σεισμός
Με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία ο κ. Λέκκας μίλησε για τον έλεγχο στατικότητας στα σχολεία στην Ελλάδα

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για το πρόγραμμα ελέγχου στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Μετά από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, που ο ίδιος βρέθηκε παρών στα συντρίμμια και στους επιζώντας, θεωρεί απαραίτητα σημαντικό τον έλεγχο στατικότητας στην χώρα μας.

Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα, είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις των κτιρίων και τις καταρρεύσεις αρκετών από αυτών.

«Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε τη αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το «πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Ο έλεγχος των σχολείων

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε και σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας».

«Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητα του, το σχέδιο του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα».

«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κίνδυνος των διατηρητέων

Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτίρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτίρια από τον ΟΑΣΠ.

«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτίρια, για τα κτίρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπουλινγκ
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Ανησυχία μετά την επίθεση σε καθηγητή: «Παιδιά των πολλαπλών κρίσεων»
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Τσικνοπέμπτη, σουβλάκια
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία
Πώς γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη 2026 τα σχολεία -Τι επιτρέπεται και τι όχι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία