δασκαλα
Με ένα tik tok εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των εργαζόμενων οι χιλιάδες αναπληρώτριες και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί!

Λίγο πριν το Πάσχα, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενημέρωσαν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες.  Στο βιντεάκι του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλες οι μανάδες, ανεξαρτήτως από το πού εργάζονται, λαμβάνουν κρατική στήριξη για 9 μήνες».

Προκλητικά αποκρύφτηκε από την κυβέρνηση το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ΔΕΝ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Με ένα tik tok εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των εργαζόμενων οι χιλιάδες αναπληρώτριες και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί!

Αλήθεια, δε γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η άδεια μητρότητας των αναπληρωτριών είναι μικρότερη και από τους 6 μήνες του ιδιωτικού τομέα;

Δε γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι αναπληρώτριες δε δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι;

Δε γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι αναπληρωτές/τριες συνάδελφοι δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν πάνω από 15 μέρες τον χρόνο;

Τα παραπάνω σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ  Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»  και συνεχίζει: «Με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και υπηρετώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης μέχρι 20 μέρες! Αποτέλεσμα αυτής της διάκρισης είναι να εξαναγκάζονται είτε να δουλεύουν με κίνδυνο να χάσουν τα μωρά τους, είτε να ωθούνται στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών».

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εκπαιδευτικού στο Ηράκλειο, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σχολείο με δίδυμη κύηση (εξ’ ορισμού επαπειλούμενη) και η κυνική απάντηση του υπουργείου ήταν πως γνώριζε τα δικαιώματά της πριν προσληφθεί. Με λίγα λόγια «Ας πρόσεχε!».

Επιπλέον, η κρατική στήριξη που λαμβάνουν οι αναπληρώτριες μητέρες πριν τον τοκετό εξαντλείται σε 2 μήνες κύησης. Μετά τη γέννα δικαιούνται 2 μήνες λοχείας και 3,5 μήνες άδεια ανατροφής,  δηλαδή ούτε καν το 6μηνο του ιδιωτικού τομέα!

Με λίγα λόγια εκτός από την πλήρη ανυπαρξία αναρρωτικών αδειών με κόστος μισθό και προϋπηρεσία αν χτυπήσεις, αν χειρουργηθείς ή αναγκαστείς να νοσηλευτείς σοβαρά, οι αναπληρώτριες δεν μπορούν να γεννήσουν, να φροντίσουν τα παιδιά τους όταν είναι άρρωστα ή να αρρωστήσουν οι ίδιες και να πάρουν αναρρωτική ή κανονική άδεια αφού εξαθλιώνονται οικονομικά, είτε χάνοντας το επίδομα ανεργίας, είτε το επίδομα μη ληφθείσης αδείας, που είναι πολύ σημαντικά μιας και δεν παίρνουμε αποζημίωση απόλυσης.

Φτάνει πια στο δίλημμα ΔΟΥΛΕΨΕ Ή ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!

Όλα αυτά δείχνουν την απαράδεκτη στάση που συνεχίζουν να κρατούν οι εργοδότες, τα υπουργεία και οι ηγεσίες τους απέναντι στις αναπληρώτριες μητέρες, στερώντας τους το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή των παιδιών τους. Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, οι ελαστικά εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι όπως οι επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία ή οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, κρατούνται όμηροι της «ελαστικής» σχέσης εργασίας που διαιωνίζουν τα υπουργεία και οι εκάστοτε ηγεσίες τους ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. 

Όπως σημειώνει το το Συντονιστικό Αναπληρωτών/-ιών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι νέοι γονείς στερούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα και εξαρτώνται από την «καλή θέληση» του κάθε αφεντικού. Αν μείνεις έγκυος μπορεί και να απολυθείς! Οι νέες μητέρες και πατέρες στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν με μπλοκάκι (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) δεν δικαιούνται καμία άδεια! Στην ΕΕ μάλιστα έχει θεσπιστεί η απόλυση των εγκύων γυναικών. Είναι έκδηλη λοιπόν η πολιτική κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενες γυναίκες θα ανακυκλώνονται και θα χρησιμοποιούνται μόνο όσο είναι παραγωγικές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα