Πανελλήνιες: Τι αλλάζει σε Στρατιωτικές - Αστυνομικές Σχολές
Nikos Libertas / SOOC
Οι στρεβλώσεις είχαν παρατηρηθεί από το 2021 και τις επέτεινε η εφαρμογή της ΕΒΕ

Την αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές σχολές προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν λόγω της ΕΒΕ, προανήγγειλε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας

Το ζήτημα είχε θέσει με επιστολή του ο ΣΑΣΜΥ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) διαπιστώνοντας μείωση των εισακτέων στην ΣΜΥ «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών» την τελευταία δεκαετία. Επιπρόσθετα με την εισαγωγή της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής «ΕΒΕ» παρατηρήθηκε  το φαινόμενο της δημιουργίας κενών θέσεων.

«Ειδικά την φετινή χρονιά, εκτός των άλλων προέκυψαν λόγω ΕΒΕ, 105 κενές στα «Όπλα», που δεν αναπληρώθηκαν. Διαπιστώσαμε επίσης μια μείωση του ενδιαφέροντος των νέων για την ΣΜΥ σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για αντίστοιχες σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι διαπιστώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις αποστρατείες αλλά και τις εθελούσιες εξόδους (αιτήσεις παραίτησης) στελεχών ,έχουν επιφέρει μια σημαντική μείωση του προσωπικού προερχόμενων από την ΣΜΥ στο Στρατό Ξηράς. Η μείωση αυτή εφόσον συνεχιστεί θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα όχι μόνο στην κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων αλλά και στο ΜΤΣ .Όλο και λιγότεροι θα πρέπει να καλύπτουν την απρόσκοπτη ανατροφοδότηση του ΜΤΣ ώστε αυτό να μπορεί να χορηγήσει στο ίδιο ύψος τα μερίσματα των εν αποστρατεία στελεχών καθώς και μια σειρά επιδομάτων», ανέφερε.

Κατόπιν αυτών, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πριν απο λίγες μέρες στη Βουλή ότι η κάλυψη των κενών θέσεων που διαπιστώθηκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) αλλά και στη Σχολή Ευελπίδων λόγω εφαρμογής της ΕΒΕ, θα αντιμετωπιστεί αύξηση των εισακτέων τα επόμενα έτη.

Επίσης, το ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι «ήδη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο παρεμβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ένοπλων Δυνάμεων” και “ως εκ τούτου, τα μέτρα που θα ληφθούν θα αναβαθμίσουν σημαντικά το έργο των παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών και θα τις καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικές για τους σημερινούς και μελλοντικούς σπουδαστές αλλά και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό»

Οι στρεβλώσεις αυτές είχαν παρατηρηθεί από το 2021. Ο τότε υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ανακοινώσει ότι μελετάται  η αύξηση των εισακτέων σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών. Μάλιστα στόχος ήταν από το 2022 και για μία πενταετία, να εισάγονται στις παραγωγικές σχολές όλων των κλάδων 1335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών. Στη συνέχεια όμως ήρθε η εφαρμογή της ΕΒΕ και στις εξετάσεις του 2022 οι κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 και επεκτάθηκαν στις υπόλοιπες Σχολές. Για την ακρίβεια ήταν 197 έναντι 103 του 2021, αριθμός που αφορούσε μόνο τη Σχολή Ευέλπιδων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα