Σχολικές εκδρομές: Νέο πλαίσιο με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΙΘ ζητούν οι γονείς
Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.

Νέο πλαίσιο στη διαδικασία των σχολικών εκδρομών με την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας από την αρχή της εκδρομής μέχρι και την επιστροφή των μαθητών, απαιτούν οι γονείς μετά απο τα πρόσφατα περιστατικά ακαταλληλων λεωφορείων, αλλά και της φωτιάς που ξέσπασε σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές από σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει ότι το πραγματικά θολό τοπίο στο πλαίσιο που γίνονται οι σχολικές εκδρομές συνεχίζει να υπάρχει παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει.

«Εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με την αγωνία του «ευτυχώς δεν έγινε μεγαλύτερο κακό». Δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη τις ζωές των παιδιών μας. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς τσιγκουνιές σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών μας. Η ασφάλεια δεν μπορεί να υπολογίζεται σαν κόστος, όπως τόσες φορές είδαμε, με αποκορύφωση το έγκλημα στα Τέμπη», σημειώνουν.

Ολη η ανακοίνωση των γονιών

Το ζήτημα της ασφάλειας της μετακίνησης των μαθητών είναι πάλι στο επίκεντρο. Την Κυριακή πήρε φωτιά λεωφορείο που μετέφερε μαθητές λυκείου από σχολείο της Θεσσαλονίκης. Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά, ο φόβος και η αγωνία των γονιών για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι σχολικές εκδρομές.

Ζήτημα που κατ΄ επανάληψη έχει απασχολήσει την Ομοσπονδία. Γι’ αυτό και όχλησε κάθε υπεύθυνο, αλλά δεν πήραμε επί της ουσίας απάντηση. Παρά τις ανακοινώσεις, τη συνέντευξη τύπου, τις δεκάδες επικοινωνίες, δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε λεωφορεία που δεν τηρούν τους όρους ασφαλείας για τη μεταφορά των παιδιών μας.

Φαίνεται ότι το υπάρχον πλαίσιο όχι απλά είναι ανεπαρκές, αλλά ακόμα και σε εφαρμοστικές εγκυκλίους δεν έχει προβλεφθεί η εφαρμογή τους, όπως αυτή για τις σχολικές εκδρομές του 2020.

Γίνεται τελικά πιο επίκαιρο από ποτέ αυτό που λέμε ότι, προφανώς, ο οπτικός έλεγχος που γίνεται από το προσωπικό της τροχαίας δε διασφαλίζει ότι δε θα δημιουργηθεί κάποιο μεγαλύτερο ζήτημα στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές.

Το πραγματικά θολό τοπίο στο πλαίσιο που γίνονται οι σχολικές εκδρομές συνεχίζει να υπάρχει παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει.

Εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με την αγωνία του «ευτυχώς δεν έγινε μεγαλύτερο κακό». Δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη τις ζωές των παιδιών μας.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς τσιγκουνιές σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών μας. Η ασφάλεια δεν μπορεί να υπολογίζεται σαν κόστος, όπως τόσες φορές είδαμε, με αποκορύφωση το έγκλημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα:

  • Να υπάρξει νέο πλαίσιο στη διαδικασία των σχολικών εκδρομών με την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας από την αρχή της εκδρομής μέχρι και την επιστροφή των μαθητών.

  • Να γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 - ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020. Οι σχολικές εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες, ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις κατά την αναχώρηση, ακόμα και ακυρώσεις.

  • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων - τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή - επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.

  • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης - ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.

  • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

  • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xronopoulou
Μαίρη Χρονοπούλου: Σε θαύμα ελπίζουν οι γιατροί - «Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση», λένε
Οι γιατροί ελπίζουν σε ένα θαύμα, για τη Μαίρη Χρονοπούλου καθώς η κατάσταση της υγείας της είναι εξαιρετικά κρίσιμη
Μαίρη Χρονοπούλου: Σε θαύμα ελπίζουν οι γιατροί - «Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση», λένε
Εκπαίδευση
Πειραματικά σχολεία: Πώς γίνεται η επιλογή υποδιευθυντών και προϊσταμένων
Επιλογή Υποδιευθυντών Προτύπων και Πειραματικών σχολείων και Προϊσταμένων Πειρ/κών Νηπιαγωγείων/Δημοτικών
Πειραματικά σχολεία: Πώς γίνεται η επιλογή υποδιευθυντών και προϊσταμένων