Thumbnail
Στην ενδεκασέλιδη επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, γίνεται λόγος για τη δυσμενή αντιμετώπιση μαθητών με χαμηλή βαθμολογία, αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ. κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας που ορίζει ρητά την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παιδιών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Ιδιαίτερα σημαντική επιστολή απέστειλε η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου προς τον Υπουργό Παιδείας και προς τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ για την αντιμετώπιση διακρίσεων που αντιμετωπίζουν μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία. 

Στην ενδεκασέλιδη επιστολή, που γνωστοποίησε σήμερα η ΟΙΕΛΕ, γίνεται λόγος για τη δυσμενή αντιμετώπιση μαθητών με χαμηλή βαθμολογία, αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ. κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας που ορίζει ρητά την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παιδιών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

συνηγορος πολιτη

Στην επιστολή τονίζεται ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία, ελληνικά ή ξένα, δεν εφαρμόζουν το ισχύον νομικό καθεστώς στερώντας την πρόσβαση ή διαγράφοντας μαθητές με χαμηλή επίδοση ή ζητήματα μαθησιακών δυσκολιών με πρόσχημα είτε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας είτε τη διενέργεια εξετάσεων επιλογής. Η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη παραθέτει αποσπάσματα σχετικών διατάσεων, σύμφωνα με τις οποίες α) ο εσωτερικός κανονισμός δεν υπερισχύει της ισχύουσας νομοθεσίας και β) οι μαθητές θα πρέπει να εγγράφονται βάσει προτεραιότητας της αίτησης και όχι διαδικασιών επιλογής.

Σημαντική είναι η επίκληση εκ μέρους του Συνηγόρου του Παιδιού στη συνταγματική νομιμότητα. Αναφέρεται ότι η οικονομική ελευθερία στην εκπαίδευση δεν είναι απεριόριστη και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που το ίδιο το Σύνταγμα θέτει στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων αλλά και τα δικαιώματα του παιδιού. Στην επιστολή προτείνονται στον Υπουργό, μεταξύ άλλων, η τήρηση της νομοθεσίας για ζητήματα διάκρισης μαθητών, η ενίσχυση της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων και η επανεξέταση του απαρχαιωμένου νόμου περί ξένων σχολείων. Παρακαλείται, επίσης, το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει τις απόψεις του για το ζήτημα και να αναφέρει τα σημεία των διαφωνιών του, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Κρίσιμες οι ομαλές εργασιακές συνθήκες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων του παιδιού – Συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ στις 6/10

Στην επιστολή του Συνηγόρου του Παιδιού γίνεται αναφορά στις συνθήκες εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τονίζεται ότι «η θέση και τα καθήκοντά τους συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με την πραγμάτωση των δικαιωμάτων του παιδιού». Η Ομοσπονδία, σε απάντηση σχετικής αναφοράς που εστάλη από τον Συνήγορο, ζήτησε νέα συνάντηση (είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας μαθητών σε μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση αυτή θα θιγούν από την ΟΙΕΛΕ, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα θέματα:

  • Η αναγκαιότητα εξορθολογισμού των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς όφελος της εκπαιδευτικής νομιμότητας, της ισονομίας ανάμεσα στους μαθητές και της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των παιδιών
  • Η εξέλιξη για τα ζητήματα ασφάλειας μαθητών σε δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως τα summer camps, τα Κέντρα Μελέτης και τα «μικρά» Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής του Συνηγόρου του Παιδιού εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες