plasta-ptyxia
Μεγάλη απάτη με εκπαιδευτικό φορέα "μαϊμού": Χορηγούσε βεβαιώσεις παρακολούθησης προγραμμάτων - Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψευδής συνεργασία που επικαλούνταν ήταν με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

Εισαγγελέας για... «μαϊμού» κολέγιο με πανεπιστημιακές συνεργασίες στη βόρεια Ελλάδα και ποινική δίωξη σε βάρος 58χρονης υπεύθυνης που κατηγορείται ότι επί μια δεκαετία εξαπατούσε πολίτες με σπουδές και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Προηγήθηκε έρευνα των διωκτικών αρχών απ’ όπου προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός φορέας, με έδρα την Καβάλα, ισχυριζόταν ψευδώς την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο συνεργασίας με πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψευδής συνεργασία που επικαλούνταν ήταν με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, σχημάτισε τελικά δικογραφία σε βάρος 58χρονης για απάτη και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και την ίδρυση και λειτουργία κολεγίων. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο τον Μάιο του 2022, ενώ ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας είχε ιδρυθεί με τη μορφή συλλόγου από τον Σεπτέμβρη του 2013, διαφημίζοντας την επιμόρφωση των μελών του σε διάφορους τομείς όπως ψυχολογία, ιατρική, αρχαιογνωσία και κοινωνιολογία, με οικονομικό αντάλλαγμα.

Για την εγγραφή και παρακολούθηση των μαθημάτων τα μέλη κατέβαλλαν ετησίως χρηματικό ποσόν τουλάχιστον 120 ευρώ έναντι των 15 ευρώ που όριζε το καταστατικό του συλλόγου υπό τον διακριτικό τίτλο «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών». Μάλιστα, φέρεται ότι προκειμένου να προσελκύσει «σπουδαστές», χρησιμοποιούσε παρανόμως εκπαιδευτικούς όρους και ανακοίνωνε ψευδώς την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση. Εν τέλει χορηγούσαν και σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης αυτών των προγραμμάτων χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις διωκτικές αρχές σε βάρος της 58χρονης, που είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του συλλόγου κι εμφανιζόταν ως υπεύθυνη οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελέα που άσκησε την ποινική δίωξη.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:

Προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνήσουν αδικήματα που τελέστηκαν από Σωματείο με έδρα την Καβάλα.

Στο πλαίσιο της έρευνας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος 58χρονης ημεδαπής για απάτη και παραβάσεις των Νόμων που αφορούν τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και την ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2013 με φερόμενη έδρα την Καβάλα ιδρύθηκε Σύλλογος ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εκπαιδευτικός φορέας με σκοπό την επιμόρφωση των μελών του σε διάφορους τομείς, με οικονομικό αντάλλαγμα.

Για την εγγραφή και παρακολούθηση των μαθημάτων τα μέλη κατέβαλαν ετησίως το χρηματικό ποσό τουλάχιστον των 120 ευρώ έναντι των 15 ευρώ, που όριζε το καταστατικό.

Προκειμένου να προσελκύσουν πολίτες, χρησιμοποιούσαν παρανόμως εκπαιδευτικούς όρους, για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός αναβαθμισμένου φορέα. Επιπλέον, ανακοίνωναν ψευδώς την υλοποίηση προγραμμάτων στο  πλαίσιο συνεργασίας με πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση, ενώ χορηγούσαν και σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης αυτών των προγραμμάτων χωρίς την άδεια του Υπουργείου Παιδείας.

Το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό σε βάρος της 58χρονης που είχε την ιδιότητα της ταμία και είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του συλλόγου, ενώ στις εκδηλώσεις εμφανιζόταν ως επικεφαλής και υπεύθυνη οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελέα, η οποία άσκησε ποινική δίωξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαντέψτε ποιοι φταίνε για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Η "κατασκευή" του κατηγορητηρίου και το «κυνήγι των μαγισσών»
Εισήγηση: Eγγραφή μαθητών στην Α' τάξη Δημοτικού μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των έξι ετών
Μαντέψτε ποιοι φταίνε για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Η "κατασκευή" του κατηγορητηρίου και το «κυνήγι των μαγισσών»
epitirites21.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ποιός είναι ο ρόλος των επιτηρητών και των Επιτροπών εξετάσεων
Ο δεκάλογος του επιτηρητή των πανελλαδικών εξετάσεων: Πώς ορίζονται, τι κάνουν, τι απαγορεύεται
Πανελλήνιες 2024: Ποιός είναι ο ρόλος των επιτηρητών και των Επιτροπών εξετάσεων