Thumbnail
Μαθητές δρασκελούν τις κλειδωμένες καγκελόπορτες, με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά  - Περισσότερες ζημιές στα σχολεία που οι αυλές είναι κλειδωμένες

Ορισμένοι διευθυντές κρατούν κλειδωμένες τις αυλές των σχολείων τους στην πόλη των Ιωαννίνων με τη δικαιολογία ότι αν τις ανοίξουν θα προκληθούν ζημιές, όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών σε επιστολή τους στον δήμαρχο.

Ωστόσο, οι γονείς υποστηρίζουν ότι στα σχολεία που οι αυλές είναι κλειδωμένες γίνονται οι περισσότερες ζημιές, καθώς, επειδή δεν είναι ανοιχτές σε όλους, βρίσκουν «ήσυχο καταφύγιο» διάφορα παραβατικά «στοιχεία».

Επιπλέον, επειδή σε κάποιες γειτονιές οι ελεύθεροι χώροι παιχνιδιού είναι ανύπαρκτοι, τα σχολεία αποτελούν τη μόνη διέξοδο παιχνιδιού για τα παιδιά. Έτσι, δρασκελούν τις κλειδωμένες καγκελόπορτες, με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά, όπως προειδοποιούν οι γονείς και μάλιστα τονίζουν ότι έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά.

Οι γονείς ζητούν οι αυλές των σχολείων να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά, τους γονείς τους, τους κατοίκους των γειτονιών, για τα χρονικά διαστήματα που τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Η επιστολή των γονέων

Αναλυτικά, η επιστολή της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών στον δήμαρχο Ιωαννίνων και στον αντιδήμαρχο Παιδείας:

Άνοιγμα των σχολικών αυλών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κ. Δήμαρχε, κ. Αντιδήμαρχε Παιδείας

Ως Ένωση Γονέων, θεωρούσαμε και θεωρούμε αυτονόητο, οι αυλές των σχολείων να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά, τους γονείς τους, τους κατοίκους των γειτονιών, για τα χρονικά διαστήματα που τα σχολεία δεν λειτουργούν . Αυτό εννοείται ότι πρέπει να ισχύει και για όλο το καλοκαίρι, πλην των ημερών όπου σε κάποιο σχολείο θα υπάρχει άλλη δράση, ή πολιτιστική δραστηριότητα.

Δυστυχώς, σε κάποια  σχολεία της πόλης, το «αυτονόητο» δεν γίνεται αντιληπτό από τους Διευθυντές τους, οι οποίοι κρατούν τις πόρτες των αύλειων χώρων κλειδωμένες με τη δικαιολογία ότι αν τις ανοίξουν θα προκληθούν ζημιές. Ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχνει το αντίθετο: Στα σχολεία που οι αυλές είναι κλειδωμένες γίνονται οι περισσότερες ζημιές, καθώς, επειδή δεν είναι ανοιχτές σε όλους, βρίσκουν «ήσυχο καταφύγιο» διάφορα παραβατικά «στοιχεία».

Επιπλέον, επειδή σε κάποιες γειτονιές οι ελεύθεροι χώροι παιχνιδιού είναι ανύπαρκτοι, τα σχολεία αποτελούν τη  μόνη διέξοδο παιχνιδιού για τα  παιδιά. Έτσι, δρασκελούν τις κλειδωμένες καγκελόπορτες, με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά. Από Συλλόγους γονέων μας έχουν αναφερθεί αρκετά τέτοια περιστατικά και σε αυτοψίες που κάναμε σε ορισμένα σχολεία τα απογεύματα, το διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι.  

Ως Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Ιωαννιτών ζητάμε να πάρετε απόφαση για το άνοιγμα όλων  των σχολικών αυλών, ώστε να δοθεί  στα παιδιά η δυνατότητα να παίζουν σε γνώριμους και ασφαλείς χώρους, να συνεχίσουν και το  καλοκαίρι να έχουν  το σχολείο ως  «στέκι» και σημείο νεανικών κοινωνικών συναναστροφών. Θέλουμε τα σχολεία μας, εκτός από χώρους  μάθησης, να λειτουργούν και ως κέντρα κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

Τέλος ευχής έργο θα ήταν να υλοποιήσετε τα χρόνια αιτήματά μας για τη λειτουργία στους σχολικούς χώρους, δωρεάν προγραμμάτων μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτιστικής δημιουργίας, υπό την ευθύνη του Δήμου ώστε παιδιά και ενήλικες να έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν, να δημιουργήσουν και να ψυχαγωγηθούν,  αξιοποιώντας δημιουργικά  τον ελεύθερο χρόνο τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρινάκης
Μαρινάκης για βία στα ΑΕΙ: «Τέτοια περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κανονική αστυνομία»
Η παραδοχή ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία «δεν προχώρησε» και τα νέα μέτρα ασφαλείας στα πανεπιστήμια
Μαρινάκης για βία στα ΑΕΙ: «Τέτοια περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κανονική αστυνομία»
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Νέος Πρύτανης ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εκλέχτηκε ομόφωνα στο αξίωμα του Πρύτανη στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Νέος Πρύτανης ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος