οιελε
Στην διάλεξή του ο Σταύρος Παναγιωτίδης θα επιχειρήσει να φωτίσει την διάσταση ανάμεσα στην επιστημονική και στην προπαγανδιστική Ιστορία, δίνοντας τροφή για προβληματισμό και αφορμή για έναν ευρύ διάλογο. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για κάθε εκπαιδευτικό και για κάθε πολίτη

Ο νέος κύκλος διαδικτυακών ενημερώσεων της ΟΙΕΛΕ ξεκινά αυτή την Κυριακή, 3/12 και ώρα 11:00π.μ. με τον Σταύρο Παναγιωτίδη, ο οποίος ασχολείται ερευνητικά με το αντικείμενο της Ιστορίας. Ο τίτλος του σεμιναρίου είναι: «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής Ιστορίας».

Η επιστημονική Ιστορία βασίζεται στην έρευνα και στην κατά το δυνατόν ακριβή και αντικειμενική αποτύπωση του παρελθόντος. Η δημόσια Ιστορία, στην οποία ανήκει και η σχολική Ιστορία, συχνά νοθεύεται από την κρατική προπαγάνδα, με αποτέλεσμα η πραγματική Ιστορία να παραχαράσσεται. Με τον τρόπο αυτό γεννώνται μύθοι που περνούν στο συλλογικό υποσυνείδητο και καθιερώνονται ως η μια και μοναδική αλήθεια. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που μπορούν να μελετήσουν οι εκπαιδευτικοί για το ζήτημα είναι το “ Lies my teacher told me” του James W. Loewen.

Στην διάλεξή του ο Σταύρος Παναγιωτίδης θα επιχειρήσει να φωτίσει την διάσταση ανάμεσα στην επιστημονική και στην προπαγανδιστική Ιστορία, δίνοντας τροφή για προβληματισμό και αφορμή για έναν ευρύ διάλογο. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για κάθε εκπαιδευτικό και για κάθε πολίτη.

https://us02web.zoom.us/j/3223127742?pwd=eG9VcmFnNFVNcGxRcXBLNTZEbTRqdz09&omn=85284841538

Meeting ID 3223127742, Passcode ID 322312

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Παναγιωτίδη

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδακτορικό στην Ιστορία. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Hot Doc History. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς Έχει διατελέσει προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Πρωθυπουργού (2015-2019) Έχει συγγράψει το έργο Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας. Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε αλλά ποτέ δεν συνέβησαν (εκδόσεις Κέδρος) και τον τόμο «Ιωάννης Καποδίστριας. Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του», στη σειρά Η απελευθέρωση ενός έθνους. Από την επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Επίσης, έχει συγγράψει το μυθιστόρημά Το Κουρασμένο Μέλι (εκδόσεις Κέδρος).

οιελε

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εφκα
Μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες των νέων διοριστέων της προκήρυξης 2ΓΒ/2023
Νέοι μόνιμοι διορισμοί στον e-ΕΦΚΑ: Πράσινο φως από το ΑΣΕΠ για πτυχιούχους ΤΕΙ
Μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες των νέων διοριστέων της προκήρυξης 2ΓΒ/2023
sexualiki-parenoxlisi.jpg
Κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή σε εκπαιδευτικό της Σητείας για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριες
Ομόφωνη καταδίκη για τον καθηγητή φροντιστηρίου: Χωρίς αναστολή η ποινή των 18 ετών
Κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή σε εκπαιδευτικό της Σητείας για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριες
Κώστας Καραμανλής
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
Δριμεία κριτική Καραμανλή για τις αγροτικές παθογένειες και κάλεσμα για εθνική συναίνεση
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
aristoteleio panepistimio thessalonikis
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών
Στα «χαρακώματα» οι οικότροφοι της Θεσσαλονίκης: Ζητούν απόσυρση του κανονισμού και κρατικά κονδύλια
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών