σεισμός
Με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία ο κ. Λέκκας μίλησε για τον έλεγχο στατικότητας στα σχολεία στην Ελλάδα

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για το πρόγραμμα ελέγχου στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Μετά από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, που ο ίδιος βρέθηκε παρών στα συντρίμμια και στους επιζώντας, θεωρεί απαραίτητα σημαντικό τον έλεγχο στατικότητας στην χώρα μας.

Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα, είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις των κτιρίων και τις καταρρεύσεις αρκετών από αυτών.

«Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε τη αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το «πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Ο έλεγχος των σχολείων

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε και σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας».

«Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητα του, το σχέδιο του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα».

«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κίνδυνος των διατηρητέων

Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτίρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτίρια από τον ΟΑΣΠ.

«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτίρια, για τα κτίρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
texniti noimosini
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πτώση που αγγίζει τα 500 μόρια θα υπάρξει σε δημοφιλή σχολή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024, οι οποίες αναμένονται να...
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης