νέων.

Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελεί το μικρόκοσμο ενός ευρύτερου ζητήματος, καταδεικνύοντας τη συλλογική υστέρησή μας σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης. Πότε θα πάψουμε να είμαστε διατεθειμένοι να «στριμώχνουμε» την εκπαίδευση για χάρη του θεάματος;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2025
ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες της Νομικής κατέκτησαν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας
Σπουδαία διεθνής διάκριση - Οι φοιτήτριες του ΕΚΠΑ θριάμβευσαν στη Βοστώνη ανάμεσα σε 155 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες της Νομικής κατέκτησαν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία στο 36ο Greek Economic Summit
"Βολές" Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την "Ιθάκη": «Ποιος θα εμπιστευθεί τον καπετάνιο που πέταξε το πλοίο στα βράχια;»
«Έφυγε πρώτος από το πλοίο και κατηγόρησε το πλήρωμα» - Σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού για τα σχέδια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα
"Βολές" Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την "Ιθάκη": «Ποιος θα εμπιστευθεί τον καπετάνιο που πέταξε το πλοίο στα βράχια;»
Ζαχαρακη
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Από σήμερα Πέμπτη οι αιτήσεις για την ενισχυτική διδασκαλία
Ενισχυτική Διδασκαλία 2025-2026: Η λίστα με τα σχολεία - Κατανομή εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Από σήμερα Πέμπτη οι αιτήσεις για την ενισχυτική διδασκαλία