χαρτι απο βακτηρια
Δεδομένου ότι οι στατιστικές προβλέπουν να αυξηθεί η ζήτηση του χαρτιού μέχρι το 2027, η αγορά έχει χώρο για αυτή την νέα τεχνολογία

Μια ελπιδοφόρα μέθοδο παραγωγής χαρτιού από...βακτήρια, χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση δέντρων, ανακάλυψαν δύο Ελληνες φοιτητές!

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δημητρίου (Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) που μαζί με τον Γιώργο Ζωχιό ( MSc Βιοτεχνολογίας στο ΕΚΠΑ) έχουν καταφέρει να φτιάξουμε χαρτί από βακτήρια. Οι ίδιοι εξηγούν τη χρησιμότητα της ανακάλυψης.

«Σκεφτείτε πόσες φορές μέσα στη μέρα χρησιμοποιoύμε κάτι που έχει φτιαχτεί από χαρτί.

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στη καθημερινότητα μας. Αυτό που όμως δεν ξέρουμε είναι το πόσα δέντρα κόβονται για αυτό. Ένα κιλό χαρτί απαιτεί τρεις φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας.

Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια δέκα δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης.

Εμείς έχουμε καταφέρει να παράγουμε χαρτί από βακτήρια χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση δέντρων.

Σε πολύ γενικές γραμμές η διαδικασία είναι η εξής: Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν ώστε να πάρουμε χαρτί ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Δεδομένου ότι οι στατιστικές προβλέπουν να αυξηθεί η ζήτηση του χαρτιού μέχρι το 2027, η αγορά έχει χώρο για αυτή την νέα τεχνολογία»

Παναγιώτης Δημητρίου (Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Γιώργο Ζωχιό ( MSc Βιοτεχνολογίας στο έκπα)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Διαμαρτυρία για κάλεσμα μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για επιτηρητές και την άμεση αντικατάσταση τους από εκπαιδευτικούς
«Θα πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που έχουν οριστεί από τις Δ.Δ.Ε. και να αντικατασταθούν με καθηγητές όπως αναφέρει η εγκύκλιος»
Διαμαρτυρία για κάλεσμα μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για επιτηρητές και την άμεση αντικατάσταση τους από εκπαιδευτικούς
ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών και κατανομή μόνιμων διορισμών
Ερευνάται η πιθανότητα να γίνουν πρόσθετες μεταθέσεις στα νέα οργανικά κενά (αν αυτά συσταθούν), με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι διορισμοί. Σε κάθε...
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών και κατανομή μόνιμων διορισμών
τέμπη
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
Tρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις...
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα