απθ
Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023 που σηματοδοτούν ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στον δρόμο προς ένα διαφορετικό κομματικό σύστημα της μεταμνημονιακής περιόδου

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα μεταπτυχιακά του προγράμματα σπουδών, οργανώνει διήμερο Συνέδριο, με θέμα «Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις», στις 12-13 Δεκεμβρίου 2023, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Επίκ. Καθηγήτρια Ευτυχία Τεπέρογλου «βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023 που σηματοδοτούν ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στον δρόμο προς ένα διαφορετικό κομματικό σύστημα της μεταμνημονιακής περιόδου. Το Συνέδριο θα εξετάσει και θα αναλύσει τον συνεχιζόμενο κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, την αυξημένη αποχή, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ψήφου, την ανάδειξη νέων πολιτικών σχημάτων, τις νέες μορφές ριζοσπαστισμού και την κοινωνική δυσαρέσκεια».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Οι σημαντικές αυτές αλλαγές θα συζητηθούν στο Συνέδριο, σηματοδοτώντας την αρχή ενός διαλόγου που θα ξεκινήσει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ για την ανάλυση των πιθανών προκλήσεων για την εκλογική δημοκρατία και συμπεριφορά στην Ελλάδα».

Το Συνέδριο θα διερευνήσει, επίσης, θεματικές όπως «οι ανακατατάξεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», «οι νέες διαστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών μέσα από την ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας και του λόγου» και «οι αξιακές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος». Τέλος, το Συνέδριο θα συνδράμει στον επιστημονικό διάλογο μέσα από την παρουσίαση μεθοδολογικών τάσεων και προοπτικών για την εμπειρική πολιτική ανάλυση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, με τίτλο: «Η (οι) Πολιτική(οί) μετά τις Εκλογές του 2023—Παλαιά Ζητήματα και νέες Προκλήσεις».

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, ομάδες φοιτητών και νέων ερευνητών θα παρουσιάζουν τις εργασίες τους σε poster, στο φουαγιέ του ΚΕΔΕΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και πληροφορίες για τους ομιλητές και τις ομιλήτριες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: https://www.polsci.auth.gr/polsci_news/conference-elections-2023/

H παρακολούθηση είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους/ες τους/τις ενδιαφερόμενους/ες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα

Η αφίσα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΣΚΤ: Παραιτήθηκε η Εκτελεστική Διευθύντρια μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων
Στον «αέρα» η θέση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών – Αποδεκτή από το Συμβούλιο Διοίκησης η αίτηση της Βασιλικής Σουρμελή
ΑΣΚΤ: Παραιτήθηκε η Εκτελεστική Διευθύντρια μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων