εκπαιδευση
ΕΛΜΕ: «Μετά τις ταυτότητες ίσως και οι κάμερες και μετά; Ο σωματικός έλεγχος μήπως;»

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής και Θριασίου - Μεγαρίδας - Ειδυλλίας) καταγγέλλουν ότι με έγγραφο της ΔΔΕ Δυτικής Αττικής που στάλθηκε στα σχολεία ανακοινώθηκε ο μεγάλος περιορισμός της πρόσβασης εκπαιδευτικών και γονέων στα γραφεία της και ο αυστηρός έλεγχος με επίδειξη ταυτότητας! Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην είσοδο ο/η εισερχόμενος/η θα επιδεικνύει ταυτότητα και θα καταγράφονται τα στοιχεία του, και η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο αν έχει ήδη κλειστεί ραντεβού!

«Ίσως το χειρότερο από όλα είναι ότι στον εργαζόμενο, που έχει χρεωθεί τον έλεγχο ταυτοτήτων στην είσοδο, είχαν ανατεθεί καθήκοντα σχολικού φύλακα σε σχολείο των Άνω Λιοσίων από το οποίο έφυγε για να επιτελέσει το νέο  του «καθήκον» στη ΔΔΕ! Δηλαδή τη στιγμή που πολλά σχολεία ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΑ (πχ 4ο Γυμνάσιο 
Ασπροπύργου, ενώ σε πολλά άλλα η φύλαξη είναι μερική και προσωρινή), ένας φύλακας φεύγει από ένα σχολείο, για να φυλάξει ΤΙ;;;;; Τη ΔΔΕ από ΠΟΙΟΝ;;;»
συμπληρώνουν οι δυο ΕΛΜΕ

Η ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής και Θριασίου - Μεγαρίδας - Ειδυλλίας)

Απαγορεύεται η είσοδος στη ΔΔΕ Δυτικής Αττικής ! 

Με ένα απαράδεκτο έγγραφο της ΔΔΕ Δυτικής Αττικής που στάλθηκε στα σχολεία ανακοινώνεται ο μεγάλος περιορισμός της πρόσβασης συναδέλφων και γονέων στα γραφεία της και ο αυστηρός έλεγχος με επίδειξη ταυτότητας! Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην είσοδο ο/η εισερχόμενος/η θα επιδεικνύει ταυτότητα και θα καταγράφονται τα στοιχεία του, και η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο αν έχει ήδη κλειστεί ραντεβού!

Με βάση αυτά σε προγραμματισμένη παρέμβαση των 2 ΕΛΜΕ της περιοχής με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Τετάρτη 22-11-23 στη 1μμ, εκείνος επέμεινε να επιδείξουμε την ταυτότητά μας στην είσοδο, πράγμα το οποίο όλοι οι συγκεντρωμένοι (μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ καθώς και συνάδελφοι) φυσικά αρνηθήκαμε να κάνουμε. Ο Διευθυντής έδωσε εντολή στο φύλακα της εισόδου να κλείσει την πόρτα και να απαγορέψει την είσοδο σε όλους!

Η απάντηση των συγκεντρωμένων συναδέλφων ομόφωνα ήταν να αγνοήσουμε αυτή την απαγόρευση και να εισέλθουμε όλοι στο κτήριο με σκοπό αντιπροσωπεία των ΔΣ και αναπληρωτών να πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση. Ο Διευθυντής, εφόσον είχαμε αρνηθεί τον έλεγχο ταυτοτήτων, κλείστηκε στο γραφείο του και στη συνέχεια το εγκατέλειψε και αρνήθηκε να μας δεχτεί!!!...

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΔΔΕ κλείνει την πόρτα στα σωματεία. Μόλις πριν λίγες μέρες στην κινητοποίηση, που 
είχε οργανωθεί από τις 2 ΕΛΜΕ στη Δυτική Αττική με τους γονείς του Ασπροπύργου (Ένωση Γονέων Ασπροπύργου και Σύλλογοι Γονέων σχολικών μονάδων Ασπροπύργου), ο Διευθυντής δέχτηκε χωριστά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς παρά τις έντονες διαφωνίες από την πλευρά μας. Το αίτημα ήταν κοινό και η κινητοποίηση είχε αποφασιστεί σε συνεννόηση γονέων και καθηγητών, με αποκλειστικό θέμα τα κενά στα σχολεία και τις απαιτούμενες ενέργειες για να καλυφθούν αυτά άμεσα! Ο ΔΔΕ τότε είχε επικαλεστεί προσχηματικά ότι η συνεννόηση για συνάντηση με τους γονείς είχε προηγηθεί, επομένως δέχτηκε τις ΕΛΜΕ ξεχωριστά. Πολύ απλά έκλεισε την πόρτα στις ΕΛΜΕ, για να τις συναντήσει μισή ώρα αργότερα! 

Όπως φάνηκε, αν την πρώτη φορά η άρνηση να δει τα σωματεία καλύφθηκε κάτω από το πρόσχημα του τυπικού αιτήματος για συνάντηση, τη δεύτερη φορά καλύφθηκε κάτω από άλλα «επιχειρήματα» με αποτέλεσμα να αρνηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία με τα σωματεία!

Ποια είναι όμως αυτά τα επιχειρήματα σύμφωνα με τη ΔΔΕ; 

Όσον αφορά την απαίτηση να κλείνεται «ραντεβού» για τους συναδέλφους αναφέρθηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Όντως η έλλειψη προσωπικού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, πολύ πιο οξυμένο από άλλες περιοχές, και έχει επανειλημμένα αναφερθεί και από τις 2 ΕΛΜΕ. Προφανώς, η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στον περιορισμό της πρόσβασης των συναδέλφων και στη μη ουσιαστικά εξυπηρέτησή τους, αλλά στο να πιεστεί το ΥΠΑΙΘΑ να στελεχώσει τη Διεύθυνση και πρέπει η ΔΔΕ να ασκήσει μέτρα πίεση στην κατεύθυνση αυτή.

Μπορεί πχ η Διεύθυνση να ενημερώσει το υπουργείο ότι θα κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μία εβδομάδα με παράλληλη δημοσιοποίηση του προβλήματος.

Θα μπορούσε να οργανωθεί από τις 2 ΕΛΜΕ παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Πάντως η μη λειτουργία των τμημάτων μάλλον συμφόρηση εργασιών θα προκαλέσει για τις ώρες που τα τμήματα θα δέχονται κοινό, παρά διευκόλυνση και θα προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τους εργαζόμενους στη ΔΔΕ όσο και για όσους υπηρετούν στην περιοχή. Προφανώς υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δεν μπορούν να έρθουν στη ΔΔΕ μεταξύ 12-2 λόγω του διδακτικού τους ωραρίου!
Μας αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα ασφάλειας του κτηρίου. Δεν θεωρούμε τα περιστατικά τα οποία μας παρουσιάστηκαν ως επαρκείς λόγους για τόσο ακραία και αυταρχικά μέτρα. Η επίδειξη ταυτότητας μας  προσβάλλει, αμφισβητεί apriori την ειλικρίνειά μας και τις προθέσεις μας. Οι πολίτες προσερχόμαστε στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούμε (πχ εφορίες, κέντρα υγείας, άλλες δημόσιες υπηρεσίες) και η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας δεν ζητείται παρά σε ελάχιστες των περιπτώσεων. Θα πρέπει η Δυτική Αττική να ενταχθεί σε αυτές τις εξαιρέσεις; Η επίδειξη ταυτότητας δε ζητείται ούτε καν στα αστυνομικά τμήματα κατά την είσοδο! 

Μήπως στη Διεύθυνση συγχέεται η ΔΔΕ με τη ΓΑΔΑ; 

Η αυστηροποίηση του πλαισίου, όπως ξέρουμε καλά οι εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουμε κρούσματα βίας στα σχολεία, δεν οδηγεί σε λύση των προβλημάτων. Αποτελεί μία αδιέξοδη επιλογή, καθώς το ένα μέτρο θα πρέπει να ακολουθείται από ένα επόμενο πιο αυστηρό. Μετά τις ταυτότητες ίσως και οι κάμερες και μετά; Ο σωματικός έλεγχος μήπως; Πέρα από το ότι κανένας υπάλληλος δεν νομιμοποιείται να ζητά ταυτότητες ως αστυνομικό όργανο (που δεν είναι), καταργείται η συναδελφική σχέση σε ένα χώρο που κατεξοχήν αφορά συναδέλφους και την επίλυση των προβλημάτων μας, και καθιερώνεται μία απρόσωπη σχέση μεταξύ ατόμων που μεταξύ τους επικρατεί η αμφιβολία και ο φόβος.

Μήπως αυτό καλύτερα;;; ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΗ ΔΔΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!...

Ίσως το χειρότερο από όλα είναι ότι στον εργαζόμενο, που έχει χρεωθεί τον έλεγχο ταυτοτήτων στην είσοδο, είχαν  ανατεθεί καθήκοντα σχολικού φύλακα σε σχολείο των Άνω Λιοσίων από το οποίο έφυγε για να επιτελέσει το νέο  του «καθήκον» στη ΔΔΕ! Δηλαδή τη στιγμή που πολλά σχολεία ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΑ (πχ 4ο Γυμνάσιο 
Ασπροπύργου, ενώ σε πολλά άλλα η φύλαξη είναι μερική και προσωρινή), ένας φύλακας φεύγει από ένα σχολείο, για να φυλάξει ΤΙ;;;;; Τη ΔΔΕ από ΠΟΙΟΝ;;;

Τα μέτρα αυτά θυμίζουν αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου συνάδελφοι διώκονται για άσκηση συνδικαλιστικής δράσης. Μας θυμίζουν περιστατικά όπου τα ΜΑΤ κλήθηκαν σε άλλη ΔΔΕ για να συλλάβουν τα μέλη των ΔΣ, επειδή είχαν κάνει παράσταση διαμαρτυρίας. Μήπως ο πραγματικός στόχος που κρύβεται πίσω από τον αυστηρό έλεγχο δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η αποτροπή της δυνατότητας των  σωματείων να εκφράζουν τη γνώμη τους και να διατυπώνουν τα αιτήματά τους; 
Πέρα όμως από τη συνδικαλιστική δράση των ΕΛΜΕ, το πρόβλημα αφορά κάθε συνάδελφο που απλά επιθυμεί να καταθέσει ένα έγγραφο, μία ένσταση, ένα ερώτημα προς κάποια υπηρεσία της Διεύθυνσης και που πλέον αποθαρρύνεται!
Για αυτούς τους λόγους, καμία τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους καθηγητές. Εμείς από την πλευρά μας καταγγέλλουμε αυτά τα αυταρχικού χαρακτήρα μέτρα και απαιτούμε να αποσυρθούν. Καλούμε τους συναδέλφους να μην τα αποδέχονται. Θα επιμείνουμε να εισερχόμαστε στο χώρο της ΔΔΕ χωρίς ραντεβού και χωρίς έλεγχο, μέχρι το μέτρο να αποσυρθεί!

Η ΔΔΕ καλό θα είναι να μην «πρωτοτυπεί» σε αυθαιρεσίες και σε μέτρα περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης.
Αντίθετα μπορεί να «πρωτοτυπήσει» σε μέτρα υπέρ των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Έχουμε πολλές προτάσεις για αυτά τα θέματα.
• Να αποσυρθεί το έγγραφο! Ελεύθερη πρόσβαση όλων των συναδέλφων στη Διεύθυνση για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί!
• Καλούμε την ΟΛΜΕ να καταδικάσει την απαράδεκτη απόφαση του ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
• Σε περίπτωση μη ανάκλησης του εγγράφου, οι 2 ΕΛΜΕ στη Δυτική Αττική καλούμε σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη στη 1:30μμ στη ΔΔΕ.

Τα ΔΣ των 2 ΕΛΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diadilosi_tempi
Και ο χρόνος σταμάτησε - Πλήθος κόσμου ζητά δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών
Aπό το «πάμε και όπου βγει» στο «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» - Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών
Και ο χρόνος σταμάτησε - Πλήθος κόσμου ζητά δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών
alfavita_logo
Οι εργαζόμενοι του alfavita συμμετέχουν στην στάση εργασίας των ΜΜΕ για τα Τέμπη
4ωρη στάση εργασίας προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι του alfavita συμμετέχουν στην στάση εργασίας των ΜΜΕ για τα Τέμπη
Τέμπη επ
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Τέμπη: «Η αλήθεια γι' αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει»
Τι ανέφερε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Τέμπη: «Η αλήθεια γι' αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει»