1ο γυμνάσιο πειραιά
Προκαλεί θυμηδία, αλλά και είναι απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής, η πρόταση για μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό. Πρόκειται για κτίριο της δεκαετίας του 1970, που στεγάζεται σε 6 ορόφους, χωρίς προαύλιο.

Κάλεσμα σε σύσκεψη-συζήτηση την Παρασκευή  9 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στο 22ο Δημοτικό Σχολείο σχετικά με την επικίνδυνη εξέλιξη της κατάργησης του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σαν σχολείο της γειτονιάς και τη μετατροπή του σε Πειραματικό απευθύνουν η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά "Η Πρόοδος".

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους γονείς των μαθητών 20ο, 22ο, 26ο, 33ο, 50ο, 55ο δημοτικών σχολείων, τους καλούν στη σύσκεψη σχετικά με τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό. 

Η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά "Η Πρόοδος", σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων «Το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά, που στεγάζεται στο Σχολικό Συγκρότημα της οδού Αφεντούλη αποτελεί, μέχρι τώρα, το σχολείο υποδοχής των 20ο, 22ο, 26ο, 33ο, 50ο, 55ο Δημοτικών Σχολείων.

Με τη μετατροπή του σε Πειραματικό και με τη διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία θα πάψει να ισχύει κάτι τέτοιο.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο:

  • το 1ο Γυμνάσιο θα είναι υποχρεωμένο να δέχεται στην Α’ Γυμνασίου όλους τους απόφοιτους των Ράλλειων Δημοτικών Σχολείων (περίπου 58).

  • για τις υπόλοιπες θέσεις που απομένουν (προσεγγιστικά 23) πραγματοποιείται κλήρωση με την συμμετοχή μαθητών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους (ακόμα και εκτός Πειραιά)

  • 65-70 μαθητές που θα έπρεπε να γραφτούν στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά με βάση την κατοικία τους, θα μείνουν εκτός, ανάμεσά τους και μαθητές που έχουν αδέρφια που φοιτούν ήδη στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά

Στην συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση δεν μιλάμε καν για την ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου αλλά την ουσιαστική κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, ενός σχολείου της γειτονιάς, όπως θα ισχύει βέβαια και στην περίπτωση που θα προταθεί κάποιο άλλο Γυμνάσιο.

Θα έχουμε το παράδοξο και ανεπίτρεπτο γεγονός, στο κέντρο του Πειραιά, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, να λειτουργούν 2 Πρότυπα (Γυμνάσια και ΓΕΛ) και 1 Πειραματικό, τα οποία δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να εγγράψουν μαθητές της περιοχής.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά θα προσπαθήσει να καθησυχάσει, ισχυριζόμενη πως τα παιδιά θα γραφτούν σε άλλο Γυμνάσιο.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Γυμνάσια της περιοχής, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Το κοντινότερο, το 6ο Γυμνάσιο Πειραιά στον Άγιο Νείλο (700 μέτρα-απέχει 11 λεπτά) έχει πολύ περιορισμένες χωροταξικά δυνατότητες, αδυνατεί να δεχτεί όλα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός 1ου Γυμνασίου Πειραιά. Τα 1ο Γυμνάσιο στην Καλλίπολη απέχει 1km-14 λεπτά με τα πόδια, συστεγάζεται δε με το ΓΕΛ Καλλίπολης, που είναι το μεγαλύτερο ΓΕΛ στον Πειραιά (422 μαθητές!). Σε αυτό (1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης) φοιτούν ήδη περίπου 300 μαθητές! Το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης απέχει 1.5 km-22 λεπτά! Το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά απέχει 1.2 km-17 λεπτά και το 9ο Γυμνάσιο Πειραιά απέχει επίσης 1.2 km-17 λεπτά (πάντα σε σχέση με το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά). Αλλά όπως δήλωσε πρόσφατα  και αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν είναι πρόβλημα οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το … περπάτημα.

Τέλος, είναι βέβαιο, πως μετά τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό, θα ακολουθήσει η πρόταση για μετατροπή και του 1ου ΓΕΛ Πειραιά σε Πειραματικό (αυτό ζητά άλλωστε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ράλλειων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων). Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Στην περιοχή λειτουργούν μόνο το 13ο ΓΕΛ Πειραιά (πρόκειται για τη γνωστή πολυκατοικία στην Τερψιθέα, που αδυνατεί να δεχτεί άλλους μαθητές και είναι παντελώς ακατάλληλο το κτίριο για να φιλοξενεί σχολείο) και το ΓΕΛ Καλλίπολης, που έχει 18 τμήματα Γενικής Παιδείας και 422 μαθητές! Κτιριακά, το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί το 1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης και το ΓΕΛ Καλλίπολης είναι υπερκορεσμένο, π.χ. το ΓΕΛ Καλλίπολης κάποιες ώρες χρησιμοποιεί σαν αίθουσα διδασκαλίας και την αίθουσα εκδηλώσεων! Είναι λοιπόν σίγουρο πως τα παιδιά της περιοχής του κέντρου του Πειραιά, θα αναζητούν Γενικό Λύκειο … με το τουφέκι… Το δε 9ο ΓΕΛ Πειραιά απέχει και αυτό 1.3 km-18 λεπτά!

Με βάση όλα τα παραπάνω, προκύπτει ότι η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και του του 1ου ΓΕΛ Πειραιά σε Πειραματικά, ισοδυναμεί με μια επικίνδυνη κυβερνητική απόφαση, που υπονομεύει το δικαίωμα δεκάδων παιδιών να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους.

Εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική περί “αριστείας”, μια “αριστεία” που μπορεί να πετσοκόβει το δικαίωμα στις σπουδές με φραγμούς όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων ή το «Εθνικό απολυτήριο», αλλά παράλληλα να προχωράει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνοντας το δικαίωμα αυτό, ατομικό προνόμιο ανάλογα με τις δυνατότητες του οικογενειακού πορτοφολιού!

Προκαλεί τέλος θυμηδία, αλλά και είναι απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής, η πρόταση για μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό. Πρόκειται για κτίριο της δεκαετίας του 1970, που στεγάζεται σε 6 ορόφους, χωρίς προαύλιο. Το δε Γυμνάσιο στεγάζεται στον 4ο-5ο-6ο όροφο! Αντί να φτιάξουν σχολεία, με ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές και υλικοτεχνική υποδομή, μιλάνε οι κυβερνώντες για Πειραματικά Σχολεία που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία, τις καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, την ανάπτυξη ερευνητικών και δημιουργικών δράσεων σε ολιγοθέσια τμήματα κ.α… Έλεος!

Με βάση τα παραπάνω, σάς καλούμε σε σύσκεψη την Παρασκευή 9/2 18:00 στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith1
Πρότυπα και Πειραματικά: Οδηγίες για εγγραφή επιτυχόντων μαθητών/τριών
Οδηγίες για εγγραφή επιτυχόντων μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη των Πρότυπων και Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων για το...
Πρότυπα και Πειραματικά: Οδηγίες για εγγραφή επιτυχόντων μαθητών/τριών
δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Τι ποινή του επιβλήθηκε
Σε κάθειρξη καταδικάστηκε 35χρονος στη Θεσσαλονίκη που είχε δολοφονήσει την μητέρα του
Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Τι ποινή του επιβλήθηκε