Πίνακας ζωγραφικής

Η φράση, «Οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν…», βρίσκεται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (στ΄24):

«Οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν· ἤ γάρ τόν ἕνα μισήσει καί τόν ἕτερον ἀγαπήσει, ἤ ἑνός ἀνθέξεται καί τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καί μαμωνᾷ».

Η φράση μεταφράζεται στα νέα ελληνικά ως εξής: «Ουδείς μπορεί να εργάζεται συγχρόνως για δύο αφέντες· διότι ή θα μισήσει τον έναν και θ’ αγαπήσει τον άλλον· ή θα προσκολληθεί στον έναν και θα καταφρονήσει τον άλλον. Δεν μπορείτε να είστε δούλοι και του Θεού και του μαμωνά».

Συνήθως χρησιμοποιείται για κάποιον που επιδιώκει ταυτοχρόνως δύο σκοπούς αντίθετους μεταξύ τους· σχετικά με την θεολογική ερμηνεία της φράσης, ο Π. Ν. Τρεμπέλας γράφει: «Μήν ἀπατᾶτε δέ τόν ἑαυτόν σας μέ τήν ἰδέαν, ὅτι εἶναι δυνατόν καί εἰς τήν γῆν νά θησαυρίζη κανείς καί εἰς τόν Θεόν νά εἶναι προσκολλημένος. […] Ἤ θά μισήσετε τόν πλοῦτον, διά νά ἀγαπήσετε τόν Θεόν, ἤ θά προσκολληθῆτε εἰς τόν πλοῦτον καί θά καταφρονήσετε τότε τόν Θεόν».

[1] Μαμωνάς [μαμωνᾶς]& μαμμωνάς λέγεται ο θεός του χρήματος, η επιδίωξη του πλούτου και υλικών αγαθών. Το χωρίο είναι από την «ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΕΜΗΝΕΙΑΣ» του Π.Ν.Τρεμπέλα, έκδοση «Ο ΣΩΤΗΡ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγρότες με τρακτέρ
Οι αγρότες στο Μαξίμου: Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι - Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση
Αποδέχονται οι αγρότες την πρόσκληση για συνάντηση την Τρίτη στο Μαξίμου, ανοίγουν αύριο οι δρόμοι με τα τρακτέρ στην άκρη
Οι αγρότες στο Μαξίμου: Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι - Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση