δασκαλοι
Ελάχιστοι πλέον δάσκαλοι –περί τους 150– έχουν μείνει στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων τρέμουν την επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στις αρχές Νοεμβρίου για να καλύψουν θέσεις σε δημόσια σχολεία.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα ιδιωτικά σχολεία «χάνουν» πολλούς εκπαιδευτικούς που επιλέγουν δημόσιο. Μάλιστα, ελάχιστοι πλέον δάσκαλοι –περί τους 150– έχουν μείνει στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Το κύριο πλεονέκτημα της επιλογής τους είναι πως έτσι παίρνουν μόρια στη μάχη για μία θέση διορισμού, από το επόμενο σχολικό έτος φυσικά. Βέβαια, η μεγαλύτερη φυγή καταγράφεται σε ιδιωτικά σχολεία, στα οποία οι εκπαιδευτικοί έχουν παράπονα από τις εργασιακές συνθήκες. «Το ανορθολογικό νομοθετικό πλαίσιο –ο νόμος 4713/20200– που γεννά συνθήκες υπερεκμετάλλευσης των εκπαιδευτικών, οι πολύ κακές εργασιακές συνθήκες, κυρίως σε μικρά ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, και η έλλειψη ηθικών και οικονομικών κινήτρων συγκροτούν μια δύσκολη εικόνα που χρήζει άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία και απαιτεί τη διενέργεια ενός ανοιχτού, ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους του χώρου. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η “αποχώρηση” των εκπαιδευτικών δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Σε ιδιωτικά σχολεία που σέβονται τους εκπαιδευτικούς, οι διαρροές είναι μικρές έως μηδαμινές. Σε άλλα, έχουμε μαζική έξοδο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν», παρατήρησε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος.

Σχέδιο του υπ. Παιδείας για καταγραφή κενών με ψηφιοποιημένο τρόπο, ώστε όσοι πρόκειται να προσληφθούν να το γνωρίζουν νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν τούτων, πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία καλούνται να καλύψουν τις θέσεις που μένουν κενές από τους παραιτηθέντες. Ως προς τις ειδικότητες, οι μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν σε δασκάλους. Αντίθετα, λόγω της μεγάλης παραγωγής πτυχιούχων καθηγητικών σχολών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί κ.λπ.), το πρόβλημα σε αυτές τις ειδικότητες είναι μικρό.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωη
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νότης Μηταράκης σε μετωπική σύγκρουση: «Ο δόκτωρ, του δόκτωρ - South Eastern κι εσείς»
«Στα άκρα» η κόντρα Κωνσταντοπούλου - Μηταράκη στη Βουλή: Ανταλλαγή πυρών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα πτυχία
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νότης Μηταράκης σε μετωπική σύγκρουση: «Ο δόκτωρ, του δόκτωρ - South Eastern κι εσείς»
εκπαιδευτικοί
Σφοδρή διαμαρτυρία πολυτέκνων για την απουσία δημογραφικής μέριμνας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τον «νόμο Γαβρόγλου», αγνοώντας τις...
Σφοδρή διαμαρτυρία πολυτέκνων για την απουσία δημογραφικής μέριμνας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
ryanair.jpg
«Απογειώνεται» από Θεσσαλονίκη η Ryanair – Σκιά στις πτήσεις και στον τουρισμό
Οριστική αποχώρηση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σχεδιάζει η εταιρεία – Ανησυχία για συνδέσεις, οικονομία και εργαζομένους
«Απογειώνεται» από Θεσσαλονίκη η Ryanair – Σκιά στις πτήσεις και στον τουρισμό
agiasmos.jpg
Ταχύτερα και πλήρως ψηφιακά οι εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού - Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για 69.895 μαθητές
Πρόωρη «πρεμιέρα» για τη νέα σχολική χρονιά: Ολοκληρώθηκαν οι κατανομές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Ταχύτερα και πλήρως ψηφιακά οι εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού - Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για 69.895 μαθητές