ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Ακόμη εκκρεμούν οι διοικήσεις στο ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακή συνάντηση, με τους Πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ της χώρας, θα έχει αύριο Πέμπτη, στις 2 μμ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρρας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έναρξης της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς για να συζητηθούν τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με  την υλοποίηση του νόμου 4957/2022, καθώς και η καθιερωμένη συζήτηση για τα οικονομικά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ωστόσο είναι φανερό ότι ένα από τα θέματα που βαραίνουν καθώς εκκρεμούν πολλούς μήνες τώρα είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης των πρυτανικών εκλογών σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Χθες Τρίτη 19/9 αναδείχθηκαν τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης στο ΕΜΠ κατόπιν των πρυτανικών εκλογών που διεξήχθησαν.

Πρόκειται για τους: Χατζηγεωργίου Ιωάννης, Καλιαμπάκος Δημήτριος, Κοζύρης Νεκτάριος, Σαπουντζάκης Ευάγγελος, Κουρκουλής Σταύρος και Καρώνης Δημήτριος.

Ωστόσο η κατάσταση στο ΕΜΠ παραμένει σύνθετη (όπως βέβαια και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), εξαιτίας του γεγονότος ότι από τους έξι εσωτερικούς συμβούλους, οι τέσσερις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του Πρύτανη: οι κκ.ΚαλιαμπάκοςΣαπουντζάκηςΧατζηγεωργίου, Κοζύρης. Ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων δυσχεραίνει τη μεταξύ τους σύγκλιση ενώ ο διαγκωνισμός είναι ισχυρός. Αναπόφευκτη η πόλωση, οι φορτίσεις αλλά και οι ομαδοποιήσεις, όπως καταγράφεται το μέχρι στιγμής κλίμα. Επιπλέον, σημειώνεται πως από τους έξι υποψήφιους, οι τρεις είναι νυν Αντιπρυτάνεις: οι κ.κ.Γκιντίδης, Σαπουντζάκης, Χατζηγεωργίου. Ο νυν Πρύτανης, δεν θέτει υποψηφιότητα εκ νέου, καθώς προσκρούει στο όριο ηλικίας.

Αν οι διαδικασίες για την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης ολοκληρωθούν πριν την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2023, τότε λήγει αυτοδίκαια η θητεία των υπηρετουσών Πρυτανικών Αρχών την ημερομηνία, που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης για το διορισμό του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων.

Εάν δεν ευδοκιμήσει η διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών, αρμόδια για την ανάδειξή τους είναι η Σύγκλητος. Συγκεκριμένα, διενεργείται μυστική ψηφοφορία μεταξύ όλων όσων δήλωσαν υποψηφιότητα για τη θέση του εξωτερικού μέλους.

Στην περίπτωση αυτή, αναδεικνύονται ως εξωτερικά μέλη, εκείνοι που συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της Συγκλήτου του ΑΕΙ. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου.

Εφόσον εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός συνεδριάσεων - όπως ορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό - και πάλι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, ακολουθεί κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Αν δεν υπήρξε ισοψηφία, η κλήρωση θα γίνει μεταξύ εκείνων, που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ανάλογη κατάσταση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναμένεται στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apth
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη
«Κάτω τα χέρια από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά ΑΕΙ»
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη