ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ποιο υπερ-υπουργείο θα δημιουργηθεί και ποια «σπάνε»

Μια από τις αποφάσεις που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για αλλαγές στην οργάνωση και τη δομή της κυβέρνησης και οι σκέψεις πλέον φαίνεται να έχουν ωριμάσει.

Σε συνέντευξή του (στο thetoc και τον Μανώλη Καψή), ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα δημιουργηθεί θέση αναπληρωτή υπουργού, με αρμοδιότητα τον αθλητισμό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, δηλαδή, θα μετακινηθεί ως χαρτοφυλάκιο από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα πάει στο Υπουργείο Παιδείας, με αναβαθμισμένο μάλιστα ρόλο. Εξάλλου, χωροταξικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήδη στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης, δηλώνει:  

Δημοσιογράφος: Εμένα θα μου άρεσε να δω τον Πιερρακάκη ξανά στο υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής. Γιατί όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό θα είναι η εξαίρεση πάντως, αν υπάρξει κάτι τέτοιο. Θα υπάρξουν αλλαγές. Ένα παράδειγμα. Ο αθλητισμός πρέπει να πάει στο Παιδείας.

Δημοσιογράφος: Ο αθλητισμός στο Παιδείας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και ως τελείως διακριτό χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο αναπληρωτή. Άσε που χωροταξικά εκεί είναι, στο υπουργείο Παιδείας είναι. Το υπουργείο Αθλητισμού είναι εκεί.

Ποιο υπερ-υπουργείο θα δημιουργηθεί και ποια «σπάνε»

Μια άλλη απόφαση που είναι ειλημμένη είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου δημογραφικής, οικογενειακής και στεγαστικής πολιτικής, το οποίο θα πάρει, ουσιαστικά, κομμάτια και αρμοδιότητες από το υφιστάμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντίστοιχη κυβερνητική δομή, με αρμοδιότητα τη στεγαστική πολιτική, υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο στέγασης και οικιστικής ανάπτυξης (Housing and Urban Development), ενώ Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων υπάρχει, από το 1953 μάλιστα, στη Γερμανία.

Υπό σχεδιασμό είναι επίσης και η δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου, που θα συνενώνει το Εσωτερικών και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η λογική αυτή υπηρετεί και τον στόχο του κ. Μητσοτάκη όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να παρέχονται και ψηφιακά μέχρι τη λήξη της επόμενης κυβερνητικής θητείας, το 2027. Η ένσταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι πολιτική, ότι δηλαδή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ένα «success story» για την κυβέρνηση της ΝΔ και η συγχώνευσή του θα δημιουργούσε ενδεχομένως ρήγμα στην εικόνα αυτή.

Προς διάσπαση, αντίθετα, φαίνεται πως οδεύει ένα άλλο υπουργείο – το πάλαι ποτέ ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν Υποδομών και Μεταφορών. Εφόσον, λοιπόν, η ΝΔ επανεκλεγεί στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση πιθανώς θα διαθέτει ξεχωριστό υπουργό υποδομών και υπουργό μεταφορών. 

Ξεχωριστό υπουργείο ενδέχεται να δημιουργηθεί και για την έρευνα και την καινοτομία – στο πρότυπο του βρετανικού Υπουργείου για την Επιστήμη, την Καινοτομία και την Τεχνολογία που δημιούργησε ο Ρίσι Σούνακ. Η σκέψη αυτή ίσως σκοντάψει, ωστόσο, στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα απαιτεί τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της ανώτατης εκπαίδευσης στο εν λόγω υπουργείο, κάτι που θα έχει αρκετές δυσκολίες να υλοποιηθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων (Οικομολόγοι) με πολύ μεγάλες αμοιβές 

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τάνια Τσανακλίδου
Τάνια Τσανακλίδου: Δέχτηκε επίθεση με βρισιές από Ισραηλινό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λεκτική επίθεση από Ισραηλινό πολίτη δέχτηκε η Τάνια Τσανακλίδου κατά τη διάρκεια του Φεμινιστικού Φεστιβάλ 2025 – Η καλλιτέχνις αντιμετώπισε λεκτική...
Τάνια Τσανακλίδου: Δέχτηκε επίθεση με βρισιές από Ισραηλινό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
photo_cinema.jpg
Πανεπιστήμιο Πατρών: Το Welcome to UP 2025, υποδέχεται τρία από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της χώρας
Το Welcome to UP 2025, υποδέχεται τρία από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της χώρας
Πανεπιστήμιο Πατρών: Το Welcome to UP 2025, υποδέχεται τρία από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της χώρας
tsipras
Πόθεν Έσχες: Τα εισοδήματα και τα... γερμανικά βραβεία που δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας: Αναλυτικά το Πόθεν Έσχες του πρώην πρωθυπουργού – Πόσα κρύβουν οι λογαριασμοί του και τα ακίνητά του
Πόθεν Έσχες: Τα εισοδήματα και τα... γερμανικά βραβεία που δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Το πόθεν έσχες της Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023
Εισοδήματα 41.504,21 ευρώ δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πόθεν έσχες 2023 (αφορά το οικονομικό έτος 2022)
Το πόθεν έσχες της Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023