mat apth
INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
«Ενώπιον μεγάλου αριθμού παρισταμένων φερόταν να κατευθύνει την όλη επιχείρηση με “διαταγές” του», καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ», η οποία τον χαρακτηρίζει «κομματάρχη των αντικαταλήψεων».

Τελικά τους «έδωσε» ο κοσμήτορας! Μια μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία από τον κοσμήτορα της σχολής, καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη, φαίνεται πως ήταν ο λόγος της προχθεσινής εισβολής της αστυνομίας για την εκκένωση της Νομικής του ΑΠΘ από καταληψίες φοιτητές, αλλά και της χθεσινής ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και παράνομη βία! Κατακραυγή από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ).

Μπορεί ο κοσμήτορας της σχολής να εμφανίστηκε προχθές στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤnews και να ισχυριζόταν ότι η Εισαγγελία ενήργησε αυτεπάγγελτα για την εκκένωση της Νομικής, ωστόσο αυτή ήταν η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή προέκυψε χθες από πηγές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που ξεκαθάρισαν ότι υπήρξαν όχι μία αλλά δύο μηνυτήριες αναφορές του κ. κοσμήτορα! Η μία, πριν από μερικές μέρες, η οποία προκάλεσε την αστυνομική εισβολή και η άλλη προχθές, για την ανακατάληψη λίγες ώρες μετά την επιχείρηση εκκένωσης προκαλώντας ποινική προκαταρκτική εξέταση.

Κύκλοι της πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα από τη Σχολή Νομικών-Οικονομικών Επιστημών σχολίαζαν ως «επιεικώς απαράδεκτη» την ενέργεια του κ. Γκλαβίνη, εκτιμώντας ότι δημιουργεί σκηνικό σύγκρουσης και δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Τα σχόλια αυτών δεν άργησε να ακολουθήσει αιχμηρή ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ που καταγγέλλει «την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου. Αντιτάσσεται στο σκηνικό έντασης που αξιοποιεί παρακρατικές πρακτικές παρουσίας κουκουλοφόρων δίπλα στις δυνάμεις καταστολής και στις απόπειρες τρομοκράτησης φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων που στήνεται τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποτραπεί ο συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων και συλλόγων της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και απαξίωσης της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Απέναντι σε αυτό το νέο σκηνοθετημένο επεισόδιο της σειράς καταστολής, με πρωταγωνιστές την Κοσμητεία της Νομικής Σχολής, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις εισαγγελικές αρχές, ο ΕΣΔΕΠ αντιπαραθέτει τα δίκαια αιτήματα του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, ζητώντας από τις νέες πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να πάρουν άμεσα θέση και να καταδικάσουν τόσο το νομοσχέδιο όσο και την επικίνδυνα κλιμακούμενη και ατελέσφορη καταστολή. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας».

Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ επαναλαμβάνει τη στήριξή του στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, σύμφωνα και με τις ομόφωνες πρόσφατες αποφάσεις του ΕΣΔΕΠ και της ΠΟΣΔΕΠ. Στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών στέκεται και η «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ» καταδικάζοντας την απόφαση εισβολής και την ίδια την εισβολή στην κατειλημμένη Νομική Σχολή του ΑΠΘ προχθές το πρωί. Καταδικάζει ακόμη την προσπάθεια φίμωσης του φοιτητικού κινήματος που αγωνίζεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ταξικό και δηλώνει ότι «είμαστε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, δίπλα τους, εκεί στην πλατεία της Πρυτανείας, γιατί αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη μέση της πλατείας, στις πέντε και μισή το πρωί».

Μάλιστα, η αναφορά στον κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ γίνεται ονομαστικά και πολύ συγκεκριμένα: «Ο κ. Γκλαβίνης το είχε υπαινιχθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα θέλοντας να εκφοβίσει τους φοιτητές· νωρίτερα είχε καλέσει φοιτητές και φοιτήτριες που δεν συμμετέχουν στις καταλήψεις να στραφούν εναντίον των συμφοιτητών τους απειλώντας ότι “θα χαθεί το εξάμηνο”, ενώ παράλληλα εκφόβιζε συναδέλφους του στο ΑΠΘ επισείοντας νομικά εντελώς αστήρικτα επιχειρήματα. Ο ίδιος άλλωστε έχει αναλάβει εδώ και χρόνια τον ρόλο του λαγού της κυβέρνησης στο ΑΠΘ, ενθαρρύνοντας πάντοτε την επιλογή της σύγκρουσης και της καταστολής, εν είδει “κομματάρχη των αντικαταλήψεων”. Σήμερα (σ.σ. προχθές) όχι απλώς συνόδευε την αστυνομική δύναμη από την αρχή της επιχείρησης, επιπλέον, ενώπιον μεγάλου αριθμού παρισταμένων, φερόταν να κατευθύνει την όλη επιχείρηση με “διαταγές” του»! Βεβαίως, η «Εφ.Συν.» έθεσε το ερώτημα χθες στον ίδιο τον κ. Γκλαβίνη που μας δήλωσε λακωνικά πως «την αστυνομία τη φέρνει ο εισαγγελέας, δεν έχω να πω κάτι άλλο».

Συνέχιση της κατάληψης

Στο μεταξύ η γενική συνέλευση των φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ευρυγένης» της Νομικής του ΑΠΘ αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης για ακόμη μία εβδομάδα, μπαίνοντας στην έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων.

«Η συνέλευση κλήθηκε εκτάκτως μετά την αστυνομική επέμβαση και την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψής μας. Παρά την προσπάθεια που ενορχηστρώθηκε από τον Γκλαβίνη και υλοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., οι φοιτητές προχώρησαν σε επανακατάληψη της σχολής. Ο φοιτητικός σύλλογος έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν τρομοκρατείται από τα ΜΑΤ, οι φοιτητές δεν λυγίζουν στους εκβιασμούς του υπουργείου και δεν κάνουμε βήμα πίσω μέχρι να διασφαλίσουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο (σ.σ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ) δεν θα ψηφιστεί και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική συνέλευση των φοιτητών.

Πηγή: efsyn.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...