Νέο πρόγραμμα συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης
Το εγχειρίδιο και τα διαδικτυακά μαθήματα είναι δωρεάν διαθέσιμα

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης μέσω δημιουργικών μεθόδων για μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασαν χθες, στο Impact Hub Athens, το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεθοδολογίες για την ενεργητική μάθηση και τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας και των οικογενειών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με την αξιοποίηση δημιουργικών μεθόδων και διαδραστικών δραστηριοτήτων, όπως το «Θέατρο του Καταπιεσμένου». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμπερίληψη περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως παιδιά και έφηβοι με σωματικές ή και γνωστικές αναπηρίες, ανέφερε ο κ. Επαμεινώνδας Κουταβέλης, υπεύθυνος διαχείρισης προγραμμάτων στο ΚΜΟΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτυχθεί ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς που περιλαμβάνει θεματικές όπως το ανθρώπινο σώμα, η ανατομία και αναπαραγωγή, το κοινωνικό φύλο, η σεξουαλικότητα και το βιολογικό φύλο και η συναίνεση, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διδασκαλίας της κάθε θεματικής. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων, τα οποία εισάγουν τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων βήμα προς βήμα σε διάφορα σημαντικά ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Το εγχειρίδιο και τα διαδικτυακά μαθήματα είναι δωρεάν διαθέσιμα ΕΔΩ. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμος ένας Οδηγός για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών όσον αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης Included, η οποία συντονίζεται στην Ελλάδα από το ΚΜΟΠ και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και στοχεύει στη συμπεριληπτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση μέσω Δημιουργικών Μεθόδων και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων με αναπηρίες, των οικογενειών και των εκπαιδευτικών σχετικά με θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας-Μάνος Χατζηδάκις, στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πειραιά και στο 2ο Γυμνάσιο Αλίμου, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, παρουσίασαν η κ. Κατερίνα Αραμπατζή, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02-Φιλολόγων, Δ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας, και η κ. Ελένη Μπογιατζιδάκη, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70, αποσπασμένη στην ΠΔΕ Αττικής. Βασικό συμπέρασμα από την εφαρμογή του προγράμματος ήταν το κοινό αίτημα μαθητών και εκπαιδευτικών για την εισαγωγή προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Παράλληλα, αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον των μαθητών να ενημερώνονται πάνω σε βασικά ζητήματα όπως πότε είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, πώς να φλερτάρουν, αλλά και για έννοιες όπως η συγκατάθεση και η σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση. Αρκετοί ήταν ωστόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες που σκέφτονται ομοφοβικά, ενώ εκφράστηκαν και κάποιες στερεοτυπικές απόψεις σχετικά με το φύλο και το επάγγελμα.

Η κ. Έλενα Σκαρπίδου, Εκπαιδευτικός, Sex Ed Educator, υπεύθυνη τομέα Εκπαίδευσης στο Πολύχρωμο Σχολείο, επεσήμανε από την πλευρά της τις περιορισμένες γνώσεις που έχουν τα περισσότερα παιδιά σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική τους υγεία και ευημερία ενώ, όπως είπε, βασική πηγή πληροφόρησής τους είναι η πορνογραφία. Αναφερόμενη ειδικά στα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά, τόνισε πως δυσκολεύονται πολύ καθώς δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται, με το σχολείο να αποτελεί τον τόπο όπου αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα.

Στο πλαίσιο του έργου Included, αναπτύχθηκε μια σειρά συστάσεων πολιτικής για την υιοθέτηση πρακτικών σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, τις οποίες παρουσίασε η κ. Μαρίνα Νάτσια, Ερευνήτρια του Included στο ΚΜΟΠ. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ενός εθνικού, ενιαίου και θεσμοθετημένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς και την παροχή υποχρεωτικής και ολοκληρωμένης κατάρτισης για εκπαιδευτικούς και σχολικό προσωπικό σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στα email [email protected] / [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

texniti noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Ελλάδα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση, το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ανακοινώθηκε το 1ο Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό...
Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Ελλάδα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.jpg
Πανελλήνιες 2024: Πού πάνε τελικά οι επιπλέον εισακτέοι ή πως το Υπουργείο τρολάρει τους υποψήφιους
Πάντως, οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική φάση της προετοιμασίας τους, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου για τους...
Πανελλήνιες 2024: Πού πάνε τελικά οι επιπλέον εισακτέοι ή πως το Υπουργείο τρολάρει τους υποψήφιους
ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τη λήξη διδασκαλίας μαθημάτων και την την Έκδοση Τίτλων Σπουδών στα Δημοτικά Σχολεία
Λήξη διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2023-2024
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τη λήξη διδασκαλίας μαθημάτων και την την Έκδοση Τίτλων Σπουδών στα Δημοτικά Σχολεία