Thumbnail
ΠΕΑΔ: Εφόσον ο αλγόριθμος “στραγγαλίζει” τα οργανικά κενά της Δευτεροβάθμιας, οι ανάγκες δεν θα καλυφθούν ποτέ με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, αλλά πάλι με αναπληρωτές

Το σοβαρό ζήτημα του αλγόριθμου βάσει του οποίου υπολογίζονται τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος “πριονίζει” αρκετά οργανικά κενά τα οποία μετατρέπονται κατ’ ανάγκην σε λειτουργικά, θέτει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (Π.Ε.Α.Δ.)

Οι αναπληρωτές τονίζουν ότι παρά την υπόσχεση που έλαβαν από το ΥΠΑΙΘ ότι θα ιδρυθούν νέες οργανικές θέσεις στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ότι θα μελετηθεί η λειτουργία του αλγορίθμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, ο αλγόριθμος τελικά παρέμεινε ο ίδιος για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς προσπάθεια βελτίωσής του και ζητήθηκαν  εισηγήσεις σχετικά με τη σύσταση επιπλέον οργανικών θέσεων (σύμφωνα με αίτημα του Γ.Γ. που απεστάλη στις Διευθύνσεις στις 25.01.2023) μόνο στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΔ

Θέμα: Καμία βελτίωση στον αλγόριθμο υπολογισμού οργανικών κενών της Δευτεροβάθμιας

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζεται ένα οργανικό κενό για μετάθεση ή διορισμό. Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (Π.Ε.Α.Δ.) μελετώντας τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών κατέληξε πως ο υπάρχων αλγόριθμος όχι μόνο δεν διευκολύνει την εν λόγω διαδικασία, αλλά αντιθέτως “πριονίζει” αρκετά οργανικά κενά, τα οποία μετατρέπονται κατ’ ανάγκην σε λειτουργικά.

Μάλιστα, η πρόσφατη εγκύκλιος για τον προσδιορισμό κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού αναφέρει πως τα κενά και τα πλεονάσματα αθροίζονται από όλα τα σχολεία της αντίστοιχης περιοχής μετάθεσης (Πίνακας Γ) και όχι από όμορα σχολεία (Πίνακας Β), δηλαδή θεωρεί πως ένας εκπαιδευτικός σε κάποιο σχολείο του Κορυδαλλού που δεν συμπληρώνει 20 ώρες Α´ ανάθεσης θα κληθεί να καλύψει αντίστοιχα κενά στη Σαλαμίνα, καθώς και οι δύο περιοχές ανήκουν στην ίδια μεταθετική περιοχή (Α´ Πειραιά)!!!

Αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει, καθώς όλοι οι οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το ωράριό τους με μαθήματα Β´ ανάθεσης και καλούνται οι αναπληρωτές, σαν εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, να καλύψουν τα όποια κενά από σχολείο σε σχολείο. Με αυτή την τακτική φτάσαμε στο σημείο οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση να είναι άνω των 50 ετών και να έχουν πάνω από 10 χρόνια προϋπηρεσία πλήρους ωραρίου (10 μήνες ανά σχολική χρονιά).

Σε προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Δ. με ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας στα τέλη Αυγούστου αποσπάσαμε την υπόσχεση ότι θα ιδρυθούν νέες οργανικές θέσεις στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ότι θα μελετηθεί η λειτουργία του αλγορίθμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Επίσης, σε συνάντησή μας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας καταθέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας για αλλαγή του αλγόριθμου, κατόπιν και δικής του προτροπής.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι ο αλγόριθμος να παραμείνει ο ίδιος για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να μη γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσής του και να ζητηθούν εισηγήσεις σχετικά με τη σύσταση επιπλέον οργανικών θέσεων (σύμφωνα με αίτημα του Γ.Γ. που απεστάλη στις Διευθύνσεις στις 25.01.2023) μόνο στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των Αναπληρωτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θέλουμε να επισημάνουμε στο Υπουργείο Παιδείας τα εξής:

1. Η εκπαίδευση των παιδιών δεν σταματά στην Έκτη Δημοτικού. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση στα παιδιά όλων των ηλικιών και να στελεχώνει με εκπαιδευτικό προσωπικό όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ακριβώς επειδή η Δευτεροβάθμια είναι υποστελεχωμένη και αντιμετωπίζεται ως ο “φτωχός συγγενής”, αποτελεί απαίτηση του κλάδου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να γίνει από φέτος η αρχή για τη στήριξη και στελέχωσή της με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

2. Με την επιμονή για εφαρμογή του υπάρχοντος αλγόριθμου - “κόφτη” των οργανικών κενών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη τα επαναλαμβανόμενα λόγια της Υπουργού Παιδείας ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο στρεβλός θεσμός του αναπληρωτή, ο οποίος θα πρέπει να κάνει αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή να αναπληρώνει μόνο σε έκτακτες ανάγκες. Εφόσον ο αλγόριθμος “στραγγαλίζει” τα οργανικά κενά της Δευτεροβάθμιας, οι ανάγκες δεν θα καλυφθούν ποτέ με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, αλλά πάλι με αναπληρωτές.

3. Ζητάμε τη δημοσιοποίηση των πινάκων Α, Β, Γ για κάθε περιοχή μετάθεσης, βάσει των οποίων υπολογίζονται τα οργανικά κενά, καθώς και του πλήθους των αιτήσεων για συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών κάθε ειδικότητας για το έτος 2023 και εφεξής.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνεις εκπαιδευτής ενηλίκων με μισθό 2.600 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ανάγνωση στο σκοτάδι, μαθητής, φακός, βιβλίο
Παιδικές Βιβλιοθήκες και βιβλίο: το μέλλον των παιδιών περνάει από τη βιβλιοθήκη
«Οι βιβλιοθήκες αποτελούν ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν και να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους»
Παιδικές Βιβλιοθήκες και βιβλίο: το μέλλον των παιδιών περνάει από τη βιβλιοθήκη
anoia.jpg
Πώς μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να συμβάλει στην ανάπτυξη άνοιας
Για την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, γενετικές αναλύσεις και δεδομένα παρατήρησης από χιλιάδες ασθενείς για...
Πώς μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να συμβάλει στην ανάπτυξη άνοιας
Propilaia-aei
Κριτήρια επιχορήγησης ΑΕΙ: Δείκτες ποιότητας και επιτεύγματα για την κατανομή
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ορίζονται κριτήρια, δείκτες ποιότητας και επιτεύγματα για την κατανομή της...
Κριτήρια επιχορήγησης ΑΕΙ: Δείκτες ποιότητας και επιτεύγματα για την κατανομή