Μαρούσι: Τα ειδικά σχολεία γίνονται θυσία στο βωμό του «κόστους»...
Γονείς: Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Δήμος Αμαρουσίου, για να παραδεχτεί ότι δεν θέλει να προχωρήσει στη λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αμαρουσίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδρυμένο στα χαρτιά με τη δική του συναίνεση...

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία σήμερα, και όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου, χρειάστηκαν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια για να παραδεχθεί ο Δήμος Αμαρουσίουότι δεν θέλει να προχωρήσει στη λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αμαρουσίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδρυμένο στα χαρτιά με τη δική του συναίνεση...

Οι γονείς αναφέρονται στην ίδρυση στο κτήμα Μακρυκώστα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αμαρουσίου) υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή απορρίπτει την ίδρυσή του, για δήθεν οικονομικούς λόγους την ίδια στιγμή που προβαίνει σε σπατάλες “δημοσίων σχέσεων”.

«Είναι τουλάχιστον ντροπή για τον Δήμο Αμαρουσίου να αρνείται την ισότιμη αντιμετώπιση πολιτών ακόμα κι αν αυτοί προέρχονται από γειτονικές περιοχές, όταν μάλιστα μιλάμε για πολίτες που ήδη η καθημερινότητά τους είναι επιβαρυμένη», τονίζουν οι γονείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

3 Δεκεμβρίου 2023. Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Άλλη μια παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία, βρίσκει το Μαρούσι, έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, χωρίς υποδομές για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία.

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Δήμος Αμαρουσίου, για να παραδεχτεί ότι δεν θέλει να προχωρήσει στη λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αμαρουσίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδρυμένο στα χαρτιά με τη δική του συναίνεση.

Είναι προφανές πως οι Διοικήσεις του Δήμου ποτέ δεν ασχολήθηκαν, κι ας ήξεραν πως η ανάγκη για την εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των μαθητών ήταν άμεση και επιτακτική.

Μαθαίνει όμως η νυν Διοίκηση του Δήμου, και έτσι τη δεύτερη φορά που της ζητήθηκε να φιλοξενήσει στα όρια του Δήμου, δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία, δε χρειάστηκε παρά λίγες μέρες για να πετάξει από πάνω της την υποχρέωση.

Ο λόγος για την ίδρυση στο κτήμα Μακρυκώστα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αμαρουσίου).

Στις 14 Νοεμβρίου 2023, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, κος Αθανάσιος Παλλαντζάς, με έγγραφό του προς τον Δήμο Αμαρουσίου, προτείνει: “την ίδρυση Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής στον χώρο της ΑΣΠΑΙΤΕ (κτήμα Μακρυκώστα), με εκτιμώμενο αριθμό μαθητών 90”.

Για να είναι ολοκληρωμένη η εισήγησή του ζητάει, με το ίδιο έγγραφο, από το Δήμο Αμαρουσίου να αποστείλει ως και τις 24 Νοεμβρίου 2023:

α) γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου,

β) βεβαίωση ανάληψης δαπάνης λειτουργικών εξόδων από την οικεία Σχολική Επιτροπή,

γ) βεβαίωση δέσμευσης οικονομικών πιστώσεων από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Αντ’ αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο, συντασσόμενο με την πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απαντά πως : η ίδρυση του ΕΕΕΕΚ στα όρια του δήμου Αμαρουσίου είναι εφικτή με την προϋπόθεση και την επιφύλαξη να εξευρεθούν/απαιτηθούν πόροι λειτουργίας και συντήρησης του ανωτέρου ΕΕΕΕΚ , διότι ο δήμος Αμαρουσίου αδυνατεί να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης μιας νέας σχολικής μονάδας.

Πρακτικά η Δημοτική Αρχή απορρίπτει την ίδρυσή του, για δήθεν οικονομικούς λόγους την ίδια στιγμή που προβαίνει σε σπατάλες “δημοσίων σχέσεων”.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. όσο και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. η αντιμετώπιση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής είναι κατώτερη των προσδοκιών μας.

Είναι τουλάχιστον ντροπή για τον Δήμο Αμαρουσίου να αρνείται την ισότιμη αντιμετώπιση πολιτών ακόμα κι αν αυτοί προέρχονται από γειτονικές περιοχές, όταν μάλιστα μιλάμε για πολίτες που ήδη η καθημερινότητά τους είναι επιβαρυμένη.

Η Δημοτική Αρχή, θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία και να απαιτήσει από κάθε αρμόδιο, την χρήση του χώρου της ΑΣΠΑΙΤΕ (κτήμα Μακρυκώστα), όχι μόνο για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και για τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζονται εντός του Σικιαρίδειου Ιδρύματος με τα γνωστά σε όλους, προβλήματα συντήρησης των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων που τα καθιστούν σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των επωφελούμενων σε επικίνδυνα.

Η επίλυση βασικών αναγκών των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία και των οικογενειών τους, δε μπορεί να βρίσκεται στη τελευταία θέση των προτεραιοτήτων μιας κοινωνίας.

Δεν είναι θέμα πολιτισμού, γιατί τότε ο πολιτισμός θα έχει χάσει το νόημά του. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης !!

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
"Ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή την διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία " οι τίτλοι σπουδών...
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
bullying
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο...
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
amfitheatro-aei-foitites1
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
«Το πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας εξάλλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή σε πανεπιστήμια διεθνώς και χωρίς αυτό δεν καθίσταται...
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας