χαρτι απο βακτηρια
Δεδομένου ότι οι στατιστικές προβλέπουν να αυξηθεί η ζήτηση του χαρτιού μέχρι το 2027, η αγορά έχει χώρο για αυτή την νέα τεχνολογία

Μια ελπιδοφόρα μέθοδο παραγωγής χαρτιού από...βακτήρια, χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση δέντρων, ανακάλυψαν δύο Ελληνες φοιτητές!

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δημητρίου (Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) που μαζί με τον Γιώργο Ζωχιό ( MSc Βιοτεχνολογίας στο ΕΚΠΑ) έχουν καταφέρει να φτιάξουμε χαρτί από βακτήρια. Οι ίδιοι εξηγούν τη χρησιμότητα της ανακάλυψης.

«Σκεφτείτε πόσες φορές μέσα στη μέρα χρησιμοποιoύμε κάτι που έχει φτιαχτεί από χαρτί.

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στη καθημερινότητα μας. Αυτό που όμως δεν ξέρουμε είναι το πόσα δέντρα κόβονται για αυτό. Ένα κιλό χαρτί απαιτεί τρεις φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας.

Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια δέκα δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης.

Εμείς έχουμε καταφέρει να παράγουμε χαρτί από βακτήρια χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση δέντρων.

Σε πολύ γενικές γραμμές η διαδικασία είναι η εξής: Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν ώστε να πάρουμε χαρτί ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Δεδομένου ότι οι στατιστικές προβλέπουν να αυξηθεί η ζήτηση του χαρτιού μέχρι το 2027, η αγορά έχει χώρο για αυτή την νέα τεχνολογία»

Παναγιώτης Δημητρίου (Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Γιώργο Ζωχιό ( MSc Βιοτεχνολογίας στο έκπα)
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Καταιγισμός μόνιμων προσλήψεων χωρίς Διαγωνισμό (341 θέσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλήνιες 2023: Πληθαίνουν τα παράπονα για προβλήματα στα θέματα της Βιολογίας
Υποψήφια: Θεωρώ αναγκαίο να σταλεί διευκρίνιση στους αρμόδιους διορθωτές με σκοπό να αναθεωρηθούν οι μέχρι πρότινος απαντήσεις προκειμένου να...
Πανελλήνιες 2023: Πληθαίνουν τα παράπονα για προβλήματα στα θέματα της Βιολογίας
sxoleio-aithousa-mathites.jpg
Διαδικτυακή Ενημέρωση για τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο από την ΠΔΕ Κ.Μακεδονίας
Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων και μαθητών/μαθητριών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, της Α΄ τάξης ΓΕ.Λ. και της...
Διαδικτυακή Ενημέρωση για τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο από την ΠΔΕ Κ.Μακεδονίας