ρομποτικη
Μια ομάδα 9 παιδιών από διαφορετικά σχολεία και τάξεις από Β’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου

Ακόμα ψηλότερο βάθρο, αυτό της πρώτης θέσης φέτος, με τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προκρίσεων και διακρίσεων για την ομάδα μαθητών του εργαστηρίου Robotica.gr της Πάτρας.

Η διάκριση ήρθε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας “First Lego League 2023”. Να σημειωθεί επιπλέον, ότι είναι η πρώτη φορά στα 10 χρόνια του διαγωνισμού που Πατρινή ομάδα καταφέρνει να είναι στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL Greece, με τη συμμετοχή των 58 καλύτερων ομάδων από όλη την Ελλάδα από τις συνολικά 200 συμμετοχές στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Η ομάδα “PanEll - Robotica.gr” ήταν μία από αυτές αποκτώντας το εισιτήριο συμμετοχής μετά την επιτυχημένη παρουσία στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό Αττικής και Πελοποννήσου ένα μήνα πριν. Οι “PanEll - Robotica.gr” κατέκτησαν την 1η θέση Πανελληνίως στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού και στέφθηκαν Πρωταθλητές του FLL 2023 στην Ελλάδα.

ρομποτική

Η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι και το εισιτήριο συμμετοχής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό της FIRST παγκοσμίως, τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO® LEAGUE 2023 που θα πραγματοποιηθεί 19-22 Απριλίου στο Houston του Texas στην Αμερική. 

Τα παιδιά δούλεψαν από τον Σεπτέμβρη μέχρι το διαγωνισμό και παρουσίασαν μέσα σε δύο ημέρες το Project και το Robot τους μέσω πολύωρων διαδικασιών σε αντίστοιχες επιτροπές και αγωνιστική πίστα. Το αποτέλεσμα, αποτυπωμένο βαθμολογικά σε αντικειμενικά κριτήρια επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά “έπιασε τόπο”. Οι βαθμολογίες σε 25 κριτήρια αξιολόγησης ξεπέρασαν το άριστα με τους κριτές να δίνουν απόδοση 113,9%.

Με τον παγκόσμιο τελικό να γίνεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της NASA η ομάδα “PanEll - Robotica.gr” έβαλε στόχο να απογειώσει τις επιδόσεις της, συνεχίζοντας τις εντατικές προπονήσεις για τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αναζητώντας πλέον τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη που μπορεί να λάβει, καθώς το ταξίδι των μαθητών και του project στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει αρκετά μεγάλο κόστος.

Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές:

Αλέξανδρος Μπάδας, 3ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

Γεώργιος Μελίστας, 1ο Λύκειο Ναυπάκτου

Δημήτρης Παπακώστας, Πρότυπο Λύκειο Πάτρας

Δημήτρης Τσιμπούρης, 1ο Γυμνάσιο Πάτρας

Κατερίνα Ξαές, Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

Κωνσταντίνος Αμαραντίδης, 2ο Γυμνάσιο Αιγίου

Κωνσταντίνος Βαφέας, 7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

Μιχάλης Κούσκουρης, Αρσάκειο Γυμνάσιο Πάτρας

Σωτήρης Η. Κούλης, 6ο Γυμνάσιο Πάτρας


Προπονητές, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί:

Ανδρέας Τσιμπούρης

Μέμα Περδίκη

Μια ομάδα 9 παιδιών από διαφορετικά σχολεία και τάξεις από Β’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου. Κορίτσια, αγόρια, μικροί, μεγάλοι, τόσο διαφορετικοί αλλά με μια κοινή αγάπη, την αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων. Προβλήματα μικρά ή μεγάλα, σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο κοινωνίας, προβλήματα που λύνονται με αυτοματισμούς και προγραμματισμό. Κοινό ενδιαφέρον τους η όρεξη για έρευνα και η δίψα για μάθηση μαζί με τη διασκέδαση της ανακάλυψης. Είναι η 4η χρονιά που η ομάδα συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας πλέον συμπληρώσει πάνω από 800 ώρες συναντήσεων.

Το 2020 η ίδια ομάδα με το όνομα “Fast.EL - Robotica.gr” και το project μηδενισμού του χρόνου αναμονής στο ασανσέρ κατέκτησε την 1η θέση του Robot Game στον Περιφερειακό Αττικής και Πελοποννήσου και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο, ο οποίος όμως ακυρώθηκε λόγω έναρξης της Πανδημίας. Η ομάδα ήταν επίσης στις υποψήφιες “ομάδες-πρόσωπα της χρονιάς 2020” της Αχαΐας.

Το 2021 η ίδια ομάδα ξανά, με το όνομα “Happy Fit.Ment - Robotica.gr” και με project διαδραστικής διαφήμισης στις στάσεις των λεωφορείων που προσφέρει ήπια γυμναστική με ευχάριστο και ακούραστο τρόπο, συμμετείχε στον Πανελλήνιο, κατέλαβε τη 2η θέση και προκρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και όπου κατέκτησε την 5η θέση παγκοσμίως σε μία από τις κατηγορίες.

Το 2022, η ίδια ομάδα και πάλι, με το όνομα “EcoPlefsi - Robotica.gr” με την ιδέα για ένα αυτόνομο αβύθιστο οικολογικό φορτηγό πλοίο, πήρε την 3η θέση Πανελληνίως και την 4η Παγκοσμίως στο Rio De Janeiro, στην Βραζιλία.

Φέτος, το 2023, για 4η συνεχή χρονιά η ομάδα στέφεται Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και προκρίνεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL 2023, στο Houston του Texas.

Το FIRST® LEGO® League είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας τον εαυτό τους, διδάσκοντας τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως και στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το FIRST® LEGO® League, είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Φ15/160778/Δ2).

Το φετινό καινοτόμο Project της ομάδας σε θέμα την “Ενέργεια” (Energize): Panell -  Αυτόνομο σύστημα ελέγχου, συντήρησης και αντικατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ.

Μελετώντας την παραγωγή ενέργειας στα φωτοβολταϊκά πάρκα, συγκεντρώσαμε όλα τα μειονεκτήματα, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την απόδοση της επένδυσης. Η μοναδική διαθέσιμη λύση όλων των προβλημάτων είναι η συνεχής ύπαρξη τεχνικών στο πάρκο για την άμεση επιδιόρθωση όποιας δυσλειτουργίας εμφανίζεται. Οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πυρκαγιά ή καταστροφή της απόδοσης μέρους του πάρκου.

Η παρουσία όμως τεχνικών στις πολύ μεγάλες εκτάσεις φωτοβολταϊκών έχει περισσότερα μειονεκτήματα από όσα προσφέρει όπως οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η απομακρυσμένη εργασία από αστικά κέντρα κ.λπ.

Το σύστημα που μελετήσαμε και υλοποιήσαμε σε πλήρη λειτουργία σε μικρή κλίμακα, σαρώνει τα φωτοβολταϊκά όλου του πάρκου ασχέτως έκτασης, εντοπίζει αυτά που είναι σπασμένα, βραχυκυκλωμένα ή μειωμένης απόδοσης, τα αποσυνδέει από τη θέση τους και τα τοποθετεί σε αντίστοιχες αποθήκες για ανακύκλωση. Το σύστημα PanEll καινοτομώντας ακόμη περισσότερο αναλαμβάνει να εγκαταστήσει καινούριο φωτοβολταϊκό πάνελ στο σημείο που συνέλεξε το χαλασμένο.

Η πορεία των εργασιών μεταδίδεται σε κέντρο ελέγχου και η ανθρώπινη παρέμβαση χρειάζεται μόνο για την συλλογή των ελαττωματικών πάνελ και την προσθήκη καινούριων στο σημείο που τα παραλαμβάνει το ρομπότ.

Όλα αυτά γίνονται ενεργειακά αυτόνομα, χωρίς επίβλεψη, και επιπλέον κατά τη διαδικασία ελέγχου το σύστημα PanEll καθαρίζει ανέπαφα την επιφάνεια των φωτοβολταϊκών αυξάνοντας την απόδοσή τους επιπλέον κατά 3%. Ο συνδυασμός των πολλών πλεονεκτημάτων του συστήματος και του χαμηλού κόστους του, συνοψίζεται στο σχόλιο ενός από τους κριτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Προϊόν 100% έτοιμο για την αγορά!”

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη