έντομα
Ήδη το Εργαστήριο Εντομολογίας προμηθεύει με γενετικό υλικό εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής εντομο-αλευρων για ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

Τα είδη από έντομα που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωική και είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για τις μπάρες εντομοπρωτεϊνης και τα τσιπς εντόμων μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Εντομολογίας Χρήστος Αθανασίου μαζί με την ομάδα του, τους μεταπτυχιακούς και υποψήφιες διδάκτορες του συγκεκριμένου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διαθέτει το μοναδικό στο είδος του Εργαστήριο Εντομολογίας της χώρας.

Ήδη το Εργαστήριο Εντομολογίας προμηθεύει με γενετικό υλικό εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής εντομο-αλευρων για ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. 

Παράλληλα αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορώντας έχει ήδη εγκρίνει 8 είδη εντόμων για βρώση από ανθρώπους, στο Εργαστήριο και σε πειραματικό στάδιο παρασκευάζονται τσιπς εντόμων και μπάρες ενέργειας με 70-80% εντομοπρωτείνη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ η σχετική έρευνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή για την παραγωγή και διάθεση ενός προϊόντος ελληνικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην χώρα μας και κυρίως σε καταστήματα υπερτροφών ή υγιεινών τροφών, κυκλοφορούν σκευάσματα εντομοπρωτεινών, τα οποία ωστόσο είναι εισαγόμενα.

Στο Βόλο εκπρόσωποι 10 χωρών για το πρόγραμμα προϊόντων από έντομα 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Χρήστος Αθανασίου, υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρίσκεται μέσα στο χάρτη της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην ομάδα έργου του CIPROMED, που αποτελείται από 17 εταίρους από διαφορετικούς κλάδους του αγρο-διατροφικού τομέα, ενώ συμπεριλαμβάνει 8 Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Οργανισμούς, 8 εταιρείες και έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, εκπρόσωποι των οποίων θα βρίσκονται το επόμενο διήμερο στο Βόλο για την συνάντηση του Cipromed.

Για τις δυο επόμενες ημέρες εκπρόσωποι των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα βρίσκονται στο Βόλο και στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να εκτιμήσουν την πορεία των εργασιών και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από άπειρες ώρες παρακολούθησης μέσα στα εργαστήριο της έρευνας, αλλά και να ανταλλάξουν την μέχρι τώρα εμπειρία.

Οι εταίροι προέρχονται από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) και 3 μη Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες (Τυνησία, Ισραήλ, Μαρόκο).

Πηγή: ΕΡΤ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα