βυρωνασ
Το Υπουργείο Παιδείας τους απάντησε αρνητικά και έφτασαν σε σημείο να στείλουν SMS στον Γιάννη Αντετοκούνμπο προκειμένου να τους βοηθήσει ώστε να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της ΕSA.

Σε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα προχώρησαν μαθητές του 5ου Λυκείου Βύρωνα, οι οποίοι εκτόξευσαν έναν... δορυφόρο. Ο λόγος για την ομάδα «VSpace», η οποία κατέκτησε το πρώτο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διαστημικής και ετοιμάζεται για Ισπανία όπου και θα συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Η ομάδα συναποτελείται από 12 μαθητές, ενώ στο βίντεο του διαγωνισμού περιγράφουν και την πορεία του πυραύλου. «Ο πύραυλος έφυγε στον ουρανό στο ύψος του 1 χιλιομέτρου και μετά ο δορυφόρος, που φτιάξαμε, εκτοξεύτηκε από τον πύραυλο και με τη βοήθεια ενός αλεξιπτώτου έπεσε κάτω με ασφάλεια και δεν καταστράφηκε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Μαρμαρίνος, μαθητής του λυκείου και μέλος της ομάδας.

Αναλυτικά

Η ομάδα V-Space που κατασκεύασε τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο CanSat δεν προέρχεται από κάποιο πρόγραμμα της NASA ή της ΕSA, ούτε και από θεωρητικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αποτελείται από μαθητές της Α και Β Λυκείου, μέλη του σχολικού hackerspace του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα που κατασκεύασαν και εκτόξευσαν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο πολλαπλών χρήσεων και με πρωτοποριακές υπηρεσίες που βασίζονται στην κρυπτογράφηση και σε προηγμένα συστήματα που θα τα ζήλευε και ο Elon Musk.

Οι μαθητές δημόσιου σχολείου που είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με πολλά επιστημονικά πεδία, όπως φυσική, μαθηματικά, πληροφορική, και τελικά να φτιάξουν με επιτυχία έναν δορυφόρο σε μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού.

Δεν υπάρχουν χρήματα για τη Γρανάδα

Πήραν την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγώνιο εντυπωσιάζοντας στην επιστημονική κοινότητα αλλά πλέον κινδυνεύουν να μην λάβουν μέρος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διοργανώνεται 26-30 Ιουνίου 2023 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) επειδή δε μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της αποστολής τους στην Γρανάδα της Ισπανίας. Το Υπουργείο Παιδείας τους απάντησε αρνητικά και έφτασαν σε σημείο να στείλουν SMS στον Γιάννη Αντετοκούνμπο προκειμένου να τους βοηθήσει ώστε να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της ΕSA.

Υψηλό βαθμό δυσκολίας

Το εγχείρημα των μαθητών της Α και Β Λυκείου κρίνεται με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας ακόμα και για φοιτητές πληροφορικής. Μάλιστα η δοκιμή έγινε με επιτυχία στην Κωπαΐδα όπου ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με ειδικό πύραυλο σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Η αποστολή όχι μόνο στέφθηκε με επιτυχία αλλά και άφησε άφωνους έμπειρους επιστήμονες.

Γιάννη βοήθα μας

Τον τελευταίο μήνα ζουν με την αγωνία εάν θα καταφέρουν να παρουσιάσουν το δημιούργημα τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της ΕSA καθώς δεν έχουν χρήματα για τα έξοδα του ταξιδιού στη Γρανάδα και αναζητούν εναγωνίως χρηματοδότηση. Το παράπονο τους είναι πως το Υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «δεν έχει κωδικό για ένα τέτοιο έξοδο», ενώ άλλοι δημόσιοι φορείς δεν τους απάντησαν. Μοιραία τις τελευταίες ημέρες στράφηκαν προς επιχειρηματίες αλλά και εταιρείες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Έχουν πάρει ορισμένες προφορικές υποσχέσεις αλλά όσο ημέρες περνούν τα αεροπορικά εισιτήρια εκτοξεύονται και το κόστος θα υπερβεί τις 20.000 Ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τους καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα κάποιο από τα παιδιά έστειλε μήνυμα στο Γιάννη Αντετοκούνμπο να τους βοηθήσει να ταξιδέψουν στη Γρανάδα.

Μαθητές στον Βύρωνα εκτόξευσαν δορυφόρο αλλά δεν βρίσκουν χρήματα για τον διαγωνισμό της ΕSA | Βύρωνας.gr

«Aντί να μας κυνηγάνε, παρακαλάμε»

«Αντί να κυνηγάνε τα παιδιά για να τα στείλουν στο διαγωνισμό βρισκόμαστε στην άχαρη θέση να παρακαλάμε υπουργεία και δημόσιους φορείς για να καλυφθούν τα έξοδα. Φυσικά και έχουμε παράπονο. Το εγχείρημα των παιδιών είναι τεράστιο. Δεν πρέπει μόνο να υποστηριχτεί η αποστολή αλλά και να αξιοποιηθεί το εγχείρημα τους. Το σχολείο μας έχει παράδοση σε τέτοιες επιστημονικές πρωτοβουλίες και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, φυσικά τα παιδιά αλλά και το Δήμο Βύρωνα που μας έχουν υποστηρίξει και έχει υποσχεθεί πως θα συμβάλλει στα έξοδα της αποστολής», είπε ο Λυκειάρχης Χαράλαμπος Αλεξάτος.

Τεχνικές κρυπτογράφησης

Στο ethnos.gr μίλησε και η καθηγήτρια πληροφορικής του 5ου Λυκείου Βύρωνα Ελένη Ρόμπολα η οποία μαζί με τον φυσικομαθηματικό Πέτρο Ξηρόδημα επιβλέπουν την προσπάθεια των παιδιών: «Με απλά λόγια η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι στα περίπου δύο λεπτά της πτώσης του δορυφόρου όλα τα συστήματα του λειτούργησαν άψογα. Έκανε αναγνωρίσεις, έβγαλε φωτογραφίες, έδωσε στίγματα, λειτούργησε ως πραγματικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών με υψηλά επίπεδα ασφάλείας συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές κρυπτογράφησης και φυσικά προσγειώθηκε με ασφάλεια και με δικό του αλεξίπτωτο που επίσης κατασκεύασαν τα παιδιά».

Ένας μικροσκοπικός δορυφόρος από τον Βύρωνα με… τεράστιες δυνατότητες | Βύρωνας.gr

 

Η dream team του CanSat

Τα παιδιά που έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από αυτό το μοναδικό εγχείρημα είναι οι Παναγιώτης Μαρμαρινός, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ευελίνα Αργυρόπουλου, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Ιφιγένεια Χάνου από την Α Λυκείου και Άννα Αλεξοπούλου, Γιάννης Ανδρίκος, Κωνσταντίνος Τσιτσέλης, Ειρήνη Σταθουλοπούλου, Αναστασία Μαρινάκου, Κυριακή Μπίτωλα και Ασημίνα Βαλσαμάκη από τη Β Λυκείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας