ditikis_attikis
Εμβληματική συνεργασία μεταξύ του EKT και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΤ. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ, ομότιμος καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης και ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης E. Καλδής, παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας εστιάζει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην υλοποίηση κοινών δράσεων με στόχο την ψηφιακή ολοκλήρωση, την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την προώθηση της καινοτομίας και της δικτύωσης. Μέσω της συνεργασίας των δύο φορέων, θα προωθηθεί η ουσιαστική αξιοποίηση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης του ΠΑΔΑ και θα αναδειχθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο φορέων, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε: «Μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, το ΕΚΤ συνεργάζεται με φορείς γνώσης και συμβάλλει στην ανάδειξη της ερευνητικής αριστείας και της καινοτομίας, πρωτοπορώντας στην πράξη. Αυτή η πρώτη εμβληματική συνεργασία του ΕΚΤ με το ΠΑΔΑ, θα ανοίξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας και με άλλα ΑΕΙ. Το ΕΚΤ έχει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, ο οποίος και θα ενισχυθεί».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΤ, ομότιμος καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά που υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ένα πανεπιστήμιο που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ένα πολυθεματικό πανεπιστήμιο που αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς: στην έρευνα, στην τεχνολογία, στον πολιτισμό, στις ανθρωπιστικές σπουδές. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ και της νέας συνεργασίας μας με το ΠΑΔΑ, θα αναπτύξουμε, μεταξύ άλλων, και ένα αποθετήριο το οποίο θα περιλαμβάνει τη γνώση, την καινοτομία και τις μονογραφίες του Πανεπιστημίου. Αυτή τη δράση θα επεκτείνουμε σταδιακά και στα άλλα Πανεπιστήμια».

O Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, από την πλευρά του τόνισε: «Σήμερα υπογράψαμε μια προγραμματική συνεργασία με το ΕΚΤ, η οποία είναι εμβληματική και στρατηγικής σημασίας για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ, ο Λάζαρος Βρυζίδης, προέρχεται από τα σπλάχνα του Πανεπιστημίου, έχοντας θητεύσει σε ηγετικές θέσεις για πάρα πολλά χρόνια, τόσο ως Πρόεδρος στο ΤΕΙ Πειραιά, όσο και ως Αντιπρόεδρος στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ΕΚΤ είναι ένας ζωντανός πυλώνας γνώσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, με έναν εθνικό χαρακτήρα. Αυτό μας ενδιαφέρει να το αξιοποιήσουμε ως ένα ανερχόμενο εξωστρεφές πανεπιστήμιο, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε το 2ο ΑΕΙ στην Αττική, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, τη ΝΑ Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει και μια άλλη διάσταση, αυτή του πράσινου πανεπιστήμιου. Μέσα από κατάλληλη γνώση και μεταφορά τεχνολογίας, που θα 

αποκτήσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας, μπορούμε να επιτύχουμε πιο άμεσα τους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρευρέθηκαν, επίσης, ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αθανάσιος Σπυριδάκος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης ΠΑΔΑ, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

Κοινές δράσεις στήριξης της έρευνας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, το ΕΚΤ και το ΠΑΔΑ (https://www.uniwa.gr) θα συνεργαστούν για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων στήριξης της έρευνας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους αποδέκτες, με έμφαση σε θέματα καινοτομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφειας και δικτύωσης. 

Μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι η υλοποίηση ενεργειών ενθάρρυνσης και ανάπτυξης μεταφοράς τεχνολογίας για την αξιοποίηση της έρευνας, των προϊόντων και υπηρεσιών των Τεχνοβλαστών του ΠΑΔΑ και την υποστήριξη φοιτητικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων καινοτομίας, αξιοποιώντας την ειδική γνώση και τη διεθνή δικτύωση του ΕΚΤ. 

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης του ακαδημαϊκού και διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών, των Τεχνοβλαστών που φιλοξενεί ή/και έχει ιδρύσει το ΠΑΔΑ, καθώς και η συμμετοχή σε εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία. Επίσης, δράσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω έργων που υλοποιεί το ΕΚΤ, και διασύνδεσης με το επιχειρηματικό και δημόσιο ερευνητικό οικοσύστημα, σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάλυση της καινοτομικής και της ψηφιακής ωριμότητας των Τεχνοβλαστών του ΠΑΔΑ, καθώς και στην επιχειρησιακή συγκρότηση και λειτουργία του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του ΠΑΔΑ, προτείνοντας δείκτες παρακολούθησης και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, με την αξιοποίηση βάσεων δεδομένων κ.ά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα υλοποιηθούν και δράσεις που αφορούν στη συσσώρευση επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και ψηφιακών βιβλιοθηκών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
Κουκλοθέατρο: Μια βιωματική παιδαγωγική εμπειρία που καλλιεργεί έκφραση, εμπιστοσύνη και ουσιαστική συμμετοχή του παιδιού
Το κουκλοθέατρο δημιουργεί έναν σπάνιο χώρο μέσα στο σχολείο: έναν χώρο όπου το παιδί δεν καλείται να απαντήσει «σωστά», αλλά να μιλήσει αληθινά
Κουκλοθέατρο: Μια βιωματική παιδαγωγική εμπειρία που καλλιεργεί έκφραση, εμπιστοσύνη και ουσιαστική συμμετοχή του παιδιού
Πανό της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
ΕΛΜΕ Κέρκυρας: «Πυρά» κατά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για τα περί... «ξεβολέματος» των εκπαιδευτικών
«Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν επειδή "ξεβολεύονται"» - Σκληρή ανακοίνωση μετά την αθωωτική απόφαση του Εφετείου
ΕΛΜΕ Κέρκυρας: «Πυρά» κατά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για τα περί... «ξεβολέματος» των εκπαιδευτικών
Κατάρρευση κτηρίων στην Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσαν δύο κτήρια - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Θρίλερ στην περιοχή Αϊβανσαράι: Πληροφορίες για έκρηξη φυσικού αερίου – Τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο, αγωνία για δύο αγνοούμενους κάτω από τα...
Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσαν δύο κτήρια - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Έρχονται αιτήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών για θέσεις Συντονιστών
Η Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις για τον αποκλεισμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών
Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Έρχονται αιτήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών για θέσεις Συντονιστών