paidiko_vivlio
«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών

Την απόσυρση ενός παιδικού βιβλίου από νηπιαγωγείο της Κύπρου επειδή «προκαλεί» και προσβάλλει «τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας», σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων, αποφάσισε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα, που επισημαίνουν ότι το βιβλίο «προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες».

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα, που ονομάζεται Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών έκαναν διαμαρτυρία στο Κυπριακό υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»… της Κατρίνας Τσάνταλη, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας.

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης δήλωσε ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο γονέων.

Σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε περί απόσυρσης βιβλίου από νηπιαγωγείο μετά από διαμαρτυρία γονέα σημείωσε ότι δεν απέσυρε κανένα βιβλίο! Το εν λόγω βιβλίο είχε αγοραστεί για τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου και οι ίδιοι αποφάσισαν να το αποσύρουν.

Η απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα

Για το ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση των εκδόσεων Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.

»Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο “προκαλεί”», επισημαίνει η Διόπτρα που παραδέχεται ότι το βιβλίο πράγματι προκαλεί, αλλά όχι με την έννοια που αναφέρθηκε.

«Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας. Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ, συντάξεις
ΕΦΚΑ: Γιατί χιλιάδες γονείς συνταξιούχοι χάνουν τις φοροελαφρύνσεις
Στον αέρα η νέα φορολογική κλίμακα για χιλιάδες συνταξιούχους - Πώς το ψηφιακό έλλειμμα του ΕΦΚΑ «καταπίνει» τις ελαφρύνσεις
ΕΦΚΑ: Γιατί χιλιάδες γονείς συνταξιούχοι χάνουν τις φοροελαφρύνσεις
εκλογές, κάλπη, δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση GPO: 1 στους 5 «ψηφίζει» Καρυστιανού – Κερδίζει έδαφος το κόμμα Τσίπρα
Διψήφια η υπεροχή της ΝΔ παρά τις απώλειες, «βουτιά» για το ΠΑΣΟΚ – Η δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού αλλάζει τις ισορροπίες
Δημοσκόπηση GPO: 1 στους 5 «ψηφίζει» Καρυστιανού – Κερδίζει έδαφος το κόμμα Τσίπρα
συνοδος πρυτανεων
Δεσμεύσεις από τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαιωάννου, αλλά με αστερίσκους για τα ΑΕΙ: Υποσχέσεις ενίσχυσης και μια δύσκολη πραγματικότητα
Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας στην 1η Σύνοδο των Εκτελεστικών Διευθυντών ΑΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Πρυτάνεων στον Βόλο
Δεσμεύσεις από τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαιωάννου, αλλά με αστερίσκους για τα ΑΕΙ: Υποσχέσεις ενίσχυσης και μια δύσκολη πραγματικότητα