ταινια με μαθητες ρομα εξαμιλια
Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που αποδόθηκαν δραματοποιημένα, αναδεικνύοντας το σκοτάδι που διατηρούμε στις καρδιές μας αλλά και την «άλλη πλευρά», σε ένα σχολείο που συμβιώνουν μαθητές Ρομά με "Μπαλαμέ"

Ο δάσκαλος Σταύρος Παναγιώτου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση εκπαιδευτικού:  δημιουργεί στα σχολεία που υπηρετεί μαθητικές ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν τα παιδιά, οι μαθητές του, και οι συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί, αλλά όχι με τον συνήθη τρόπο.

Από τις δυο πρώτες μαθητικές ταινίες που δημιούργησε, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου (DYSTOPIA__CORINTH 2097) και στα Δημοτικά Σχολεία Σολομού Κορινθίας και Ζευγολατιού (ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΠΑΝΤΟΎ – Θες εργάτη;) η πρώτη πήρε το πρώτο βραβείο στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, «Σινεμά Διάβασες;».

Εφέτος ο Παναγιώτου υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο Εξαμιλίων, στο οποίο .η πλειοψηφία των μαθητών είναι παιδιά από τον μεγάλο καταυλισμό Ρομά των Εξαμιλίων.

Εφτιαξε λοιπόν μια νέα ταινία, μικρού μήκους με τον τίτλο «Γενετικά κατώτεροι».

* «Παρουσιάζουμε την πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Σταύρου Παναγιώτου, με κείμενο το οποίο απέστειλε στο alfavita.gr και δημοσιεύεται αυτούσιο».

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που αποδόθηκαν δραματοποιημένα, αναδεικνύοντας το σκοτάδι που διατηρούμε στις καρδιές μας αλλά και την «άλλη πλευρά», σε ένα σχολείο που συμβιώνουν μαθητές Ρομά με "Μπαλαμέ" αν υιοθετήσουμε τον όρο μέσα από την διάχυτη κουλτούρα της πλειοψηφίας των μαθητών του σχολείου που κατάγονται από την συγκεκριμένη φυλή.

Οι μαθητές δεν διαφέρουν πολύ από τους μεγάλους καθώς πλάθονται στην διαδρομή της ζωής, και ομοιάζουν αλληλεπιδρώντας μέσω της κλίμακας των συναισθημάτων με τους ενήλικες που τους κηδεμονεύουν ή είναι οι φυσικοί γονείς τους, με αποτέλεσμα οι προαναφερόμενοι οι οποίοι έχουν τον κύριο λόγο σχετικά με την ανατροφή, την ένδυση και την διατροφή των μαθητών - όπου στο Δημοτικό Σχολείο των Εξαμιλίων δεν είναι δεδομένα όλα αυτά αλλά συχνά τα ζητούμενα - να ενισχύουν αλλά και να υποφέρουν τα φαινόμενα αυτής της αδικίας, που προβάλλεται στην ταινία ως γεγονός πια και όχι ως διαμαρτυρία.

Ρατσισμός, πρώιμοι γάμοι, βία, εκ διαμέτρου αντίθετες κοινωνικο-οικονομικές αφετηρίες, ομόνοια, αναλφαβητισμός, σχολική διαρροή, γνήσια φιλία, αλληλεγγύη και αδιέξοδο/προδιαγεγραμμένο μέλλον για αυτούς που δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους είτε δεν μπόρεσαν να την καλλιεργήσουν υπέρ τους.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η Μαθητική Διαρροή από το σχολικό περιβάλλον οδηγεί σε κακοποιητικές καταστάσεις εις βάρος των [ανηλίκων] μαθητών, σε παραβατικές πράξεις/συμπεριφορές, και είναι ευθύνη της Πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά για τις συνέπειες που επεκτείνονται στο ευρύτερο φάσμα του κοινωνικού ιστού που στην περίπτωσή μας είναι η περιοχή της Κορινθίας.

Το δικό μας «Τούνελ των Σκέψεων» ή ο «Διάδρομος της Συνείδησης» πέρα από μια θεατρική τεχνική, ειδικά για την εκπαίδευση, είναι και ο καθρέφτης μιας κοινωνίας η οποία σιγοβράζει…

Όλα τα δικαιώματα της ταινίας ανήκουν στο Δημοτικό Σχολείο Εξαμιλίων.

Δείτε την ταινία:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπουκάλια νερού
Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας
Εάν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού που παίρνετε μαζί σας στο γραφείο, στο γυμναστήριο και στα ταξίδια, τότε δείτε τι πρέπει να...
Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας
aithousa
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
Πρόκειται για αποζημίωση προς τα σχολικά συγκροτήματα όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά από καταδικαστική απόφαση...
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό