ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές

Η εμμονή του υπουργείου στη συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές, παρόλο που φέτος εγγράφηκαν περίπου 200 μαθητές λιγότεροι σε επίπεδο νομού, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και τη βάση της αγωνιώδους προσπάθειας των γονιών να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα είτε να βρουν διέξοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό τονίζει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, συνοδεύεται για ακόμα μία φορά, από οξυμένα προβλήματα που έχουν την αιτία τους στην πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης των τελευταίων χρόνων.

Η εμμονή του υπουργείου στη συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές, παρόλο που φέτος εγγράφηκαν περίπου 200 μαθητές λιγότεροι σε επίπεδο νομού, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και τη βάση της αγωνιώδους προσπάθειας των γονιών να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα είτε να βρουν διέξοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ περιλαμβάνεται η πάγια θέση του κλάδου για μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Ανώτατο όριο 20 μαθητών στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές.

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κρίνει σκόπιμο να επισημάνει τόσο στη διοίκηση της Δ.Δ.Ε Ιωαννίνων όσο και στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι είναι υψίστης σημασίας για τη μη υπονόμευση του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου η αυστηρότατη τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τις μετεγγραφές των μαθητών, καθώς και των προβλεπόμενων διατάξεων για την χωροταξική κατανομή των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Για αυτό το λόγο τους καλούμε να μη συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της εκπεφρασμένης θέλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να άρει τους χωροταξικούς περιορισμούς στην εγγραφή των μαθητών, επιτρέποντας στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε όποιο σχολείο επιθυμούν. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα δημιουργήσει σχολεία 1ης και 2ης κατηγορίας με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τη χρηματοδότηση, την οργανικότητα και εν τέλει ακόμα και την ύπαρξη κάποιων σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας, καθώς και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να δρομολογήσουν την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα τα τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας και ΖΕΠ, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη, ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
ΑΠΘ: Ίδρυση Επώνυμης Έδρας «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος - Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός του Ελληνισμού της Ανατολή»
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολή του ΑΠΘ με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη
ΑΠΘ: Ίδρυση Επώνυμης Έδρας «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος - Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός του Ελληνισμού της Ανατολή»
Κακοκαιρία: «Οι αόρατοι τις ημέρες του χιονιά»
«Αν ζεις, πάτησε το κουμπί!»
Η μοναξιά δεν είναι απλώς η απουσία ανθρώπων γύρω μας· είναι η αίσθηση ότι δεν μας βλέπει κανείς ουσιαστικά, ότι η παρουσία μας δεν αφήνει ίχνος και...
«Αν ζεις, πάτησε το κουμπί!»
αμφιθέατρο
Το πανεπιστήμιο και η κοινωνία στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας.
«Ένα Πανεπιστήμιο με θεσμικό ρόλο μπορεί να συνδέσει την πολιτική της άμυνας με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξιολόγηση των κοινωνικών...
Το πανεπιστήμιο και η κοινωνία στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας.