τσιπρας
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ότι με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής “κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση” με “στόχο” να γίνουν “πελατεία” για τα ιδιωτικά κολλέγια.

Για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ήδη από φέτος, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα σε ερωτήσεις κυρίως νέων ανθρώπων.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ότι με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής "κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση" με "στόχο" να γίνουν "πελατεία" για τα ιδιωτικά κολλέγια. "Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη", είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως αυτό είναι δυνατό να γίνει "νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα το Σεπτέμβρη να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως".

"Πρέπει να το γνωρίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Εμείς θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία. Δε θέλουμε τα νέα παιδιά να γίνονται μέρος της δεξαμενής για την ιδιωτική εκπαίδευση και θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μία σχολή", σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "σε βάθος τετραετίας" σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία στο 5%, κάτι που όπως είπε "σημαίνει διπλασιασμό δαπανών" και "καθηγητών".

 Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως "οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ' αυτή τη χώρα", αν και όπως είπε, δεν είναι "ανθρώπινο". Ωστόσο, υπενθύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το '18 ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις "πράσινες" και τις "κόκκινες σχολές", δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια "διαγωνιστική διαδικασία". "Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε", σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση γιατί διόρισε ως υπεύθυνο των φοιτητικών εστιών έναν "πρώην πρόεδρο της νεολαίας" κόμματος, ο οποίος "άφησε τις περισσότερες εστίες στο έλεος τους", φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον προπερασμένο χειμώνα ότι δεν είχαν θέρμανση σε συνθήκες "χιονιά", ούτε "φύλαξη", με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί "δυσάρεστα γεγονότα". Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την "ενίσχυση" και τον "εκσυγχρονισμό" των εστιών σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια της χώρας όπως και έργα για τη δημιουργία νέων εστιών, κάτι που αποτελεί μέρος και του τωρινού "εθνικού σχεδίου" του κόμματος.

Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική των Επαγγελματικών Λυκείων, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για "σχέδιο απαξίωσης" της τεχνικής εκπαίδευσης από την σημερινή κυβέρνηση, στηλιτεύοντας την απόφασή της να καταργήσει τα "διετή προγράμματα" που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ να σπουδάσουν δωρεάν σε ειδικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια. Όπως εξήγησε, αυτά τα προγράμματα είχαν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς αγοράς στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να δίνεται και "επαγγελματική διέξοδος" στους φοιτητές. "Ακριβώς επειδή αυτά τα προγράμματα ήταν σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και δωρεάν δεν άρεσαν και πολύ στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως. Θέλουν η κατάρτιση, η εξειδίκευση, οι δεξιότητες να πηγαίνουν κατευθείαν και αυτά στην ιδιωτική εκπαίδευση", τόνισε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις στα σχολεία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες, προκειμένου να γίνουν διορισμοί και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο τέλος της τετραετίας να φτάσει τους αναπληρωτές στο 5%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

giatroi
Θρίλερ με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων πολιτών: Ποιοι δεν θα έχουν από αύριο
Τέλος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ – Τι ορίζει τροπολογία
Θρίλερ με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων πολιτών: Ποιοι δεν θα έχουν από αύριο
ΑΡΧΑΝΕΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
Πρσλήψεις εκπαιδευτικών στην ΑΣΠΑΙΤΕ - Οι θέσεις, τα μαθήματα και η υποβολή αιτήσεων - Η προκήρυξη
Οι αιτήσεις των υποψηφίων πρέπει να συμπληρωθούν αποκλειστικά με χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη
Πρσλήψεις εκπαιδευτικών στην ΑΣΠΑΙΤΕ - Οι θέσεις, τα μαθήματα και η υποβολή αιτήσεων - Η προκήρυξη
empesos_gimnasio
Στον εισαγγελέα η νεαρή που μπήκε σε Γυμνάσιο και χτύπησε συμμαθήτρια του αδελφού της
Η μαθήτρια τραυματίσθηκε και αμέσως διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Στον εισαγγελέα η νεαρή που μπήκε σε Γυμνάσιο και χτύπησε συμμαθήτρια του αδελφού της